Annika Strandhäll om sin uppväxt i fattigdom: ”Tvingades låna pengar”
I en öppenhjärtig intervju med Svensk Dam berättar hon om sin fattiga uppväxt med en ensamstående mamma.
– Ibland kan man höra hur folk hånar de där hundralapparna, men jag vet vad det kan betyda för familjer som har det tufft, säger hon.
Svensk Dams reporter blir nästan lite bländad av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, 44. Det är svårt att inte svepas med av hennes engagemang, proffsighet och utstrålning – för att inte tala om leendet! I vår personliga intervju berättar hon om den tuffa barndomen och klassresan.
Annika Strandhäll tar emot Svensk Dam i en chic, röd klänning och med röda, välmålade läppar. Kring Sveriges socialförsäkringsminister svävar en aura av diskret glamour – och det är något som inte så ofta förknippas med regeringskansliet Rosenbad…
“Det var en galen höst!”
Hon utstrålar dessutom värme, engagemang och en positiv livsinställning:
– Jo, men jag ÄR nog väldigt positiv och utåtriktad. Det har jag alltid varit. Jag försöker hitta glädje och engagemang i såväl mitt ledarskap som i mitt privatliv, säger hon och bjuder mig att sitta ner i en soffa i arbetsrummet på Socialdepartementet i Stockholm.Annika tycker det var fantastiskt att få börja jobba igen efter en ”galen höst”.plus_iconCharlotte Treschow visar upp sin garderob: Sanningen om guldklackarnaLäs mer
– För oss politiker var höstens regeringsbildning ungefär som om man hade skickat ut en skogsarbetare i skogen utan yxa och verktyg. Vi fick inte kommunicera och inte ta fram någon ny politik, medan högarna bara växte. Det blev en osäkerhet och frustration för medarbetarna, säger Annika.
Så det är med en extra iver hon nu tar sig an sina socialförsäkringsfrågor. Annika brinner lite extra för ensamstående mammor, och hon är stolt över att ha varit med och höjt barnbidraget under förra mandatperioden.
Ekonomin gick inte ihop
– Ibland kan man höra hur folk hånar de där hundralapparna, men jag vet vad det kan betyda för familjer som har det tufft.Annika växte själv upp i barnfattigdom med en ensamstående, sjukpensionerad mamma.– Vi fick oftast inte ihop ekonomin i slutet av månaden. Vi lånade pengar av släktingar och åt köttfärssoppa i några dagar.– För vår del hade de där hundralapparna betytt att vi klarat oss över månaden, eller att jag hade kunnat få ett par vinterstövlar.plus_iconHusby Säteri – se exklusiva bilder inifrån slottetLäs mer
– Politiker gillar inte att prata om barnfattigdom, men det är fortfarande så att var fjärde ensamstående mamma i Sverige behöver söka försörjningsstöd för att klara ekonomin. Det är helt galet, och den medvetenheten måste vi ha idag!
Jag frågar om det inte finns en risk med alltför många bidrag, och att vissa människor dessutom fuskar.
– Jo, och det finns ingenting som gör mig så arg som fusk i våra välfärdssystem! Det innebär ju att de människor som bäst behöver det, inte får den trygghet de egentligen har rätt till. Så det är absolut en viktig fråga!
– Det är inte meningen att man ska kunna försörja sig på bidrag, men rätt använda kan bidrag jämna ut. Det är framförallt viktigt när det gäller barns livschanser.
Föräldrarna skildes
Annikas föräldrar gick isär när hon var sex år gammal. Pappan körde bärgningsbil och honom träffade hon sporadiskt. Mamman, som var barnskötare, hade börjat bli sjuk och flyttade med Annika och sina två äldre barn in i ett höghus på Rymdtorget i Bergsjön, ett utsatt område i Göteborg.
– Vi bodde i en trea och den var ju min trygghet i livet. Som barn hade jag inga andra referensramar, utan det var först på gymnasiet jag förstod att det inte såg likadant ut för alla, säger hon.
18 år gammal på första utlandssemestern
Annika studerade nämligen på en gymnasieskola som låg i ett mer välbärgat område i Göteborg. Det var nog bra studiemässigt, men socialt blev det knepigare; Annika var den enda som hade extra tillägg på sitt studiebidrag på grund av familjens dåliga ekonomi.En annan tydlig klassmarkör var avsaknaden av semesterresor – det fanns inte på kartan i familjen, och Annika hann bli 18 år innan hon reste utomlands för första gången.plus_iconSven-Bertil Taube om hustrun Mikaela: ”Klarar mig inte utan henne”Läs mer
Annika blir påtagligt känslosam när hon pratar om sin barndom. Dels för att hon vet att klyftorna bara har ökat, dels för att hon saknar sin nu framlidna mor.
För trots att familjen hade det skralt ekonomiskt, så saknades aldrig kärlek och omtanke hemma hos Annika och hennes familj.
◼️ ◼️ ◼️
Det här är Annika Strandhäll
Född: 30 april 1975 i Göteborg.
Familj: Sambon Thomas Wolf, döttrarna Felicia, 15, och Ebba, 10, samt bonussonen Simon, 25.
Bor: I hus på Värmdö utanför Stockholm.
Utbildning: Har studerat sociologi och psykologi på universitetsnivå.
Gör: Sveriges socialförsäkringsminister sedan 2014.
FOTO: TT/Karin Törnblom