17 magiska bilder från kungens Nobelmiddag 2019!
Julrött! Det var färgen för kvällen – både på kronprinsessan Victorias maffiga knytblus-klänning och på de lika maffiga blommorna.
Anemoner och ranunkler på sideboarden. Och snittade julstjärnor från Ulriksdal på det maratonlånga middagsbordet:
Taffeltäckarna hade dukat med 128 år gamla franska linnedukar. Och de av kungen själv noga valda vinerna serverades i bröllopsglasen som han och drottningen fick när de gifte sig.
Men det dröjde en stund innan alla kunde sätta sig till bords. Först lät kungen korka upp årgångschampagnen vid den lilla och personliga mottagningen i Prins Bertils våning som bara var till för Nobelpristagarna med respektive.
Prinsessan Madeleine bar Ida Sjöstedt
Prinsessan Madeleine bar en riktig drömklänning skapad av från Ida Sjöstedt och Ateljé Birgitta Jonsson. Och ser du den lilla pärlbroschen som håller fast ordensbandet? Den tillhörde en gång 1800-talsdrottningen Josefina som bar den i ett halsband.
Bland gästerna som fick äta bräckta pilgrimsmusslor med kungafamiljen den här kvällen fanns representanter för riksdag, regering, diplomater, familjen Nobel och hovet. Samt Nobelpristagarna förstås, och riktigt många professorer.
Den omstridde Peter Handke saknades, däremot var prins Daniels nya favorit, litteraturpristagaren Olga Tokarczuk (hans bordsdam från Nobelfesten) på plats med sin man Grzegorz Zygadlo.
Prinsessan Sofia i klänning från Ida Lanto
Alla i kungafamiljen hade en Nobelpristagare att middagskonversera med. Och chansen finns att någon av dem fick äta rådjur skjutet av kungen själv. På menyn stod nämligen ”rådjurssadel från den kungliga jakten”.
Och till efterrätt? Jo då blev det bakad mjölkchokladpastej!
– Avslutar Nobelfestligheterna med en väldigt trevlig middag på Kungliga slottet. Grattis till alla Nobelpristagare och tack för era viktiga insatser, skriver Sofia och Carl Philip på Instagram.
Se hovets film från kungens Nobelmiddag 2019 här:
Nobel 2019: Menyn vid middagen på slottet
• Bräckt pilgrimsmussla med blomkålsvariation
och brynt smör med schalottenlök.
• Bakad torskfilé med saffranstäcke, potatisstomp med gräslök,
inkokt svartrot och citronsmörsås.
• Rådjurssadel från den kungliga jakten med bakad rotselleri,
silverlök fylld med rostad lökcréme och konjaksgräddsås.
• Bakad mjölkchokladpastej med hjortronsorbét,
fryst créme fraiche och honungscrisp.
Foto: Christine Olsson/TT, Henrik Garlöv/Kungliga Hovstaterna, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.