Alexandra Charles med vänner bjuder på sina favoritrecept
Alexandra Charles von Hofsten har levt hela sitt vuxna liv som offentlig person, men sedan 20 år tillbaka väljer hon att använda sin plattform för att belysa olika frågor kopplade till kvinnors hälsa. Denna gång är det Alzheimers sjukdom som står i fokus, och för att uppmärksamma sjukdomen bad hon några av sina kända vänner att dela med sig av sina mest minnesvärda recept. Resultatet blev receptsamlingen Minnenas mat, med underbara bilder och fantastiskt god mat!
På Carl Jans Saxå Herrgård står god mat och fest i centrum
– Alzheimer är en fruktansvärd sjukdom som sakta bryter ner hjärnan. Själv gör jag allt för att hålla min hjärna så aktiv som möjligt. Att fortsätta vara nyfiken, på kultur, nya filmer, trender, mode, ja allting! För mig är det en livsstil som håller mig, min kropp och min knopp i trim, säger Alexandra.
En av Alexandras närmaste vänner är matprofilen Carl Jan Granqvist, och självklart har han varit delaktig i projektet med Minnenas mat. Carl Jan och Alexandra har valt ut ett av sina favoritrecept; Patron Berggrens fiskfärs, som de ofta njutit av tillsammans på Carl Jans vackra Saxå herrgård, belägen i sagornas Värmland vid sjön Saxen.
– För mig är måltiden ett tillfälle för njutning och hälsa, säger Carl Jan. Och att ta en stärkande promenad i samband med fisket piggar upp. Promenader och högklassiga, medvetna råvaror är viktiga för måltidsfröjden!
Alexandra berättar att hon inspireras av naturen, motion och kultur.
– All slags kultur och rörelse är bra för vår hälsa, men bäst av allt är att man har roligt och trivs!
Patron Berggrens fiskfärs a´la Carl Jan och Alexandra
10 personer
Fiskfärs:
300 g gäddfilé
2 tsk salt
50 g smör
2 msk potatismjöl
2 ägg
3 dl mellangrädde
Vitpeppar
Sås:
1 burk kräftstjärtar (125 g + spad)
1 msk hummerfond
2 dl vispgrädde
3 dl vitt vin
4 msk vetemjöl
1 dl riven, lagrad ost
Spenat och lök:
4 gula lökar
2-3 msk olja
1 msk kalvfond
2 tsk dragon
½ dl vitt vin (alt. ¼ dl sherry, portvin e. dyl.)
1 tsk honung/socker
Ca 1 tsk äppelcidervinäger
500 g färsk spenat
Fiskfärs:
1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade (detta för att undvika att färsen skär sig).
2. Mixa fisken. Tillsätt salt, vitpeppar, smör, potatismjöl, ägg, grädde och kör till en jämn smet.
3. Sätt ugnen på 175°. Häll smeten i en smord och bröad form (lägg ev. ett bakplåtspapper i formen).
4. Grädda i vattenbad 40-60 min. Täck med folie efter halva tiden. Låt svalna och skär i skivor.
Blancherad spenat och vinkokt lök:
1. Blanchera spenaten och salta lätt. Ställ åt sidan.
2. Lägg lök, olja, dragon och kalvfond i en kastrull. Hetta upp. Späd med vin och sjud ca 30 min eller tills löken blivit riktigt mjuk.
3. Smaka av lökröran med salt, vinäger och honung/socker.
Sås:
1. Blanda vin, grädde, hummerfond och kräftspad i en kastrull och koka upp.
2. Red med mjöl utrört i lite vatten och sjud såsen ca 5 min.
3. Ta från värmen och rör ner osten. Smaka av med salt, peppar och ev. mer hummerfond.
Gratäng:
1. Sätt ugnen på 200°. Bottna ett gratängfat med löken. Lägg den skivade fiskfärsen ovanpå. Fördela spenaten över färsen och bred såsen ovanpå.
2. Gratinera i ugn 15-20 min. Lägg kräft- stjärtarna på den färdiga gratängen och servera med kokt, gärna pressad, potatis.
Christer Fuglesangs fisksoppa med saffran och räkor
4 personer
1. Ansa och dela grönsakerna i bitar.
2. Fräs lök och vitlök lätt i olja i en stor gryta. Tillsätt saffran, fänkålsfrö, timjan, rosmarin och cayennepeppar/chiliolja.
