Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Avslöjar: Bråken och hemliga festerna i Antikrundan – som tittarna inte fick se

15 jan, 2021, 10:33
AvAnnaClara von Hofsten
I år firar Anne Lundberg 20 år som programledare för Antikrundan.
Antikrundans experter är folkkära, festglada och färgstarka profiler som lever ett spännande liv – även sedan kamerorna slocknat. Vi tar en titt bakom kulisserna!
Annons
Kronprinsessan Victoria i AntikrundanBrand logo
Kronprinsessan Victoria i Antikrundan

Det har gått 32 år (!) sedan premiäravsnittet av Antikrundan sändes, och än idag drar programmet en imponerande publik – närmare bestämt runt 1,5 miljoner tittare per avsnitt. Första säsongen sändes redan 1989, och programmet bygger på en brittisk förlaga, Antiques Roadshow. Och en roadshow, det är precis vad det är: 50 personer kuskar under några sensommarveckor runt till sex olika svenska orter och gör två program från varje stad.

Sommar, sol, spänning och folkfest – inte konstigt att Antikrundan blivit en sådan långkörare!

”Vi slogs om de finare föremålen”

I tv är stämningen mellan experterna gemytlig, men ibland går det hett till under inspelningarna, har före detta experten Antonia Berglund avslöjat i en intervju i Aftonbladet:

– Vi var ju så många experter att vi slogs om de finare föremålen, och i stridens hetta är det klart att det blev en del avundsjuka och sura kommentarer.

Annons

Fest när kamerorna slocknat

Men konkurrensen försvann så snart kamerorna stängdes av, och inte sällan blev det fest efteråt, avslöjade Antonia Berglund.

– Det är ett galet gäng. Helt galet!

Tidigare kollegan Peter Pluntky höll med:

– Jag är en gammal människa, en pensionär, men jag är bra på att dansa techno!

”De klippte av mig slipsen”

Programmets eviga stjärna Knut Knutson tyckte ändå att festerna blivit lugnare.

– Det har med åldern att göra. Men det har alltid varit en härlig stämning, på en fest i Karlskrona klippte de av mig slipsen!

Antikrundan 2021 blir visserligen annorlunda – precis som så mycket annat – men vi kommer ändå att kunna se det populära programmet, om än i lite annorlunda format. Istället för långa köer med glada, förväntansfulla människor får vi återse folk och föremål från tidigare säsonger. Frågan är vad som hände när kamerorna slocknat – kanske fick det värderade föremålet flytta in från garaget eller kanske såldes det?

Första programledaren Jesper Aspegren och Knut Knutson 1991, bara två år efter premiären.

Men mycket är sig tack och lov likt! 2001 tog Anne Lundberg över rodret efter Jesper Aspegren, och hon guidar precis som vanligt trogna tittare, nyfikna prylägare och hemlighetsfulla experter. Anne Lundberg balanserar skickligt experterna och fångar upp dem innan de gräver ner sig alltför djupt i stämplar, färglager och proveniens.

Expertgänget i 2005 års tappning. Flera profiler syns i programmet än idag.

Men programmets största tillgång är utan tvivel dess kunniga, entusiastiska och färgstarka experter. Och faktum är att några av dem; till exempel Knut Knutsson, Bo Knutsson och Anette Granlund, har varit med ända sedan starten. Det är med andra ord väldigt välbekanta och folkkära profiler, som trogna fans har följt under många år. Men vilka är de egentligen, vad gör de på sin fritid och vad har hänt med dem under decenniernas gång?

Annons

Anne Lundberg (2001-)

Har varit julvärd i SVT och vunnit Kristallen tre gånger som Årets kvinnliga programledare. Hon har även vunnit På spåret tillsammans med komikern Johan Wester. Anne Lundberg bor i Ystad, hon har bestigit Kilimanjaro och sprungit New York Marathon ett flertal gånger.

Knut Knutson (1989-)

Antikrundans okrönte konung och expert på modernt konsthantverk, konstglas, möbler och allmoge. Knut Knutson ger sig i kast med alla uppdrag, stora som små, med en enorm energi och upptäckarglädje. 1980 började han på Bukowskis i Stockholm och var den som fick det anrika företaget att ta in moderna föremål. Sedan 2007 äger Knut Knutson Uppsala auktionskammare, där han arbetar med hustrun Charlotte Widenfelt, tidigare expert i Antikrundan. Enligt honom själv är uppdraget att sälja lösöret från Frötuna gård i Uppland, som ägts av familjerna De Geer och Bernadotte, hans höjdpunkt som auktionist.

Annons

Jan Ribbhagen (1990–2016)

Expert på silver, smycken och stenar. Jan Ribbhagen driver antikhandel för silver och smycken i Stockholm. Jan är en sprudlande entusiastisk expert, väl i klass med Knut Knutson.

