Hemligheten bakom Silvias Nobel-juveler
Briljanthalsbandet med 16 jättesmaragder som fulländade dekolletaget på drottning Silvias gröna spetsklänning från München-designern Georg et Arend satt en gång runt midjan på den första Bernadotte-drottningen Désirée. Och då passade det ju extra bra att drottning Silvia bar hennes juveler på årets Nobelfest, nu när ätten Bernadotte firar 200 år på Sveriges tron.
Fast det ser ju inte precis så stort ut det där skärpet, så antingen var drottning Désirée en riktig sylfid eller så bar hon korsett. Och den ovala broschen som du ser på drottning Silvia här, det var själva skärpspännet.
Hon höjer glitterfaktorn!
Just juvelskärp var mycket poppis under empirtiden, och redan då var det vanligt att smycken kunde ändras efter humör och tillfälle. Lägger man fram hela uppsättningen framför sig blickar man ner på 18 stycken stora smaragder. Och dem mixade drottningen nu med en av sina favorittiaror. Med sina 528 diamanter höjer Drottning Sofias diadem glitterfaktorn på vilken Nobelfest som helst, men det är ingen lättburen sak. Förmodligen skulle både du och jag få skavsår…
För till skillnad från nästan alla de andra kungliga parad-diadem är detta inte ledat, utan helt stelt. Men drottning Silvia råkar ha sådan tur att hon precis den rätta huvudformen. Något som hon för övrigt också delar med prinsessan Birgitta som brukar låna det då och då.
Det här diademet skapades någon gång runt 1865, av en gammal juvelkam som tillhört – ja just det, Karl XIV Johan. Så genom sina juveler hedrade drottning Silvia alltså den förste Bernadottekungen dubbelt upp.
Och kanske man man säga att drottningen lät prinsessan Madeleine vara med på ett litet, litet hörn? I drottningens örsnibbar dinglade i alla fall de oskattbara Vasaörhängena, samma örhängen som prinsessan Madeleine hade när hon gifte sig.
Läs mer:
Vackraste bilderna på Silvia under Nobel 2018
Dessa smycken glittrar på kungligheterna under Nobel 2018
Inspireras av Silvias Nobelklänning – 4 eleganta varianter i butik
Foto: TT, IBL