Nobelmiddagen inleddes med sedvanlig pompa och ståt
Nobelmiddagen har inletts med precis den härliga pompa och ståt som vi är vana vid.
Banketten satte igång efter prisutdelningen i Konserthuset. Stadshuset i Stockholm fylldes sedan – precis som det brukar – av tjusiga klänningar, underbara blommor från San Remo och så alla nobelpristagare förstås.
Kungen och drottningen på väg in.
Kungen tillsammans med sin bordsdam Mira Nikomarow, gift med fysikpristagaren François Englert.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia fanns givetvis också på plats, precis som prins Carl Philip och prins Daniel samt prinsessan Christina med make Tord Magnuson.
Prinsessan Christina.
Menyn har skapats av Andreas Hedlund och Fredrik Björlin. Och det här åt man under kvällen: Pärlhönsmosaik, morotsvariation med gotländsk tryffel och kantarellduxelle med tryffelmajonnäs till förrätt, ni ser den på bilden här nedan.
Huvudrätten var havskräftfylld piggvarskupol, tartelett med havskräfta på ostcrème och spenatbädd, spetskålsterrine, havskräftsås och mandelpotatispuré. Till efterrätt var det Chokladsiluett med nougat och havtornsexplosion.
Nobelmiddagen i full gång.
Drottning Silvia i en hallonröd klänning
Drottning Silvia bar en hallonröd klänning i sidenschiffong med volanger och inbroderade Swarovskikristaller. Till detta bar hon Drottning Sofias briljantdiadem, briljantcollier med kläpp, briljantörhängen samt en briljantbrosch i form av en rosenkvist.
Silvia bar även också Serafimerordens ljusblå band, briljanterat ordenstecken och briljanterad kraschan, samt ett miniatyrporträtt av kungen inramat i briljanter.
Prins Carl Philip och prins Daniel bar Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan, samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen.
Av Agneta Nisbeth
Foto: Faksimil SVT play, Charles Hammarsten/IBL, All Over Press och Stella Pictures