3. Lägg ner morötter, potatis och tomat. Tillsätt vatten, vin och buljongtärning, koka 10–15 min.
4. Tillsätt grädde, salt och peppar, koka upp igen. Skär fisken i kuber (ca 3 cm). Lägg i soppan och sjud 3-4 min.
5. Skala räkorna och lägg i dem. Toppa med hackad persilja och timjan. Servera med ett gott bröd.
Recept från boken Under valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström.
Stefan Sauks saltimbocca
4 personer
4 tunna skivor kalvinnanlår
4 skivor parmaskinka
Färsk parmesanost i tunna skivor
Färsk basilika/salvia
1 dl vetemjöl
Salt, peppar
Smör
1½ dl vitt vin
1½ dl grädde
1 tsk maizena
1. Vik en köttskiva runt några skivor ost, några blad örter och en skiva skinka.
2. Lägg mjölet på en tallrik, blanda ner salt och peppar. Doppa köttbitarna i mjöl.
3. Stek köttet i generöst med smör, ta upp ur pannan. Tillsätt vin och grädde i pannan, låt koka ihop ca 5 min. Om du vill ha en tjockare sås, rör ut maizena i lite vatten och vispa ner.
4. Lägg köttet i såsen och servera med ris.
Gladys lammracks med örter och potatiskräm
1 kg lammracks
1 msk torr dragon
1 kruka basilika, finhackad
1 kvist rosmarin, finhackad
2 klyftor vitlök, pressade
1 msk salt
1½ dl olivolja
Potatiskräm:
6 medelstora potatisar
½-1 dl mellangrädde
Salt, peppar
1 pkt tärnad bacon, stekt
Sås:
1 msk kycklingfond
3 dl vatten
1 dl rött vin
2 schalottenlökar, finhackade
5 små kvisttomater
1 äpple
2 msk potatismjöl
Ärtpuré:
1 pkt sockerärtor
1 klick smör
1 nypa socker
Salt, peppar
Rostade grönsaker:
3 rödlökar
1 hel vitlök
Små kvisttomater, önskad mängd
1. Lammracks: Blanda kryddor och olja. Sätt ugnen på 120°. Bryn köttet i en panna. Pensla med kryddblandningen och baka i ugn till 60° innertemperatur. Låt vila ca 10 min.
2. Potatiskräm: Koka potatisarna i 20 min. Dela potatisen grovt och lägg i mixer. Tillsätt grädde, salt och peppar. Mixa till en kräm, toppa med bacon.
3. Sås: Låt schalottenlöken fräsa i smör i kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda i 20 min. Sila såsen och red med potatismjöl utrört i lite vatten.
4. Ärtpuré: Koka ärtorna 3 min. Häll av vattnet, tillsätt smöret. Dela grovt och mixa till puré. Tillsätt salt, peppar och en nypa socker.
5. Rostade grönsaker: Dela rödlöken grovt, skala vitlöken. Lägg på en plåt med tomater, olivolja, salt och peppar. Rosta i 150° ugn i 25-30 min.
Ola Rapaces kärlekspasta
1 l kokande vatten
1 msk olivolja
2 hackade gula lökar
2 tunt skivade vitlöksklyftor
1 tsk chili flakes
500 g körsbärstomater
250 g broccolibuketter
350 g pasta
2 tärningar grönsaksbuljong
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
70 g babyspenat
1 kruka basilika
1 dl grovriven parmesanost
1. Fräs lök och vitlök med chiliflakes i olja i en stor kastrull.
2. Lägg i tomater, broccoli, pasta, buljong, salt och peppar. Häll på 1 liter kokande vatten.
3. Låt koka tills pastan är al dente. Vänd ner spenaten, servera med basilikablad och parmesan.
Lena Olin, Victoria Silvstedt och Joe Labero är ett axplock av andra kända vänner till Alexandra som också bjuder på sina minnesvärda recept i foldern, men för att ta del av dessa får ni gå in på NK:s bokhandel alternativt beställa foldern på 1.6miljonerklubben.com
Foto: Kristofer Lönnå, Dan Norrå och TT