Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Nobels fredspris i Norge rörde kronprinsessan Mette-Marit till tårar

11 dec, 2018, 16:00
AvErika Svernström
Tipsa oss!
Mette-Marit gråter under Nobel.
Det blev en innerlig tillställning med både tårar och skratt, när Nobels fredspris utdelades i Norge på måndagskvällen. Den norska kungafamiljen var självklart på plats när IS-fången Nadia Murad och läkaren Denis Mukwege uppmärksammades för sina insatser mot sexualiserat våld som vapen i krig, och kronprinsessan Mette-Marit grät öppet under prisutdelningen.
Annons

Parallellt med det stora Nobelfirandet i Blå hallen i Stockholm under måndagskvällen den tionde december, höll även norrmännen fanan högt. Då delades Nobels fredspris ut i Oslo under pompa och ståt till den kongolesiska läkaren Denis Mukwege och den irakiska IS-överlevaren Nadia Murad. De två delar på fredspriset för sin kamp mot det sexualiserade våld som används som vapen i krig och väpnade konflikter.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Fredspristagarna Nadia Murad och Denis Mukwege omringad av den norska kungafamiljen under audiensen på slottet.
Fredspristagarna Nadia Murad och Denis Mukwege omringad av den norska kungafamiljen under audiensen på slottet.

Det norska kungahuset representerades av kung Harald och drottning Sonja och kronprinsessparet Hakon och Mette-Marit. Fredspristagarna själva inbjöds till kungliga slottet klockan tolv för att få träffa kungafamiljen.

Annons
Norska kronprinsparet.

Flera i publiken grät

Under den mörka decemberkvällen vinkade pristagarna till fackeltåget som samlats nedanför Grand Hotel innan den stora Nobelmiddagen med gäster från hela världen började. Från Sverige syntes bland annat utrikesminister Margot Wallström och bland åhörarna fanns George Clooneys fru Amal Clooney, advokat som specialiserat sig på internationell rätt och mänskliga rättigheter.

Amal Clooney (gift med skådespelaren George Clooney) advokat som specialiserat sig på internationell rätt och mänskliga rättigheter, var en av gästerna.
Amal Clooney (gift med skådespelaren George Clooney) advokat som specialiserat sig på internationell rätt och mänskliga rättigheter, var en av gästerna.
Läkaren Denis Mukwege och den irakiska IS-överlevaren Nadia Murad delar på fredspriset.
Läkaren Denis Mukwege och den irakiska IS-överlevaren Nadia Murad delar på fredspriset.
Annons
Den norska kungafamiljen med kung Harald och drottning Sonja i spetsen, kommer till Grand hotel för middagen.
Den norska kungafamiljen med kung Harald och drottning Sonja i spetsen, kommer till Grand hotel för middagen.

Och det blev riktigt känslosamt i publiken i Oslos rådhus när fredspristagarna höll tal och berättade om sina upplevelser i krigens fotspår. Både kronprinsessan Mette-Marit och anhöriga till de båda fredspristagarna satt med tårarna rinnande, tydligt rörda av deras upplevelser. Mukwege och Murad fick dånande applåder och gav själva varandra en innerlig kram framför den berörda publiken.

Annons
Irakiska IS-överlevaren Nadia Murad.
Kronprinsessan Mette-Marit brast i gråt under prisutdelningen.
När Nadia Murad berättade om vad tillfångatagna kvinnor utsatts för som fångar hos IS brast det för kronprinsessan Mette-Marit.
Det var flera i publiken som blev tagna under fredspris-talen.
Annons
Vår svenska utrikesminister Margot Wallström var en av gästerna.
Vår svenska utrikesminister Margot Wallström var en av gästerna.
Nobels fredspris 2018.
Annons

På frågan om vad Mukwege tror att fredspriset kan bidra till svarar han:

– Jag tror att priset ger oss en plattform och möjlighet att möta beslutsfattare. Det tror jag i första hand att priset möjliggör. Det andra är att vi kan prata med pressen. De har en viktig roll är det gäller information om detta, sa han till NRK.

Har lyckats få gärningsmän inför rätta

Den norska Nobelkommittén grundade beslutet om årets vinnare på att de båda har gjort en avgörande insats för att bekämpa denna typ av krigsförbrytelse.

Annons

Denis Mukwege har vigt stora delar av sitt vuxna liv för att tala för offer för sexualiserat våld i Kongo och Nadia Murad är vittnet som berättar om övergrepp mot sig själv och andra. Båda har på sitt sätt bidragit till synliggöra sexualiserat våld och att gärningsmännen blivit ställda inför rätta.

Fredspristagarna fick stående ovationer i Oslos rådhus under utdelningen.
Fredspristagarna fick stående ovationer i Oslos rådhus under utdelningen.

Läkaren Denis Mukwege och hans stab har under de senaste nitton åren behandlat tusentals patienter som utsatts för sexuellt våld och kränkningar. De flesta övergrepp har skett med bakgrund i det långvariga krig som kostat mer än sex miljoner kongoleser livet. Hans motto är ”Rättvisa är allas business”. Män som kvinnor, officerare som meniga, lokala såväl som internationella myndigheter har alla ett ansvar att slå larm och bekämpa denna typ av krigsförbrytelser. Han har outtröttat fördömt straffrihet för massvåldtäkter och kritiserat såväl sin egen som andra länders regering för att inte göra tillräckligt för att få bukt med det sexualiserade våld mot kvinnor som strategi och vapen i krig.

Annons

Lyckades fly efter tre månaders mardröm

Nadia Murad är själv offer för krigsförbrytelser. Hon vägrade acceptera sociala koder som att kvinnor ska tiga och skämmas över de övergrepp de blivit utsatta för. Nadia tillhör jesidi-minoriteten i nord-Irak där hon levde med sin familj till augusti 2014 då IS brutalt och systematisk angrep flera byar i distriktet för att utrota befolkningen. I Nadias by blev flera hundra människor mördade och de yngre kvinnorna, även barn, blev bortförda och tillfångatagna som sexslavar.

Under sin tid som IS-fånge blev Nadia utsatt för upprepade våldtäkter och kränkande övergrepp. IS-soldaterna hotade med att avrätta henne om hon inte konverterade till deras hatiska och omänskliga version av islam.

Nadia är bara en av 3 000 jesidiflickor och kvinnor som blivit våldtagna av IS. Övergreppen var planlagda och ingick i en militär strategi och fungerade som vapen i kampen mot jesidier och andra religiösa minoriteter. Efter tre månaders mardröm lyckades Nadia fly och valde efteråt att berätta öppet om vad hon utsatts för. 2016 blev hon, 23 år gammal, utnämnd till FN:s förste “Goodwill ambassadör for the Dignity of Survivors of Human Trafficking”.

Annons

Läs mer:

Efter sjukdomsbeskedet – Mette-Marits comeback på Nobel!

Se hovets historiska bilder – tagna före Nobelfesten

Allt om Mette-Marits italienska lyxklänning!

Foto: TT

Annons