Skandalerna som skakat Nobelfesten – agerandet väckte vrede
Svensk Dam blickar tillbaka på skandalerna på ”festernas fest” genom åren.
Fysikpristagaren smakade på Silvias soppa
En klassisk tabbe i Nobelsammanhang är när fysikpristagaren Burton Richter bröt minst sagt mot etikett när han använde sin dessertsked och smakade på en sås, som serverades till sjötungan, från drottning Silvias varmrättstallrik. Silvia som bara hade varit drottning i ett halvår såg till att hålla masken.
Burton Richter avled 2018, 87 år gammal, och är fortfarande mer ihågkommen för sina vetenskapliga framsteg än för sitt okonventionella bordsskick.
Fredrik Reinfeldt slickade sig om fingrarna
Året var 2007. Den dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt satt vid honnörsbordet bredvid prinsessan Madeleine. När desserten, vaniljglass med hallon och svartvinbärsterrin, väl serverades slickade statsministern sig om fingrarna.
– Det passar sig inte på Nobelmiddagen, det är inte god etikett, sa Mats Danielsson, vd för Etikettsdoktorn, som undervisar i affärsetikett och vett och etikett, enligt Expressen.
Han konstaterade att Reinfeldt borde ha använt servetten och diskret torkat sig om munnen. Tre år senare lyfte Expressen fram ännu en stilmiss som Reinfeldt gjorde sig skyldig till. Den gången hade han så pass dålig passform på sin skjorta att man kunde få en skymt av hans mage mellan skjortknapparna.
LÄS MER: Så var Silvias brors hemliga begravning
Göran Perssons mobilsamtal
Året var 2003. Den dåvarande statsministern Göran Persson blev rejält utskälld när han tog fram mobiltelefonen och svarade vid bordet. Något som gjorde fadäsen ännu mer allvarlig var att han satt vid honnörsbordet. Kronprinsessan Victoria ska inte ha varit helt obesvärad under tiden som samtalet pågick.
Enligt SvD ursäktade sig Göran Persson senare med att det var en livvakt som ringde.
– Det var dåligt av Persson. Han påstod att han var tvungen. Det är möjligt, men i så fall borde han ha haft medhjälpare som skötte det, sa folkvettsexperten Magdalena Ribbing till SVT.
2017 plockade statsminister Stefan Löfvén också fram sin Iphone och bröt mot ”mobiletiketten”, vilket Svensk dam rapporterade om.
Vreden mot folkvettsexperten Magdalena Ribbing
Magdalena Ribbing var en person med täta kopplingar till den svenska kungafamiljen. Bland annat gav hon kungabarnen lektioner i vett och etikett när de skulle börja representera vid officiella sammankomster.
2014 valde Ribbing att kritisera kronprinsessan Victoria för sin baraxlade klänning på Nobellbanketten. Detta eftersom hon bar serafimerordens band på bar hud.
– Kronprinsessan har gjort fel, sa Magdalena Ribbing, och konstaterade att Serafimerorden är Sveriges finaste utmärkelse och måste bäras på rätt sätt. Efteråt blev reaktionerna på sociala medier häftiga, men det var Ribbing som kritiken riktades mot.
– Vad jag är förvånad över är den vrede som har uppstått på olika håll över att jag sa det här, sa Ribbing till Allt om mode. Hon nyanserade också sin kritik och riktade den mer mot människorna omkring kronprinsessan Victoria, och designern av klänningen.
LÄS MER: Krisen bakom Victoria och Daniels kärlekslycka
Kungens smygrökande
Året var 1990. Kung Carl XVI Gustaf ertappades med att röka en cigarett under Nobelfesten, vid bufféborden. Journalisten Gert Fylking fångade händelsen på film och passade på att fråga kungen vad han tyckte om Nobelfesten. Kungen såg minst sagt besvärad ut när han snabbt försökte avlägsna cigaretten från munnen, som dock fastnade på underläppen.
Kungen såg ändå till att ge ett svar till Fylking. ”Det var nog bra”. Även om det är uppenbart att han helst inte ville bli filmad i just den situationen.
