Åsa Regnér: ”Imponeras av Victoria och Silvia”
När erbjudandet om ett toppjobb på FN dök upp kunde Åsa Regnér inte tacka nej, trots att hon verkligen trivdes i rollen som jämställdhetsminister.
– Jag ville inte lämna regeringen, men jag ville verkligen komma hit och få jobba med att minska orättvisorna i världen, säger Åsa Regnér när vi träffas i hennes nya hemstad New York.
– Det känns så otroligt meningsfullt att arbeta för UN Women, som stödjer de fattigaste kvinnorna i världen. Och den här tjänsten ger mig både möjligheter och inflytande när det gäller jämställdhet.
Det har snart gått ett år sedan Åsas flytt ”over there”. Hennes nya arbetsplats ligger på 42:a gatan, mittemot Chryslers välkända, höga siluett, och här tillbringar Åsa mycket av sin tid.
Men lite fritid har hon trots allt, och på lediga stunder njuter hon gärna av allt hennes nya hemstad har att erbjuda. Första tiden bodde Åsa vid Central Park, men hon har nu flyttat till Brooklyn. Det ligger lite längre bort, men å andra sidan bjuder stadsdelen på ett lugnare tempo och vackra omgivningar. Åsa gillar dessutom att springa, och på sin löprunda kan hon njuta av Manhattans mäktiga skyline i blickfånget!
”Barnen kommer hit och hälsar på”
Än så länge bor Åsa ensam i världsmetropolen. Hennes två tonåringar bor kvar i Sverige hos sin pappa, men självklart kommer de gärna och ofta på besök.
– Ja om det är någon stad som har dragningskraft på tonåringar så är det väl New York! De kommer hit på egen hand och med kompisar, och de var här hela sommaren.
Åsas dotter funderar också på att börja studera i New York, och det är förstås något Åsa applåderar – precis som hon själv uppmuntrades av sin mamma att skaffa sig en gedigen utbildning. Åsas mamma gjorde nämligen en rejäl klassresa; hon skaffade sig en universitetsexamen trots att hon växte upp i en arbetarfamilj i en etta på Söder. Vid denna tidpunkt, i början av 50-talet, var det inte ens en procent av kvinnorna med arbetarbakgrund som studerade på universitet.
– Mammas bakgrund har säkert påverkat mitt engagemang för jämställdhet. Hon var tuff och kunde alltid ge svar på tal, säger Åsa.
Just kvinnors rätt och jämställdhet är något som alltid engagerat Åsa – ända sedan barndomen faktiskt. När Åsa hjälpte sina föräldrar att flyttstäda för några år sedan, hittade hon sin Mina Vänner-bok, en bok där hon och hennes barndomskamrater skrivit om sina intressen och framtidsdrömmar.
Där hade Åsa – otroligt nog – skrivit att hon ville jobba med flickors rättigheter och utveckling i världen, medan många av hennes vänner ville bli flygvärdinna eller djurskötare…
”Man orkar mer om man har bra fysik, och jag tror man blir gladare också.”
Och nu har Åsa verkligen nått sina drömmars mål. I rollen som vice chef för UN Women har hon runt 2000 medarbetare i världen och 500 på plats i New York. Det innebär en fulltecknad kalender, men det är Åsa van vid – något som ibland har varit knepigt att kombinera med rollen som ensamstående mamma.
Men barnen har alltid varit väldigt viktiga för Åsa, och hon har daglig kontakt med dem trots att de bor på andra sidan Atlanten. Och när Åsa får en ledig stund tar hon gärna del av det enorma kulturutbud som New York erbjuder. Hon älskar att besöka museer och gå på konstutställningar, och är närmast fascinerad av hur mycket det finns runt hörnet, även på hennes hemmaplan i Brooklyn.
– I helgen var det bokfestival här, och det anordnas fantastiska seminarier och utställningar på gatorna och i parkerna. Och trots att jag jobbar lite konstiga tider finns det mycket tillgängligt!
Träffade kronprinsessan i New York
Åsa gillar också att springa, och var hon än befinner sig ser hon till att det blir en löprunda på 45 minuter – så löparskorna är det viktigaste i packningen när hon reser bort.
– Det är ett bra sätt att hantera stress och press. Man orkar mer om man har bra fysik, och jag tror man blir gladare också, säger Åsa.
Men några planer på att springa klassikern New York maraton har hon inte – lopp är inte riktigt hennes grej.
Jag frågar hur det står till med kärleken, kanske har nystarten i hennes liv smittat av sig på privatlivet?
– Jag väntade på den frågan, men jag får nog återkomma om det, säger hon med ett skratt.
Via jobbet träffar hon hur som helst mängder med intressanta människor. Hon har flera gånger träffat drottning Silvia och prinsessan Madeleine, bland annat var hon med dem under deras besök hos påven i Vatikanen 2016. Det var första gången som en svensk jämställdhetsminister fått audiens hos påven, och naturligtvis en upplevelse för Åsa.
Åsa träffade även kronprinsessan Victoria när hon besökte New York i höstas, och som många andra imponerades Åsa av kronprinsessans jobb som ambassadör för FN:s hållbarhetsmål.
– Jag tror det är viktigt med personer som människor ser upp till och som inte har en politisk roll, utan företräder de här frågorna med sitt engagemang och sin kunskap.
Åsa är också mycket imponerad av drottning Silvias idoga arbete för utsatta barn via Childhood.
– Det är inte min sak att recensera drottningen, men faktum är att hon är väl känd för att hon är så kunnig i de här frågorna. Hon ses som en intressant och betydelsefull samtalspartner som spelar stor roll här i FN.
Hon berättar att även Sverige som land har en stor betydelse i FN-sammanhang.
– Ja, och det är ju en gemensam, skattefinansierad insats. Så jag hoppas alla svenskar är stolta över det!
Fakta: Åsa Regnér
Ålder: 54 år.
Gör: Vice chef UN Women.
Bor: Brooklyn, New York.
Familj: 17-årig dotter och 15-årig son.
Alltid i resväskan: Mina löparskor.
Läs mer:
Josefin Johansson: ”Att jobba med humor var det enda jag ville”
Anders Ygeman: ”Vi har varit ihop så länge att vi känner hur den andra mår”
Foto: Catarina Lundgren Åström