Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineMarius Borg Höiby

Artisten anmäld efter beteendet i Allsång på Skansen: "Inte lämpligt"

16 jul, 2024, 19:30
Foto: SVT
Artistens ord i Allsång på Skansen anmäldes – detta hände.
Annons

Ännu en tisdag på Sollidenscenen på Skansen är avklarad, och Pernilla Wahlgren fortsätter att bära fanan högt. Veckans sändning av Allsång på Skansen bjöd på musik signerad stjärnor som Herreys, Peter Jöback och Fröken Snusk.

Det blev mycket skratt och skönsång, och glada miner i publiken. Annat var det 2007 när en folkkär artist sjöng en av sina mest populära dängor på scenen – och blev anmäld.

Här är alla programledare i "Allsång på Skansen" genom tidernaBrand logo
Här är alla programledare i "Allsång på Skansen" genom tiderna

Orden i SVT:s Allsång på Skansen anmäls

Det var Markoolio som stod för missen i Allsången som ledde till en anmälan. Boven? En av hans mest svängiga låtar, Ingen sommar utan reggae.

Ja, många har sjungit med i den klassiska refrängen, och kan låttexten utan och innan. Men för den som missat Markoolios hitlåt lyder refrängen som följande:

Annons

"Det ska va reagge på sommarn och massvis med sol

Dricka hemkört och cola i en uppblåsbar pool

Ja, det ska va reagge på sommarn, lite lullig var dag

Sjunga na-na-na-na-na, det är det jag vill ha"

Att man sjöng om hembränt sprit och att vara berusad, i ett av SVT:s största familjeprogram, landade inte väl hos alla.

Markoolio inför Allsång på Skansen 2007.
Markoolio inför Allsången 2007.Lizzie Larsson/TT

Ilskan efter artistens ord i Allsång på Skansen: "Inte lämpligt"

Monica Ståhl var vid tidpunkten ordförande för IOGT-NTO i Värmland, landets största nykterhetsorganistation. Hon roades inte av vad hon hörde i rutan, utan lämnade in en anmälan till Granskningsnämnden, och krävde att SVT blev straffade. Markoolios ord blev alltså anmälda.

Annons

– Den har en klart alkoholvänlig text, något jag inte tycker är lämpligt i ett familjeprogram. Det sitter ungar och sjunger med i texten utan att riktigt förstå vad de sjunger, säger Monica i en intervju med Aftonbladet.

SVT:s dåvarande nöjeschef Peter Syrén verkade inte särskilt orolig, och det med rätta. Kanalen straffades nämligen inte för sången, och Markoolios sång har fortsatt leva vidare.

– Jag tror inte att vi blir fällda och det är tråkigt att någon blivit provocerad av texten, har Peter sagt till P4 Värmland.

Foto: TT/SVT

Annons