Prinsessan Madeleines urringning blev en snackis
Knappast en skandal 2020. Men 2002 gjorde prinsessan Madeleine entré på Nobelfesten i en röd sidenklänning designad av henne själv och Pär Engsheden. En klänning som har i efterhand kallats för ”Baywatch-klänningen”, eftersom färgen liknande den som Pamela Anderson och gänget bar i den vid det här laget klassiska tv-serien.
Många höjde på ögonbrynen och ansåg att den var för vågad, men den blev också positivt uppmärksammad och genererade en rubrik i Aftonbladet som verkligen andas 00-tal – ”Madeleine – hyllad för sin hylla”. Designern Camilla Thulin kom till prinsessans försvar.
– Madeleine är snygg som en Baywatch-brud, sa hon.
Magdalena Ribbing ansåg att det var en korrekt frackklänning, men sa till Expressen att det ”kanske var ett opraktiskt val av en person som är så iakttagen som hon.”
Redan 1992 blev en klänning väldigt omtalad. Den gången var det dåvarande kulturministerns Birgit Friggebo som hade valt en djup urringning till middagen. Det uppskattades inte av alla och en och annan ansåg att den var för vulgär. Mitt i mediastormen kring ”bröstchocken” hade Friggebos klädsel åtminstone en försvarare – återigen Camilla Thulin.
– Hon var ju jättesnygg, sa hon.
Marie Curie ombads avstå från festligheterna
Änkan Marie Curie hade inlett en kärleksaffär med en gift kollega vid namn Paul Langevin. De franska tidningarna gick till hårt angrepp mot Marie Curie och när hon utsågs till pristagare 1911 oroade hon sig för att det inte skulle vara passande att dyka upp på Nobelfesten. En fransk tidning publicerade ett brev där Curie gav sin älskare råd om hur han skulle kunna bli kvitt sin hustru. Detta ledde till en skandalisering av Curie i Frankrike. Men hon valde slutligen att komma till Stockholm ändå.
Tog med sin älskarinna
1989 tog litteraturpristagaren Camilo José Cela med sig en ung älskarinna vid namn Marina Castano på festen. Istället för att ta med sig sin hustru Rosario Conde som, enligt Hemmets journal, var den som hade skrivit ut hans 60 böcker på maskin. Dessutom hade hon visat upp en inköpt festklänning i spansk press.
LÄS MER: Daniels okända syster – Anna Westlings liv i de dolda
Cela gifte sig senare med Marina Castano 1991. En liknande kontrovers ägde rum 1959 när italienska lyrikern Salvatore Quasimodo dök upp med en älskarinna.
Chris O’Neill tackade ja – men hoppade av
Hovet gick ut med beskedet att Chris O’Neill skulle närvara vid Nobelfesten 2012. Men slutligen valde han att nobba banketten vid Stockholms stadshus.
– Jag beklagar detta, men ser fram emot att delta under framtida Nobelfestligheter, hälsade han till Aftonbladet.
Hans avhopp berodde på att han skulle prioritera sitt arbete, som analyschef och delägare till ett företag inom finanssektorn.
– Chris gör helt fel. Om han inte har något livsviktigt skäl så är det klart olämpligt, sa historikern Herman Lindqvist till Aftonbladet.
Det skulle dröja ända till 2014 innan Chris skulle dyka upp på Nobelfesten.
Knut Hamsun tafsade på Lagerlöf
Litteraturpristagaren Knut Hamsun dök upp på Nobelfesten 1920 efter att ha supit i ungefär två veckor. Då betedde han sig klandervärt när han tafsade på Selma Lagerlöf. Han ska ha gått fram till henne under dansen, knäppt med fingrarna mot hennes korsett och sagt ”det låter ju som en klockboj! Kan jag ha seglat vilse”.
Året därpå, 1921, somnade Anatole France, Nobelpristagaren i litteratur på podiet efter att han hade fått i sig för mycket stark dryck.