Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Babben Larssons dolda beroende – har tvingats sluta helt: "Försökte dölja spåren"

15 okt, 2024, 18:30
Babben Larsson talar ut om kampen – som hon försökt dölja.
Annons

Babben Larsson är en av våra mest älskade tv-personligheter. Hon är komiker, programledare, skådespelare och sångare – ja, Babben har många strängar på sin gotländska lyra.

Utåt har Babben alltjämt ett brett leende på läpparna. Men nu träder hon fram med den dolda kampen som pågått bakom kulisserna.

Då slutar Babben Larsson med ”Bäst i test” – har bestämt sigBrand logo
Då slutar Babben Larsson med ”Bäst i test” – har bestämt sig

Babben Larsson om sockerberoendet

Det var med anledning av Sockerfria dagen den 12 oktober som Babben gästade Nyhetsmorgon. Det är nämligen hon som är en av initiativtagarna bakom dagen, som sedan 2018 finns till för att uppmärksamma om sockrets effekter på vår hälsa, och uppmana till ett mindre intag.

För Babben vet i första hand hur en överdriven sockerkonsumtion kan påverka människan. I Nyhetsmorgon berättar hon:

Annons

– Du har ett sockerberoende, hur skulle du beskriva det?, frågar programledaren.

– Själva begreppet är kontroversiellt. Men jag skulle säga att jag har ett beroendeliknande mönster kring socker. Om det till exempel stått kakor här i mitten skulle jag ha svårt att koncentrera mig på vad vi pratar om, för att min blick framför allt när jag var inne i att jag åt mycket socker – nu är jag sockerfri sedan många år tillbaka – men när jag åt mycket socker kunde jag inte koncentrera mig om det fanns kakor här i mitten för att det var som att hjärnan blev kidnappad, berättar Babben Larsson.

Babben Larsson om livsstilsförändringen – avstår helt

Idag är hon sockerfri sedan flera år tillbaka, och har fått bukt med problemet. Men det fanns en tid då det en ständig påfrestelse:

Annons

– Alkoholistliknande mönster kring hur jag bar mig åt, hur jag gömde, hur jag smugglade, hur jag åt i smyg, och överkonsumerade och försökte dölja spåren. Kasta papper på ställen där det inte skulle märkas…Sen kan man diskutera själva begreppet sockerberoende, men jag skulle säga att min hjärna definitivt var kidnappad av socker, säger Babben.

Idag ägnar hon istället tid till att utbilda andra om sockrets negativa effekter – däribland via den Sockerfria dagen. I år uppmärksammades den med en heldag i Stockholm, under ledning av Babben och medgrundaren Ewa Meurk med föreläsningar och stand-up.

Foto: TV4 och TT

Annons