Victorias hemliga kärleksresa utomlands med Daniel – nu avslöjas detaljerna
Kronprinsessan Victoria åkte på en hemlig kärleksresa med prins Daniel – nu avslöjas detaljerna.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är vana vid att åka på officiella resor tillsammans. Nyligen kom de hem från ett representationsbesök i Oceanien, där vår blivande drottning och hennes man hälsade på i Australien och Nya Zeeland.
Men det finns också tillfällen när Victoria och Daniel åker på inofficiella resor. Ett sådant skildras i Kungen med två ansikten, dokumentärserien som journalisten Åsa Linderborg gjort för Kanal 5.
Detaljerna om kronprinsessan Victorias kärleksresa
I senaste avsnittet, Statschefen, läggs fokus på kungafamiljens makt, både den formella och den informella. I ett parti diskuterar Åsa våra kungligheters kopplingar till det svenska näringslivet.
Hon tar upp en händelse som vållade en mindre skandal år 2010. Victoria och Daniel var nygifta, och åkte till Arlanda för att resa iväg på smekmånad.
Väl där väntade miljardärens och familjevännens Bertil Hults exklusiva privatjet. Planet landade sedan i Tahiti, i Franska Polynesien, och de nygifta fortsatte sedan mot ön Bora Bora, via en lyxyacht.
Resan fick kritik. Flera privatpersoner anmälde Bertil och Victoria för mutbrott.
Överåklagaren Gunnar Stetler, chef för Riksenheten mot korruption, tog dock inte saken vidare.
– Det saknas anledning till antagande att brott som hör under allmänt åtal har förövats. Förundersökning ska därför inte inledas, sa Gunnar i ett uttalande, vilket också tas upp i Kungen med två ansikten.
– Kronprinsessan har ärvt sin funktion och det framstår därför som främmande att jämställa hennes uppgifter med de uppdrag som någon valts eller förordnats till att utföra. Legalitetsprincipen kräver att det tydligt ska framgå av lag om en straffbestämmelse, exempelvis fråga om mutbrott, ska kunna tillämpas. Så är inte fallet här.
"Man vill hålla sig väl med kungen"
I programmet pratar ansedde ekonomijournalisten Andreas Cervenka om symbiosen som råder mellan kungen och affärsvärlden.
– Kungens informella makt tror jag är mycket stor, inte minst genom näringslivet. Det finaste man uppnå är att bli inbjuden till kungen, till hans jakter, få medalj av kungen. Det är klart att man vill hålla sig väl med kungen. Jag har aldrig hört en storföretagsledare fälla ett ont ord om kungen. Näringslivet får mycket tjänster av kungen, säger Andreas.