De anställdas stora utmaning på Nobelfesten – som Sofia kan bidra till
Nobelfesten är igång och i vanlig ordning innebär det att vi ser våra kungligheter som sina mest glamourösa jag!
Och vilken kväll de har framför sig.
Efter prisutdelningen i Konserthallen bär det av till Blå hallen för trerättersmiddag och sedan dans i Gyllene salen.
Underbart! Men samtidigt har de anställda en svår uppgift, som kan beröra prinsessan Sofia...
De anställdas utmaning som påverkat Sofia
En av höjdpunkterna under Nobelbanketten är förstås menyn som hålls hemlig in i det sista och som precis nu avslöjades.
Förrätten innefattar gulbeta bakad med alger och salt, varmrätts huvudperson är torskrygg färserad med kungskrabba och till dessert blir det bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden.
Och maten innebär också en svår uppgift för servitörerna och kockarna.
Tareq Taylor, som fått äran att provsmaka menyn i SVT:s sändning, berättar precis vilken utmaning personalen har framför sig.
Det är på frågan "Vad kan gå fel?" som ämnet kommer på tal:
– Ungefär allt. Det här kräver verkligen att man planerar och repeterar. När jag kom tidigare såg nästan 200 servitörer stå med 8 kypare från 8 stycken hovmästare och bli dirigerade till sin korrekta plats, varje kypare har tio gäster och det är nämligen så att man måste veta vem som äter vad jag.
– Vi har ju specialkost också att hantera till alla dessa, så ingenting får gå fel någonstans. Man repeterar om och om och om igen. Man visar filmer på hur saker och ting ska läggas upp, hur det ska dukas av. Det här är ett skådespeleri ut i fingerspetsarna.
Och någon som kan behöva specialkost, det är prinsessan Sofia. Hon är ju sedan länge vegetarian, som ibland inkluderat fisk men om så är fallet nu är oklart.
Men prinsessan är i alla fall i goda händer. Som Tareq förklarar ligger otaliga timmar bakom att allt ska bli precis rätt med maten.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Prinsessan Sofia egna ord om valet
Prinsessan Sofia har pratat en hel del om sitt kostval. Som hon sa i Året med Kungahuset 2020:
– Jag äter ju alltid vegetariskt som du säkert vet.
Något som även inspirerat övriga i kungafamiljen. Prins Carl Philip har pratat om hur han börjat tänka om kring maten sedan han träffade sin prinsessa:
– Nu när vi lagar mat hemma överväger grönsakerna och kolhydraterna, proteinerna har blivit ett mindre tillbehör. Men det har också blivit enklare att skapa goda varierade rätter med grönsaker som huvudingrediens. De vegetariska alternativen blir hela tiden bättre, har prinsen sagt i boken Gastronomisk kalender 2018.
Även kungen har sagt till Aftonbladet att han och Silvia börjat äta allt mer vegetariskt efter Sofias entré i familjen.
Så fint!
Foto: TT, Skärmdump SVT