Världsartisten The Edge gäst på Nobel – bar mössa vid bordet
Ungefär 1340 gäster, alla uppklädda till tänderna, var på plats i Stadshuset för festernas fest. Inte bara antalet gäster kan vara skrämmande för de bjudna utan även de otaligt många vett- och etikettregler som följer en Nobelmiddag. Om du dyker upp på festen har du helt enkelt lite regler att förhålla dig till.
Det verkar ha varit ett meddelande David Howell Evans missat.
Världsartisten, mer känd som The Edge, som i sitt yrkesliv arbetar som gitarrist i rockbandet U2 var en av gästerna i Stadshuset. När tv-kamerorna panorerat omkring i rummet ett par gånger stannade plötsligt bilden på artistens plats. Och det var som om alla vett- och etikettexperter frös till is.
The Edge satt nämligen ner vid bordet – iklädd mössa. Inomhus. På Nobelfesten. Ett grovt brott mot uppsatta normer och regler. Det dröjde inte länge innan experter reagerade mot detta.
– Men hallå, The Edge, du är jättehärlig i din mössa, och jag fattar att det är viktigt med din image! Fast detta var ändå inte riktig rätt fest för den. Så om du hade varit artig hade du lämnat den i garderoben, säger Svensk Damtidnings kungliga expert Helena Wiklund och fortsätter:
– Eller för att citera allas vår saknade Magdalena Ribbing: Män bär aldrig hatt eller mössa inomhus annat än av skäl som religion, kultur, hälsa.
I brittisk tv förklarar de reglerna – och har sedan en teori över hur Howell Evans tänkt.
– Det är okej att bära huvudbonad för religösa eller kulturella skäl. Och det kanske förklarar det hela, att det här är ett kulturellt skäl – med tanke på att The Edge är där i egenskap av rockstjärna.
Tappade kålrot på gäst
Med detta sagt har middagen passerat utan några större fadäser. Vid ett tillfälle var det en servitör som råkade tappa en kålrot på en gäst men det sammanfattades som en enkel passus.
Dukningen vid Nobelfesten har sett med Nobelservisen som togs fram till Nobelprisets 90-årsjubileum 1991 av de tre svenska formgivarna Karin Björquist (Rörstrand/Gustavsberg), Gunnar Cyrén (Orrefors) och Ingrid Dessau (Klässbols Linneväveri).
Till de drygt 60 borden i Blå Hallen används ca 500 meter linneduk och den omsorgsfulla dukningen omfattar inte mindre än ca 9 540 delar i porslin, ca 5 400 glas och ca 9 450 bestick.
I år är sjunde året då Stadshusrestauranger, med VD Maria Stridh, ansvarar för middagens genomförande på Nobelbanketten. Kökschef Gunnar Eriksson gör sin sextonde Nobelbankett. Under kvällen arbetar totalt ett 40-tal kockar samt 190 servitörer och servitriser.