Nu vet vi mer om Nobel-kocken och kvällens musik
Med bara tre dagar kvar till Nobelbanketten i Stockholms stadshus avslöjar kommittén mer om kvällens höjdpunkter. Nu vet vi till exempel att sångerskan Anna von Hausswolff kommer att uppträda till musik nyskapad av henne och Mikael Karlsson och att kocken Tom Sjöstedt återigen svarar för Nobelmenyn. Han stod även bakom 2017 års meny som ju serverade pressad och torkad jordärtskocka till förrätt och frasig lammsadel med potatisterrin till varmrätt.
När det kommer till efterrätten har man också valt att köra en favorit i repris! Vid Tom Sjöstedts sida, i Stadshusets kök, står nämligen konditorn Daniel Roos. Han kommer att bjuda nobelgästerna på sittningens grand finale för femte året i rad.
Och blir årets efterrätt lika smarrig som 2017 års frostiga blåbärsbavaroise kommer gästerna knappast bli besvikna. Tom Sjöstedt driver till vardags den Stockholmsbaserade restaurangen Lilla Ego medan Daniel Roos håller till på succérestaurangen K-märkt på Östermalm.
I kommitténs pressmeddelande berättar man också att menyn har utvecklats i nära samarbete med Nobelstiftelsens gastronomiska rådgivare Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus och Restaurang Nationalmuseum, Gert Klötzke, professor i gastronomi vid Umeå Universitet samt Stadshusrestaurangers kökschef Gunnar Eriksson.
Blommorna
Floristen Per Benjamin ansvarar för blomsterdekorationerna och både dekorationer och divertissement kommer att följa kvällens tema – mod. Per Benjamin håller stjälkar på plats för fjärde året i rad.
Och sist men inte minst. Dagen före banketten, den 9 december, kommer performancekonstnären Marina Abramović att framföra ett nyskapat performance. Hon har fått mycket uppmärksamhet för sina annorlunda konstprojekt och förväntningarna inför söndagens framträdande är därför skyhöga.
Se också vår film inifrån Stadshuset!
Läs mer
Hovfrisören berättar! Hemligheterna bakom Nobelfrisyrerna
Klänningsspecial! Alla gånger Madeleine har strålat på Nobelfesten
Nya detaljer om kungafamiljens närvaro vid Nobelfesten
Foto: IBL