Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Victorias stenhårda krav på Daniel: "En stor utmaning"

20 okt, 2024, 11:00
author Ellinor Ericstam
Ellinor Ericstam
Kommer han klara de nya kraven som ställs på honom?
Annons

Kronprinsessan Victoria träffade Daniel Westling 2001. Först var de vänner, men efter ett tag förvandlades vänskapen till kärlek. 2009 förlovade de sig och den 19 juni 2010 ringde bröllopsklockorna i Storkyrkan i Stockholm när de blev man och hustru. I dag har de varit gifta i 14 år och har två barn: prinsessan Estelle som föddes 2012 och prins Oscar som kom 2016.

Daniels glada överraskning till familjen – efter firandetBrand logo
Daniels glada överraskning till familjen – efter firandet

Victoria och Daniel är inget vanligt par och inga vanliga föräldrar. Under tiden som de har bildat familj och uppfostrat två barn har de också rest över hela jorden och arbetat som representanter för Sverige och den svenska kungafamiljen.

Victoria har ju varit kunglighet hela sitt liv och från och med att hon blev kronprinsessa vid två års ålder har hon förberetts för sin roll som framtida regent. Prins Daniel har däremot inte haft lika lång tid på sig och har under årens lopp fått lära sig om den kungliga världen och vad som förväntas av honom om prins.

Annons

Parets nya liv

Kronprinsessparet har alltid varit ett team och jobbat tillsammans väldigt intensivt under åren som gifta. Till exempel har de både engagerat sig i miljöfrågor och 2016 startade de initiativet Generation Pep som uppmuntrar till fysisk aktivitet hos barn och unga.

Men nu har kronprinsessan och prinsen gått in i en ny fas i sin relation. Tidigare i år påbörjade Victoria en officersutbildning vid Försvarshögskolan som en del i förberedelserna som framtida drottning. Det innebär att hon kommer behöva tillbringa ett antal timmar framför skolbänken – och inte kunna jobba som vanligt.

– Detta är ju heltidsstudier och det betyder att hon kommer att ha betydligt färre officiella uppdrag under hösten, säger hovets presschef Margareta Thorgren till Svensk Dam.

Prins Daniel har gjort en hel del uppdrag utan Victoria den senaste tiden. Fredrik Sandberg/TT

När Victoria nu kommer behöva ägna sig helhjärtat åt sina studier kommer högre krav att ställas på prins Daniel. Han kommer att behöva ta ett större ansvar som representant för Victoria, sig själv och Sverige – vilket han redan visat prov på.

Annons

Nyligen var han med när Svensk Hemslöjdsförening firade 125 år – utan sin hustru vid sin sida. Han var också nyss på en resa i Paris med Prins Daniel Fellowship, ett intiativ som ska stötta unga entreprenörer – även då utan Victoria.

Prins Daniels besked

Det kommer alltså bli mer att göra för prins Daniel framöver. Samtidigt ska han hinna med att vara en närvarande pappa och finnas där för sina två barn. Det handlar inte bara om deras skolgång – de har också flera idrottsaktiviteter där Daniel säkert vill vara med och heja på. Till exempel spelar prinsessan Estelle basket och lillebror prins Oscar spelar fotboll.

Många undrar säkert om Daniel kommer att klara av det nya större ansvaret som han nu får axla? Det är inte lätt att hinna med både ett familjeliv och att vara representant för ett helt land.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel bröllop 2010
Victoria och Daniel har varit ett strakt team sedan bröllopet 2010. LEIF R JANSSON / TT

Men Daniel har haft många år på sig att komma in i sin roll – och viljan att finnas där för sin kronprinsessa även i tuffa tider har alltid funnits där. I hans tal från bröllopet 2010 hade Daniel något väldigt viktigt att säga om framtiden.

– Jag känner en djup respekt inför de uppgifter som ligger framför mig. Det kommer utan tvekan att bli en stor utmaning. Jag kommer att göra mitt yttersta för att leva upp till de förväntningar som kommer att ställas på mig, sa han då.

Det kommer att bli en tuff period för kronprinsessparet framöver med jobb, studier och barn. Vi får se hur prins Daniel kommer klara av sitt nya större ansvar!

Annons