Änkan Pia avslöjar – så var Börje Salmings sista tid i livet egentligen
Snart har det gått två år sedan hockeyvärlden förlorade en av vår tids största ikoner.
Börje Salming avled efter en tids kamp med ALS. Kvar blev hans familj, två barn och frun Pia Salming.
Så träffades Börje och Pia Salming
Deras kärlekshistoria fick sin start på en Finlandskryssning, där Tomas Brolin hade bjudit in till partaj. Pia berättar i en intervju med Hemtrevligt att hon såg Börje i baren och tog mod till sig för att bjuda honom på öl.
De insåg snabbt att de befann sig i samma livssituation i och med att de båda var nyskilda. Och även om utseendet var det Pia såg först, insåg hon hur mycket mer det fanns under den ”råa looken”:
– Att jag var så självständig. Vi insåg snart att vi var själsfränder, berättar Pia.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Så förstod de att Börje drabbats av ALS
Drygt sex år efter bröllopet började Börje få problem. Det blev allt svårare att prata, eftersom han blev ansträngd när han använde rösten. Hos läkaren fick de beskedet – Börje hade drabbats av ALS.
Tiden blev inte bara en kamp mot klockan, utan även en kamp för bästa möjliga vård.
– En stor del av den tiden är fortfarande som ett svart hål, säger hon. Jag har minnesluckor kring vad som egentligen hände. Men en sak vet jag. Du orkar så mycket mer än du tror, när du måste.
”Börje var aldrig beredd på att dö”
Hoppet är det sista som lämnar människan och för Pia och Börje fanns tron om ett par tre år till ihop. Men det gick fortare än de båda kunde ana.
– Först var det kolsvart och Börje blev självklart deprimerad och jätteledsen. Men sedan bestämde vi oss för att försöka få så många dagar tillsammans som möjligt. Börje ville leva – ja, även sista veckan ville han leva, säger Pia och tillägger:
– Börje var aldrig beredd att dö. Han kämpade ända in i kaklet.
Kampen fortsatte samtidigt som Börje raskt blev allt sämre. Pia fick veta att man efter 65 år inte kan få tillgång till personlig assistans, utan istället blir tilldelad hemtjänst. Det innebär att det varje dag är nya och främmande personer som kommer hem till en.
Ilskan mot politikerna
När de insåg att hemtjänsten knappast gjorde någon nytta valde Pia att sadla om till dygnet runt-sköterska. Hon tog hand om Börjes sondmatning, slemsug, svampbesvär, luftrörsrensning och hostmaskin – något lättare sagt än gjort.
– Jag orkade i fem veckor. Sedan ringde jag till barnen och grät, säger Pia.
Sedan kom nästa problem. ALS är en snabbt utvecklande sjukdom vilket innebär att den hjälpen du söker från kommunen ena veckan inte är tillräcklig nästa. Som sjuk och anhörig ligger man alltid steget efter, menar Pia.
– Därför vill jag att kommunerna öronmärker en summa pengar för den som blir ALS-sjuk. Den kan du sedan fördela allt eftersom behoven förändras, säger hon och fortsätter ilsket och sorgset:
– Menar politikerna att man ska jobba tills man är 68 år, men får man en obotlig sjukdom efter 66 ska man inte kunna ha ett värdigt liv tills man dör?
”Omtänksam, osjälvisk och omhändertagande”
Idag kämpar Pia fortfarande med sorgen, som hon menar går i vågor. Det var tuft med en offentlig sorg.
Men minnet av Börje finns alltid kvar.
– Börje fick mig alltid att känna att jag var den viktigaste personen i hela världen. Han var så otroligt omtänksam, osjälvisk och omhändertagande, avslutar hon till Hemtrevligt.