Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Victorias tydliga markering – efter kungens ord: “Tänker inte vara tyst”

15 okt, 2024, 04:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
TT.
Kronprinsessan Victoria har en tydlig bild av vem hon vill vara som drottning.
Annons
5 saker du inte visste om kungen!Brand logo
5 saker du inte visste om kungen!

Kronprinsessan Victoria har tagit plats vid skolbänken för att utöka sina kunskaper inom det militära och visar än en gång prov på att hon tar sin kommande roll som drottning på största allvar.

Något hon också gjorde tydligt i en intervju med SVT:s Aktuellt där hon gav ett bestämt svar på vem hon vill vara, dagen då hon efterträder sin pappa kungen.

Kungen om dagen då Victoria blir drottning

Precis som prinsessan Estelle har kronprinsessan Victoria alltid vetat om att hon en dag kommer att bli drottning. En framtida roll hon ständigt förbereder sig för.

Till skillnad från sin far kung Carl Gustaf har hon redan, med sina 47 år på jorden, flera förberedande år bakom sig. Kungen själv var endast 27 år gammal när han tillträdde som kung efter hans farfar gick bort.

Annons

I en intervju med TT inför hans 70-årsdag berättade han hur det var att bli kung vid en så pass ung ålder.

– Jag hade tid på mig den veckan att bygga upp en inre styrka. Jag förstod att jag inte kunde axla hans roll och vara som han. Jag tänkte: “Jag är 27 år. Jag är den jag är. Jag kan inte förändra mig”, sa kungen då.

Kronprinsessan genomför just nu en officersutbildning vid det svenska försvaret. Ett viktigt steg inför den kommande rollen som drottning. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vid tillfället för intervjun berättade kungen att han tycker det är bra att Victoria har passerat åldern han själv var i vid tidpunkten för hans egen kröning.

– Jag hoppas att hon får vara mor så mycket som möjligt och ta hand om sin familj, men också att hon kan ha sina egna intressen och vänskapsband och fortsätta att skaffa sig erfarenheter, sa kungen om sin dotter.

Victoria har själv gett oss en bild av vem hon vill vara som drottning, i en tidigare intervju med SVT:s Aktuellt.

Annons

"Jag tänker inte vara tyst"

– Det är ett livslångt lärande och någonting som pågår hela tiden, en konstant fördjupning och breddning av olika områden. Men det är något som jag är glad för. Jag är en nyfiken person som har lätt för att intressera mig för saker och ting. Det skulle ju vara förfärligt tråkigt om det fanns ett slutdatum för det, har kronprinsessan tidigare sagt i en intervju i SVT:s Aktuellt.

I intervjun berättar Victoria att hon inte tänker bli en tyst drottning dagen då hon efterträder sin far.

– Jag tänker inte vara tyst, säger Victoria.

Som kommande monark regleras däremot Victorias möjligheter att yttra sig i samhällsdebatten av svensk lag, något hon hoppas kunna göra så mycket som möjligt.

– Jag hoppas att jag också har en viss yttrandefrihet. Man kan inte bara vara tyst i vissa frågor, som miljöfrågor, sexuella utnyttjanden av barn, eller andra tunga och svåra frågor.

– Jag tror att om det inte handlar om politiskt svåra frågor, så är det inget som hindrar. Där är jag också medmänniska, säger Victoria.

Foto: TT.

Annons