Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Här är svaren på era Nobelfrågor

10 dec, 2013, 14:16
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Tipsa oss!
Annons
victoria-2012-nobel-ste

Snart är det dags för utdelningen av årets Nobelpris. Här har ni svaren på några av alla era kungliga Nobel-frågor.

Vi har på webben och tidningen efterlyst era kungliga frågor rörande Nobelprisfestligheterna – här följer svaren.

1. Vad kostar en Elie Saab-klänning? Typ den lila som kronprinsessan Victoria hade 2009.

Svar: Priset sätts individuellt per klänning, men börjar på runt 25,000 kronor.

2. Nobelfesten med bankett är en lång tillställning med över tusen gäster. Finns det tillräckligt med damtoaletter? Råder enorma köer för jämnan till toan? Och hur klarar utrymmena en galaklänning? Har kungafamiljen egna bekvämligheter?

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Svar: Ja honnörsbordet har sina egna toaletter. Pristagarna och kungafamiljen går in i en egen entré som heter De Hundradets Valv och där finns det stora och flotta vip-toaletter som de brukar använda.

De övriga gästerna går in genom den vanliga entrén och där finns det ett väldigt stort antal toaletter som är ganska rymliga. När taffeln bryts och middagen är över vid halv elva blir det självklart mycket folk vid toaletterna eftersom de då har suttit ned sedan klockan sju och man helst inte ska resa sig upp under middagen.

Om det verkligen skulle krisa får man givetvis gå på toaletten under middagen, men det har nästan aldrig hänt vid honnörsbordet. Ett bra tips är att ta små klunkar av champagnen under middagen!

3. Varför delas fredspriset ut i Oslo?

Svar: Det är inte klarlagt varför Alfred Nobel ville att fredspriset skulle administreras av Norge, som vid tiden för Nobels död var i union med Sverige. Den norska Nobelkommittén menar dock att en anledning kan vara att Nobel ansåg att Norge hade en mindre militaristisk tradition än Sverige och därmed vara bättre lämpad för att dela ut priset.

Annons

4. Har drottningen haft samma klänning på två Nobelfester?

Svar: Nej, Silvia har inte haft samma klänning på två Nobelprisutdelningar. Däremot är klänningarna redan använda vid högtidligare tillfällen som statsbesök.

5. Hur fäster man ordnar, ordensband och kraschaner i de tunna klänningstygerna?

Svar: På de ställen där ordnarna, ordensstjärnor, band och kraschan fästs är det insytt extra tyg undertill som förstärkning till klänningstyget. Så löser man även problemet med till exempel en tyngre brosch som skall nålas fast i tunnare material. Det dubbla tyget fixerar smycket så att det sitter riktigt tight. (Tack till Beatrice för det svaret!)

6. Om drottningen skulle få förhinder hur placerar man då kungafamiljen?

Svar: Då skulle Nobelstiftelsen göra om bordsplaceringen vid honnörsbordet. De berättar att de dels tittar på protokollära aspekter, som rang, men att de också tar också hänsyn till rent mänskliga aspekter som om någon inte pratar engelska. Dessutom finns det en trevlighetsaspekt också – det är viktigt att det blir bra stämning vid bordet!

Annons

I år har Jan Björklund, Folkpartiets partiledare och vice statsminister tagit Fredrik Reinfeldts plats vid honnörsbordet. Prinsessan Christina fru Magnuson har flyttats från sin tidigare plats vid honnörsbordet till kornprinsessan Victorias plats. Och prinsessan Madeleines plats ges till Lu Chen, fru till medicinpristagaren Thomas C. Südhof. Omflyttningen innebär också att två stolar plockas bort från honnörsbordet. Totalt blir det nu 88 personer som får plats där.

7. Händer det att objudna lyckas nästla sig in och få plats vid något bord?

Svar: Nej inte vid något bord, men det har hänt att folk har plankat in till dansen!

8. Nobelpriset började delas ut 1901. Vem delade ut priserna på den tiden?

Svar: Sedan 1902 har Sveriges kung överlämnat alla priser, utom fredspriset, i Stockholm. Till en början godkände inte Oscar II att stora priser gavs till utländska medborgare, men han sägs ha ändrat sig när han förstod vilken enorm publicitet prisutdelningen gav Sverige utomlands. Någon gång har en kronprins delat ut priset istället för kungen och 1907 överräcktes det av Nobelsstiftelsens ordförande, eftersom Oscar II hade avlidit två dagar innan. De högtidliga ceremonierna, liksom Nobelbanketten ställdes in det året.

Annons

9. Om det är pristagare från andra länder, till exempel nordiska länder, blir då representanter från det landets kungahus bjudna till Nobelfesten?

Svar: Nej, inte automatiskt, men det har hänt.

10. Hur värdefull är Nobelmedaljen?

Svar: Medaljen i guld kostar 40 000 kronor för Nobelkommittén att köpa in, men om den sedan skulle säljas vidare sätts ju priset dels efter rådande guldpris och dels av vem den har tillhört. Nelson Mandelas fredsmedalj från 1993 skulle nog stå högt i kurs idag.

11. Hur många familjemedlemmar får vinnarna ta med sig?

Svar: Pristagaren får ta med sig sin respektive och ytterligare 14 gäster.

11. Var lagas maten och av vem?

Svar: Maten till banketten lagas i köket i Stockholms Stadshus. Totalt jobbar 43 kockar. Kockarna Andreas Hedlund och Fredrik Björlin är chefer över för- och varmrätt. medan konditorerna Conrad Tyrsén och Ted Johansson är huvudansvariga för efterrätten.

Annons

12. Vilket band spelar vid dansen i Gyllene salen?

Svar: För andra året i rad är det storbandet Casino Royal Orchestra som spelar fram till klockan ett. De spelar sådan musik som folk gillar att dansa till. Inte så mycket modernt utan äldre svängiga låtar som helst inte ska sticka ut så mycket. Stämningen brukar vara hög och det brukar vara trångt på dansgolvet.

Total är det 1250 gäster i Blå hallen och många av dem går upp och dansar i Gyllene salen. För de som bara vill ha barhäng finns också Prinsens galleri. Längst in i Prinsens galleri finns en vipavdelning där kungafamiljen står och samtalar och fotograferas med pristagarna.

Av Anna von Koch

Foto. Stella Pictures

Annons