Jan Ribbhagen och Knut Knutson i gasen över en kandelaber!

Joakim Bengtsson (2009-)

Expert på keramik, porslin och enklare allmängods. Lämnade i somras sitt fantastiska hem sedan 18 år, 1700-talshuset Gamla kassan i Landskrona, och auktionerade ut i princip hela bohaget. Joakim Bengtsson bor numera i ett hus i Höganäs och är Stockholms Auktionsverks värderingsman i Skåne.

Antonia Berglund (2003–2006)

Expert på glas och keramik. Antonia Berglund var tidigare intendent på Bukowskis i Stockholm, där hon anställdes 1975. Idag är hon pensionär och har flyttat ut på landet.

Annons

Magnus Bexhed (2016-)

Expert på allmänt och konst. Förutom att vara vd på Uppsala auktionskammare har han även varit med i TV4:s Mästerkocken.

Joakim Bengtsson, Magnus Bexhed och Antonia Berglund.

Jan Bäckman (1999–2012)

Expert på möbler och konst. Öppnade eget museum hemma på gården som elvaåring och pluggade i Lund med två andra profiler, Jörgen Martinsson och Knut Knutson. Samtliga fick jobb på museet Kulturen i Lund och senare på Bukowskis i Malmö. Där träffade Jan Bäckman sin kärlek Pia Staël von Holstein, även hon expert i Antikrundan. Jan gick bort i cancer 2012, 59 år gammal. När han avled hyllades Jan Bäckman med ett särskilt inslag i SVT, och av sina kollegor.

Per Ekelund (2015-)

Expert på gamla klockor, som han arbetat med under hela sitt yrkesliv. Per Ekelund är konsult hos Stockholms auktionsverk och äger butiken Antikurmakaren i Malmö.

Annons

Anette Granlund (1989-)

Expert på mattor, textilier samt islamiskt och asiatiskt konsthantverk. Hennes kanske mest kända fynd var ett jakthorn som visade sig vara en olifant, ett snidat jakthorn från 1000-talet. Hornet köptes av schejken av Qatar för 17 miljoner kronor på en auktion där det vimlade av livvakter och skräddarsydda, engelska kostymer.

Anette Granlund, Per Ekelund och Jan Bäckman.

Björn Gremner (1989-)

Expert på Ostindiskt porslin och konstföremål från Japan och Kina. Gremner driver AntikWest Oriental Art & Antiques i Göteborg, samt utställningsverksamhet i Hong Kong och Beijing.

Harald Hultqvist (2012-)

Expert på antikvariska böcker samt skribent. Harald Hultqvist äger ett slitet exemplar av Dantes Den gudomliga komedin, och den boken betyder mycket för honom, har han berättat. Boken (som tidigare har ägts av Olof Lagercrantz) fick honom att flytta till Italien och lära sig italienska, och den är det han skulle rädda först om huset började brinna.

Annons

Erik Ingare (2013-)

Expert på folkkonst och leksaker. Erik Ingare bor i Täby och arbetar till vardags som expert på Uppsala auktionskammare.

Björn Gremner, Harald Hultqvist och Erik Ingare.

Bengt Janson (1989–2005)

Expert på allmogeföremål. Lågmälde profilen Bengt Janson hittades 2005 död i sitt hem på Södermalm. Han hade mördats med ett stort antal knivhugg av en 29-årig man som han bjudit med hem från krogen. Mannen dömdes till tio års fängelse.

Lars-Yngve Johansson (1999-2018)

Expert på silver, smycken och ljuskronor. Utbildad guld- och silversmed, drev antikhandel i Stockholm. Lars-Yngve Johansson gick bort 2018.

Inger Johanson-Thor (1995-)

Expert på böcker och grafik. Inger Johanson-Thor hoppade av 2012, då hon tyckte programmet blivit för folkligt, men gjorde comeback 2015. Hon är dotter till antikvariathandlaren Gunnar Johanson-Thor (som också medverkat i Antikrundan) och brorsdotter till konstnären Emil Johanson-Thor.

Bengt Janson, Lars-Yngve Johansson och Inger Johansson Thor.

Bo Knutsson (1989-)

Expert på måleri, skulptur, glaskonst och konsthantverk. Antikhandlare med butik i Vänersborg. För ett par år sedan visade han upp sin samling med silverföremål av Wiwen Nilsson, vilket fick till följd att Nilsson nu räknas som den största svenska silverkonstnären i Sverige. Bo Knutsson har kallats Antikrundans egen stilikon.

Annons

Jörgen Martinson (1990-)

Expert på möbler och konsthantverk, och något av Knut Knutsons parhäst i Antikrundan. Tidigare intendent på Stockholms auktionsverk men driver sedan 2004 Probus Auktioner tillsammans med Max Sjöberg.

