Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Snart är det dags för festernas fest - så gick det till förr

10 dec, 2014, 11:04
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
daniel-nobel-ste

Snart sätter sig de 1300 gästerna till dukat bord i den Blå Hallen i Stockholms stadshus. För att vara med om festernas fest.

Nobelbanketterna är festernas fest, en storslagen middagsbjudning med gräddan av den akademiska världen och det officiella Sverige. Men att festen skulle bli en av landets mest högtidliga var nog ingenting Alfred Nobel kunna tänka sig när han den 27 november 1895 skrev sitt testamente och därmed instiftade Nobelpriset.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
silvia-nobel-ste

Drottning Silvia vid festligheterna förra året.

Annons

Den första prisutdelningen hölls fem år efter hans död, alltså år 1901, och det var en nedtonad tillställning med våra mått mätt. Platsen var Musikaliska akademien vid Nybroviken i Stockholm och arkitekten Agi Lindegren hade fått uppdraget att dekorera salen. 113 herrar var närvarande, kvinnliga gäster var nämligen inte välkomna, och bland dessa satt pristagarna vars namn offentliggjordes under själva utdelningen.

nobel-1948-ao

Nobelpriset delas ut 1948.

Eftersom kung Oscar II var tvungen att resa till Oslo den dagen var det de unga kungligheterna, alltså kronprins Gustaf V, prins Gustaf Adolf (senare kung Gustaf VI) och prins Eugen som fick representera. När prisutdelningen var över fortsatte alla till Grand Hôtel för supé.

Annons
nobel-dessert-2013-ste

På menyn stod en förrätt med slätvarsfilé, till varmrätt oxfilé a la impériale och sedan stekt järpbröst, och som efterrätt serverades en bakelse. Det skålades i champagne och stämningen ska ha varit så god att en av pristagarna bars omkring i en guldstol.

sibylla-nobel-ao

Nobelprisvinnaren Linus Pauling talar med prinsessan Sibylla under Nobelmiddagen 1954.

Annons

Det var först 1909 då Selma Lagerlöf tilldelades Nobelpriset i litteratur som etablissemanget började acceptera kvinnors närvaro vid Nobelfestligheterna. I dag är det stor fokus på svenska råvaror när Nobelmenyn planeras. Men en svensk meny hade varit otänkbar i Nobelbanekttens linda.

nobel-2005-ste

Nobelpriset delas ut år 2005 och det är sex kungligheter på plats i Konserthuset.

Alfred Nobel älskade det franska köket och ansåg att det enda som smakade av den svenska maten var plättar med sylt. Inspirerade av honom skapade dåtidens kockar istället franskinspirerade menyer med fyra till sju rätter.

Annons
1934-nobel-ao

Nobelpriset 1934 – Gustav V delar ut priserna.

Titta bara på den meny som kung Gustaf V med familj åt under 1934 års Nobelbankett: falsk sköldpaddssoppa och sedan vitvinspocherad piggvar med ostron, musslor, tryffel och kräftstjärtar. Därefter stekt anka med Madeirasås och så en glassoufflé med petit fourer till efterrätt. 1934 var förresten första året som Nobelbanketten flyttade från Grand Hôtel till Stadshuset.

victoria-nobel-1995-ste

1995 år Nobelfestligheter, här kronprinsessan Victoria.

Annons

Det var först efter andra världskriget som det blev standard med trerättersmiddag under Nobel. Krig har av naturliga skäl påverkat Nobelfestligheterna och under Första Världskriget avstod man från banketterna för att istället donera pengar till Röda Korset.

nobel-1962-ao

Dr. Francis Crick, dansar med sin dotter Gabrielle under Nobelfesten 1962.

När Nobelpriset firade 50 år bjöds alla tidigare pristagare in till en stor jubileumsfest. Det blev den dittills största banketten med 900 gäster. På menyn stod svampsoppa till förrätt, oxfilé till efterrätt och glassparfait till efterrätt. Det iögonfallande med 1950-talets Nobelmenyer är annars att fisk och skaldjur för första gången serveras till förrätt.

Annons
nobel-2004

Nobelfesten 2004.

Den skandinaviska touchen på Nobelmenyn växte fram under 1980-talet. 1982 var första gången som man bröt traditionen med rött kött som varmrätt för att istället servera röding från Vättern. Studenterna har alltid varit en viktig del av Nobelfestligheterna. Av de 1300 gästerna är cirka 200 studenter som får njuta av den akademiska världens stora fest. Men det dröjde faktiskt ända till 1988 innan studenterna fick samma meny som de övriga gästerna.

Annons
kungafamiljen-nobel-ao 2010

Nobel 2010, med kungafamiljen på plats i Konserthuset, drottning Silvia och kung Carl Gustaf, prins Carl Philip och prins Daniel samt kronprinsessan Victoria.

nobel 1949 Youtube

Nobelmaten på väg ner för trapporna 1949, faksimil Youtube, ni kan se filmen här nedan.

Annons

I dag är det fortfarande en trerätters middag som serveras, i huvudsak tillagad på svenska råvaror, men med hög teknisk nivå på matlagningskonsten. Titta bara på förra årets meny: en förrätt bestående av pärlhönsmoasik, morotsvariation med gotländsktryffel, kantarellduxelle med tryffelmajonnäs. Till varmrätt serverades piggvarskupol fylld med havskräftor,, tartelett med hafskräfta på ostcrème och spenatbädd, spetskålsterrine, havskräftsås och mandelpotatispuré. Till dessert blev det Chokladsiluett med nougat och havtornsexplosion.

carl-philip-ste

Prins Carl Philip får detta år sällskap till Nobelfestligheterna av sin fästmö Sofia Hellqvist.

Vad som står på årets meny offentliggörs klockan 19.00 på Nobeldagen. Fem minuter senare höjes Nobelstiftelsens ordförande sitt glas för en skål. Sedan är festen igång.

Av Liv Sander

Foto: Stella Pictures

Se en journalfilm från 1949 här:

httpv://www.youtube.com/watch?v=0tSKvDQlMT4

Se en film när Bertrand Russell tar emot sitt Nobelpris 1950.

httpv://www.youtube.com/watch?v=Uk5UIQWIJ3M

Annons