Allt du behöver veta om den vackra dukningen under Nobel
Nobelbanketten närmar sig – och här är allt du behöver veta om Nobeldukningen i Blå hallen i Stockholms Stadshus. Dukningen under Nobelmiddagen är planerad in i minsta detalj, och är framtagen av några av Sveriges främsta formgivare.
Nobelservisen – tallrikar
Nobelservisen invigdes vid Nobelprisets 90-årsjubileum. Kvinnan bakom porslinet i servisen är Karin Björkquist – en av Sveriges allra främsta designers. För sitt bidrag till Nobelservisen belönades hon med utmärkelsen “Utmärkt svensk form”.
Tallriken finns i fyra färger och ska symbolisera de fyra årstiderna, fyra kontinenter och även en del av Nobelpriserna. Vitt står för sommar, Afrika och kemipriset. Grönt är vår, Amerika och fysikpriset. Blått symboliserar vinter, Europa och litteraturpriset medan gult står för höst, Asien och medicinpriset.
Nobelservisen – glas och bestick
Glasen och besticken till Nobelservisen har Gunnar Cyrén designat, för Orrefors. Champagneglasen är betydligt bredare än vanliga varianter, och det beror på att det inte är champagneglas man dricker ur – utan martiniglas. Anledningen ska vara att den vida öppningen ska underlätta vid serveringen av den bubblande drycken och göra att den går så snabbt och smidigt som möjligt.
Duk och servetter på Nobelmiddagen
Duken och servetterna är även dem skapade just för Nobeldukningen, och är formgivna av Ingrid Dessau. De vävs av Klässbols Linneväveri i traditionell teknik, med modern design. Dessau har valt att väva duken i drällteknik med grovt, silvergrått lingarn som ska stå i perfekt balans till porslinets vita nyans. Servetterna är i sin tur vävda i damast, med tunnare halvblint lingarn, som ska framhäva Nobelmedaljens relief.
Trots samma servis är dukningen på Nobel naturligtvis annorlunda varje år, och vi ser fram emot att se årets variant!
Foto: IBL