Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Här kommer svaren på era Nobelfrågor

10 dec, 2014, 16:16
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
victoria-ste

Vi bad er ställa frågor kring Nobelfestligheterna – här kommer nu svaren.

Vem bestämmer var kungligheterna ska sitta?

Kungaparet har de finaste platserna vid honnörsordet. Drottningen har alltid Nobelstifelsens ordförande till bordet och kungen har en kvinnlig pristagare eller fysikpristagarens fru som bordsdam. Resten av placeringen görs enligt Nobelförordningen och den officiella rangordningen. Vid honnörsbordet sitter till exempel alltid pristagare, statsministern, representater från de politiska partierna och ambassadörer från pristagarnas hemländer.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Hur många gånger har kungen deltagit i Nobelfestligheterna?

När vi tittar i vårt arkiv är de första bilderna på kungen i Nobelsammanhang från 1971. Åren 1971-1973 var här där som kronprins och sedan 1974 har han varit på samtliga Nobelfester i egenskap av kung. Drottningen har varit närvarande alla gånger utom en. Det här blir hennes 38:e Nobelfest!

Annons

Jag har ingen tv, finns det något ställe med storbildskärm eller liknande?

Du kan följa direktsändningen via svtplay.se. Fungerar på din dator, surfplatta eller smarta mobiltelefon.

I en artikel ser man att desserten serveras på en blå tallrik. Är det alltid så?

Ja, Nobelservisens desserttallrik har blå bräm. Servisen designades av Karin Björquist 1991 och färgerna symboliserar årstiderna, kontinenterna och Nobelprisen

På vilken bakgrund väljs studenterna ut? Hur väljer Nobelstifelsen toastmaster? Vilka är Emma Johanssons kvalifikationer utöver att hon är duktig på språk?

Cirka 200 av de 1300 gästerna är studenterna. Varje år anordnas ett Nobellotter i där studenter vid högskolor och universitet i Stockholm kan delta. Cirka 100 platser lottas ut och priset för en biljett är 50 kronor. Studenten som vinner får sedan betala en kuvertavgift på 2600 kronor per person. De studenter som har en uppgift under prisutdelningen och banketten kommer från Stockholms olika studentkårer och de kallas marskalkar.

Annons

Nobelstiftelsen söker en toastmaster i samråd med Stockholms studenters centralorganisation. Toasmasterns uppgift är att varje år presenterna middagens skålar samt presentationerna av pristagarna. Uppgiften kräver mycket förberedelser och det är toastmasterns jobb att tillsammans med Nobelstiftelsen skriva och förbereda vad som ska sägas under middagen.

Emma Johansson gör i år sitt sista uppdrag som toastmaster och nästa bankett är det en ny student som tar hennes uppdrag. Vi råkar veta att denne redan nu gör praktik bredvid Emma. Kraven på en toastmaster är att denne behärskar flera språk, minst tre, och är van att tala inför folk. Toastmastern ska också ha bra nerver och scenvana. Toastmasteråtagandet är fyra år.

Jag vill veta mer om miniatyrporträtten. Vem har burit dem innan? Är det samma diamantram kring drottningens miniatyrporträtt som drottning Louise bar?

Drottningen bär ett miniatyrporträtt i briljantinfattad ram. Agraffen bärs på en sidenrosesett i serafimerordens band. Om det är samma ram som drottning Louise bar vet vi dock inte. Men vi lovar att återkomma i frågan! Titta istället lite extra på drottningens Serfafimerkraschan, alltså den som sitter under miniatyrporträttet. Den är brilijantströsslad till skillnad från till exempel kronprinsessans serafimerkraschan, och var en gåva till drottningen från kungen.

Av Liv Sander

Foto: Stella Pictures

Annons