Babybjörn-miljardären Björn Jakobson: "Kungaparet stannade länge"
Ekorrarnas förnöjsamma tjatter uppifrån tallklykan, tjärdoften och ekarnas knotiga elegans. Baggensfjärden som vilar trygg och fint Babybjörn-blå nedanför klipphällen. Och så pricken över i, konsthallen Artipelag. Denna fantastiska skapelse om 10 220 välplanerade och upplevelserika kvadratmeter som du alltså finner en halvtimmes bilresa utanför Stockholm, på Värmdö, och bara älskar från första stund. Anlända sjövägen fungerar förstås också alldeles utmärkt, och är helt magiskt sommartid.
Möt Björn och Lillemor Jakobson, 84 respektive 83 år unga. Teamet bakom det världsomspännande företaget Babybjörn som nog är tämligen välbekant vid det här laget med tanke på alla miljoner småttingar som så ömt burits i ”deras” bärsele sedan starten 1961 – kanske även du själv när det begav sig? Och vars avkastning nu möjliggjort byggandet av Björns och Lillemors femte ”barn” som de så stolt kallar Artipelag. De har ju fyra ”riktiga” barn också – Siri, Joakim, Lisa och Josefin, samt tio varmt avhållna barn barn.
Kaffet är framdukat, kanelbullarna på bjudfatet gigantiska. Vi hinner knappt sätta oss förrän Björn beordrat fram en brödkniv från restaurangköket – ”ingen människa orkar äta såna här bjässar, de är för stooora!” – och hackat dem i stycken, tjopp, tjopp, tjopp. Allt denne man företar sig sker i ett blixtrande och resultatinriktat tempo. Lillemor är hans raka motsats, lugnet själv.
– Men det var värre förr, skojar Björn och låter antyda att hustruns eldfängdhet falnat med åren.
Femtio år som gifta, om inte mer. Då ”kan” man varandra rätt bra och har löst kärlekskoden. Vill ni höra?
– Prata aldrig med varandra när ni är hungriga eller trötta. Då undviker ni irritation.
Björn, vad är det bästa med Lillemor?
– Framför allt hennes intelligens.
Munter protest från andra sidan bordet:
– Intelligens är ju ett sånt vitt begrepp!
– …och hennes konstnärlighet. Dessutom är hon lojal till hundra procent och ställer upp på mig och mina projekt i alla lägen.
– Ja, för Björn genomför alltid det han föresatt sig.
– Det stämmer. Jag är ingen drömmare, jag är en genomförare!
Som att låta bygga artipelag, exempelvis. Satsa mångmiljoner och en massa kraft och energi, köpa loss 20 hektar mark och engagera topparkitekt. anlägga en vandringsled med rullstolsanpassad gångbro runt hela härligheten. Omsorg in i minsta detalj.
– Skulle vi bygga så skulle vi vara nummer ett i Sverige, nåt annat var otänkbart.
Jag är en genomförare!
Björns bakgrund i korta orda lag: började på Svenska Shell, slutade rätt snart och började i farbroderns charkfirma. For till USA för att kolla in charkuteribusinessen däröver och kom då i kontakt med babysittern som medtogs till unge brorsonen därhemma i Sverige som fick prova. Idén till Babybjörn var född. Drog igång företaget Baby björn 1961. Bärselen salufördes inledningsvis under namnet ”Hjärtenära”, bytte till Baby Björn och resten är historia. Även Björns och Lillemors barn är involverade i Babybjörn.
– De sitter i styrelsen, roterande, två var åt gången.
Lillemors bakgrund: utbildad på konstfacks textillinje, estet ut i fingerspetsarna, ansvarar för företagets design och marknadsföring. Duktig på att hushålla och utveckla koncept. Som hon symboliskt uttrycker saken:
– Har jag ett ägg och lite mjölk använder jag det. Jag rättar mig efter matsäcken och det jag har. Att sätta sprätt på pengarna ”in a good way” som hon och Björn nu gjort med Artipelag känns bra.
