Här sprids paniken bland gästerna på Nobelfesten – otäcka uppgifterna om maten
Nobelbanketten bjöd i vanlig ordning på glittrande tiaror, trerätters middag och dans i Gyllene salen.
Det här året var också speciellt. För första gången sedan 2019 var festen tillbaka i sin vanliga form.
Men mitt under den efterlängtade kvällen utbröt något av en panik. Är maten giftig?
Skräcken på Nobelmiddagen – är maten giftig?
Nobelmenyn hölls i vanlig ordning hemlig in i det sista. Först när maten serverades avslöjades menyn:
Förrätt: Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.
Huvudrätt: Svensk hjort färserad med toppmurkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö. Jordärtskocka med timjanemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.
Efterrätt: Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.
Visst låter det gott! Men en av rätterna skapade stor uppståndelse, huvudrätten med murklorna.
Ja, först påpekades nämligen inte vilken typ av "murkla" det rörde sig om vilket fick många att reagera på sociala medier.
Var det den ofarliga toppmurklan eller den gifta stenmurklan som gästerna, inklusive kungafamiljen, fick på sitt bord?
Oron var stor och säkerligen skruvade några av gästerna på sig i sina stolar när frågan kom upp i Aftonbladets chatt.
Men snart kom det lugnande beskedet, det var toppmurkla på tallrikarna och festen kunde fortgå utan rädsla för förgiftning.
Gästens kritik av Nobelmaten: "Inte det bästa"
Maten låter fantastisk men en av gästerna var inte helt imponerad, Nobelpristagen Svante Pääbos dotter Freja.
Nej, när hon intervjuades av SVT var hon ärlig med att förrätten inte gick hem hos henne:
– Det var inte det bästa men inte det värsta... Men jag lutar mer åt, inte så gott, sa hon med ett skratt.
Foto: TT