Claes Moser (1996-)

Expert på måleri, skulptur, teckningar och grafik. Driver galleri i Stockholm och är känd för sina färgstarka kläder. Han bor tillsammans med designern Sanna Evers i en lika färgsprakande våning i Stockholm, där varje rum har sin egen väggfärg; rött, grönt, blått och rosa – och konst överallt.

Bo Knutson, Jörgen Martinson och Claes Moser.

Li Pamp (2011-)

Expert på 1900-talsdesign. Programledare för Bytt är bytt i TV4. Li Pamp kommer från Skåne men bor med sina fyra söner i Saltsjöbaden.

Peter Pluntky (1989–2012)

Expert på leksaker och teknikhistoria. Peter Pluntky var en färgstark profil som nästan förhörde personerna som ville få sina föremål värderade. 2012 fick han sparken efter att ha medverkat i en reklamfilm för Siba.

Annons

Andreas Rydén (2005-)

Expert på konst från 1800-talet och framåt. Efter 18 år på Stockholms auktionsverk gick Andreas Rydén 2015 till värsta konkurrenten Bukowskis, där han är vice vd och chefsspecialist på konst. Även hans fru, Lena Rydén (expert modern konst) medverkar ibland.

Andreas Rydén, Li Pamp och Peter Pluntky.

Torgny Schunnesson (2005-)

Expert på böcker, autografer och dokument. Garanterat den ende i sällskapet som kan bära upp en munktröja i tv. Driver Antikvariat Torgny Schunnesson i Malmö.

Eva Seeman (1999-)

Expert på 1900-talets konsthantverk, modernt silver, glas och keramik. Ansvarig specialist för design och modernt konsthantverk på Bukowskis i Stockholm. Eva Seeman är gift med expertkollegan Jörgen Martinson.

Pia Staël von Holstein (2006-)

Expert på smycken, möbler och keramik. Tidigare vd för Skånes auktionsverk, men driver nu Pia Staël von Holstein värderingar. Sedan 2012 änka efter expertkollegan Jan Bäckman.

Eva Seeman, Torgny Schunnesson och Pia Staël von Holstein.

Charlotte Strömstedt (2012-)

Expert på möbler och konsthantverk från 1700-talet och fram till mitten av 1800-talet. Den första egna antikviteten köpte hon som sjuåring i Dalarna; en barnsläde med långa skaklar och en liten karmstol att sitta i. Driver Tumlaren antik i Teckomatorp i Skåne.

Annons

Greger Sundin (2002–2008)

Expert på äldre konsthantverk och möbler. Greger Sundin var bara 25 år när han gjorde entré i Antikrundan. Då var han redan anställd på Knut Knutsons auktionsverk. Doktorand vid konstvetenskapliga institutionen i Uppsala och har tidigare arbetat på Uppsala auktionskammare.

Charlotte Widenfelt (1991–2016)

Expert på silver, keramik och konsthantverk. Arbetar som värderare på Uppsala Auktionskammare med Knut Knutson, som hon även är gift med.

Charlotte Strömstedt, Greger Sundin och Charlotte Widenfeldt.

Bertil Svensson (1993–2014)

Expert på klockor. Driver Beso ur och antik i Antikhallarna på Västra Hamngatan i Göteborg. 2006 utsattes Bertil Svensson för ett rån i affären när två män med hammare började slå vilt. ”Jag tryckte på larmet direkt och sa: "Du får ge dig i väg nu, för polisen kommer när som helst!" Han tittade faktiskt upp då och sen stack båda,” berättade Bertil Svensson för GT.

Annons

Sonia Nilsson (2010-2016)

Expert på allmänt, norrländska antikviteter och målade möbler. Sonia Nilsson driver Epok antik Sonia Nilsson, en antikhandel i Umeå.

Sonia Nilsson, Rickard Thunér och Bertil Svensson.

Rickard Thunér (2007-)

Expert på möbler och speglar från 1700-talet. Läste gamla auktionskataloger istället för pocketböcker som tonåring. Driver Thunér antikhandel i Stockholm och programleder succén Det sitter i väggarna i SVT. Rickard Thunér kallas ibland för ”snyggexperten”, och en gång kom en kvinna till inspelningarna bara för att titta på honom och hans hår (!).

Max Sjöberg (1989-)

Expert på vapen och militaria. Fann redan som sexåring sin passion i historiska ting. Driver sedan 2004 Probus Auktioner, norra Europas största auktioner för antika vapen, militaria och ordnar, tillsammans med kollegan Jörgen Martinson.

Max Sjöberg värderar ett gammalt vapen.
Annons