– ”Den som dör rik, dör vanärad”, påpekar Björn och citerar härmed sin förebild, den amerikanske stålmagnaten Andrew Carnegie (1835–1919) som investerande sin jätteförmögenhet i Carnegiestiftelsen, grundade ett styck universitet och nära två tusen allmänna bibliotek över USA. Samt konserthuset på Manhattan i New York.
– Exakt så ska det gå till, pengar ska jobba!
Sann lycka, vad är det för dig Björn?
– När vårt fjärde barn föddes och jag bar henne nära i sele. Lillemor ammade och fick sova ut, och att ha vår dotter nära var sån lycka.
Sann lycka för dig Lillemor då, vad är det?
– Lägga pussel med barn barnen, 1000 bitars, naturens växlingar. Segla, njuta av god konst och mat.
– Precis! Havet, segling, naturen, vi älskar ju konst och vi har ju rest över hela världen, Babybjörn säljs ju i 54 länder. Men vi äger ingen konst…
–…bara mina teckningar, infikar Lillemor milt leende, och barnbarnen har ju gjort en del teckningar också som vi sparat.
Motto?
– Har aldrig haft nåt.
– ”Var ärlig.”
Favoritfärg?
– Luktärter … eller vad nu ska kalla färgen, sån där färg som luktärter har.
– Jordfärger.
Träffades gjorde de i unga år, på ”lite olika studentskivor” och tycke uppstod. Och som Lilian nu berättar just efter att Björn så där lite kärvänligt retsamt avslöjat att hennes kreativitet på den tiden tog sig uttryck i att ”klippa sönder och sy klänningar av föräldrarnas överkast”:
– Han var väldigt uppvaktande, pigg och glad vilket jag tilltalades av. Och duktig på att segla. Björn har också varit en bra pappa, alltid hjälpt till mycket med barnen.
Björn:
– Jag kan vara väldigt rak och bestämd, jag säger alltid vad jag tycker. Men när jag är med små barn så är jag alltid väldigt lugn, jag tror att barn uppskattar lugn. Jag minns när finska krigsbarn kom över till Sverige under andra världs kriget. Några kom till min moster som hade flätor, och var tjock och fet, och alla barnen fick klättra på henne som en klätterställning medan hon läste högt för dem. Kunde hon behålla lugnet med åtta barn klättrandes på sig så ville jag också kunna det. Ja, hon var verkligen en god förebild!
Bröllopet blev det förstås och med det ett nytt liv som äkta makar.
Björn:
– Första tiden bodde vi oerhört romantiskt på övervåningen i en röd stuga vid Bällstavik med en månadshyra på 100 kronor och en arbetshäst som stod tjudrad vid ett träd på granntomten. Väldigt gulligt, men också väldigt lyhört. Grannarna under konstaterade att unga frun verkade ha ett hett temperament. (skratt)
Dagens boning en bit norr över om Stockholm är förstås både större och välisolerad. Men nog om detta och åter till Artipelag. För när prinsessan Margaretha fyllde 80 år och skulle fras i dagarna två, så föll kung Carl Gustafs och drottning Silvias val på sitt (råkar vi veta bakvägen) favoritkulturställe Artipelag. Här avnjöts middag och operan ”Xerxes” med Malena Ernman och Loa Falkman i huvudrollerna.
Den 25 juli 2012 mottog Björn förresten H.M. Konung ens medalj i 12:e storleken i högblått band och kungaparets premiärbesök här året därpå, i januari 2013, föll mycket väl ut.
– Kungen var så intresserad och nyfiken på arkitekturen, och drottningen på konsten. De stannade länge.
Må vara att Björn mera halvspringer än går och verkligen inte är nån ”slöpelle”. Men visst kan även han ”coola ner” och det i de mest oväntade sammanhang.
– Jag somnar alltid hos tandläkaren, plirar han förtjust och drämmer sen till med slutklämmen:
– Till och med när han rotfyller. Så i det avseendet är jag lite ovanlig.
Och i detta kan vi bara in stämma.
Läs mer: Konstnären Charlotte Olsson: “Dansen med kungen ger mig inspiration”
Av: Marianne Rolfstadius
Foto: IBL och Stella Pictures