Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kronprinsessan Victoria bar sitt älsklingsdiadem

12 dec, 2010, 16:22
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons

Kronprinsessan Victoria bar sitt favoritdiadem, ståldiademet, under fredagens Nobel-festligheter.

Det vackra Ståldiademet är kronprinsessans Victorias favorit, hon skulle mer än gärna bära det oftare om det inte vore för att diademet är väldigt ömtåligt. Senaste gången Victoria bar det var på en representationsmiddag på slottet 2009. Ståldiademet gnistrar av både guld och diamanter men också av stålkristaller och förgylld mässing. Det kom till Sverige under tidigt 1800-tal då diademet tillverkades för drottning Josefinas faster Hortense som var drottning av Holland.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Högsta mode

Så här står det att läsa på hovets hemsida: Ståldiadement är ett diadem tillverkat för Drottning Hortense av Holland (1783-1837). Det nedre bandet har praktfulla infällda blommor. Över detta reser sig fem höga veteax som omges av eklöv och ekollon. Diademet präglas av färgspelet mellan stenarnas vithet och den gyllene metallen. I diademet finns dock inga diamanter och inte heller något guld. Det består av stål och förgylld mässing, två material som var högsta mode i början av 1800-talet.

Agneta Nisbeth

Foto: Charles Hammarsten

Läs mer om diademet här på bloggen Bakom Kulisserna››

Läs även:

Inte allt gick rätt till på Nobelfesten förra året… »

Såhär dukas Nobelmiddagen! »

Fredsprisgala i Oslo utan kronprinsparet »

Annons