Nobelbanketten förr och nu
Den första Nobelfesten hölls 1901, fem år efter Alfred Nobels död, och det var en lågmäld tillställning om man jämför med i dag då det är ett jätteparty med 1300 sittande gäster. Den kungliga representationen bestod vid första Nobelbanketten av kronprins Gustaf V, prins Gustaf Adolf och prins Eugen och pristagarna annonserades i samma stund som de skulle gå upp på scen för att ta emot sina pris. Efter ceremonin fortsatte sällskapet till Grand Hôtel och vinterträdgården där det bjöds supé.
Första gången priset delades ut skedde det på Musikaliska akademien vid Nybroviken (i dag en av Chris O’Neills favoritklubbar i Stockholm) och cirka 120 gäster närvarade.
1926 flyttade Nobelfesten till Konserthuset mitt i Stockholm och sedan dess är det där prisutdelningen vanligtvis sker. Banketterna hölls på Grand Hôtel fram till 1930-talet då man bytte lokal till Stockholms stadshus.
Drottning Silvia på sin andra Nobelbankett år 1976. Två år tidigare hade middagen flytta från Gyllene salen till den betydligt större Blå hallen eftersom gästerna blivit så många.
Nobelservisen skapades av Karin Björquist och Gunnar Cyrén inför 90-årsjubileet 1991. Tallrikarnas olika färger som representerar årstiderna, kontinenterna och de främsta nobelprisen. På borden ligger 500 meter linnedukar från Klässbols väveri och för att skapa blomsterprakten behövs 20 000 snittblommor. Bara blomsterarrangemangen tar tre dagar att arrangera.
Vid honnörsbordet sitter festens 88 finaste gäster, de är Noblestiftelsens ordförande, pristagarna och deras respektive, kungafamiljen, ministrar och representanter från näringslivet. Kungens bordsdam är antingen en kvinnlig Noblepristagare eller fysikpristagarens fru. Drottningen har alltid Nobelstifelsens ordförande som bordsherre. Kvinnor var förresten förbjudna att delta på de två första Nobelfesterna 1901 och 1902. Det var förs när Selma Lagerlöf tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909 som kvinnliga gäster accepterade.
Av: Liv Sander.
Bilder: Ibl, Stella Pictures.