Märkliga utbytet mellan Sofia och Christina – som råkar fångas i direktsändning
Alldeles nyss gjorde gästerna, däribland våra kungligheter, entré i Blå Hallen redo för en imponerande trerättersmeny.
Ja, festernas fest är igång och det innebär inte bara glamour. Nej det finns även en uppsjö av regler och riktlinjer att förhålla sig till.
Något som inte alltid är helt lätt. Och nu drabbades kungens syster, prinsessan Christina.
Missen kring prinsessan Christina – i direktsändning
I år representeras kungafamiljen av kungaparet, kronprinsessparet, prinsparet och prinsessan Christina på Nobelfesten.
Alla strålar när de gör entré i Blå hallen. Men snart kan man se ett underligt ögonblick.
Ja, när gästerna ska sätta sig ned ska bordsherren dra ut stolen till sin bordsdam. Men här uppstår förvirring.
Prinsessan Christina förväntar sig att litteraturpristagaren Jon Fosse ska assistera henne, men det gör han inte.
Så Christina får fint dra ut sin egen stol! Prinsessan Sofia däremot får hjälp av sin bordsherre som hon ska, men det ser ut som att hon nästan håller på att få hjälp av två bordsherrar ett tag!
Och allt fångas också upp i SVT:s sändning:
Sådant här är förstås lätt hänt. Det är ju så mycket nerver inblandade en kväll som denna!
Se hela händelsen i videospelaren ovan!
VIDEOS FRÅN svenskdam
De får kungligheterna äta under Nobel 2023
Utöver kungligheter och Nobelpristagare är även kvällens middag i fokus som alldeles nyss avslöjades. Och som prinsessan Christina, nu när hon väl kommit på plats, alltså snart ska få smaka på.
Menyn i sin helhet:
Förrätt:
Gulbeta bakad med alger och salt med en kräm på alger från västkusten. Serveras med kärnmjölk, krondill och störrom från Strömsnäsbruk.
Varmrätt:
Torskrygg färserad med kungskrabba, serveras med kålrabbirulle, stekt kroppkaka fylld med torsk och kungskrabba samt inlagd lök med svamp. Serveras vintergrönsaker och sommarens inlagda primörer samt en sås på grillade blåmusslor.
Dessert:
Bakad chokladkräm med kompott gjord på lingon från Mockträsk utanför Boden, smaksatt med tjärsirap. Serveras med chokladsablé och lingonsmörkola, samt maränger och kräm gjorda på lingon och en frisk parfait på crème fraiche.
Foto: TT, Skärmdump SVT