Bakom kulisserna på vingården Rust en Vrede
På de bördiga och soliga nordsluttningarna (motsvarande Sveriges söderläge), inklämt i en dal mellan flera stora berg i vindistriktet Stellenbosch i Sydafrika ligger vingården Rust en Vrede.
Den 34 hektar stora gården, med de kilometerlånga raderna av vinodlingar är häpnadsväckande vacker och vingården gör verkligen skäl för sitt namn Rust en Vrede, som betyder lugn och ro.
Svensk Damtidning var på plats innan Corona-viruset bröt ut och visades runt av Ronda Daniel, vingårdens marknadsansvarig.
– I Kapstaden kan det vara starka sydostliga vindar, men här rör sig knappt löven på träden. Det är vindstilla och varmt och det är ett perfekt klimat för våra kraftfulla blå druvor, som tar lång tid mogna, säger Ronda Daniel, samtidigt som hon låter mig smaka en druva från en vinranka.
Gör bara rödviner
Druvorna är mindre än de vi köper i affären, sötare och smakar mer, vilket är en förutsättning för att de ska stå emot den långa process de går igenom för att bli rödvin, berättar Ronda Daniel.
På grund av det varma mikroklimatet har Rust en Vrede valt att enbart specialisera sig på röda viner och var först i Sydafrika med just den nischen. Här produceras årligen 200 000 flaskor rödvin, som exporteras till 30 länder.
Har prisbelönta viner
Här odlas druvsorterna Shiraz, Cabernet Sauvignon och Merlot. Cirka 60 procent är cabernet sauvignon, 30 procent är Shiraz och 10 procent är Merlot och motsvarande blandning hittar man också i vinflaskan.
– Det är gården i en flaska, skrattar Ronda Daniel.
Gårdens Estate Wine, som finns på Systembolaget och som har vunnit många priser är just den här blandningen. Prestigecuvéen heter 1694 efter gårdens födelsedatum och består av Shiraz och Cabernet Sauvignon.
Rust en Vredes viner håller världsklass och har vunnit mängder med utmärkelser.Rust en Vredes Estate wine blev uppmärksammat över hela världen och sedan årgång 2000 har vinet varje år legat med på tidningen Wine Spectator’s lista över de hundra bästa rödvinerna i världen.plus_iconVindrottningen Allegra Antinori växte upp i ett renässanspalats – i FlorensLäs mer
Ett av vinerna valdes dessutom ut av Nelson Mandela till Nobelfestligheterna i Norge vid mottagandet av fredspriset 1993 och drottning Margrethe har gästat vingården.
Bakom de prisbelönta vinerna står gårdens chefsvinmakare Coenie Snyman. Han är välansedd och utsågs 2009 till årets vinmakare av Diners Club, för sitt rödvin Rust en Vrede Cabernet Sauvignon 2007.
Rust en Vrede etablerades av Willem Adriaan van der Stel, den dåvarande guvernören i Kapstaden 1694 och redan då växte det druvor i den bördiga dalen.
Knappt hundra år senare, 1783 byggdes så det första vineriet och sedan dess har det gjorts vin här.
Men det var först 1977 som den kända vinodlafamiljen Engelbrecht, med förmannen Jannie Engelbrecht i spetsen, tog över och började göra vin. 1979 kom den första flaskan av märket Rust en Vrede ut. Jannie lät bygga ett sprillans nytt vineri, varefter det gamla fick tjäna som fatlagringskällare.
Nuvarande ägaren Jean Engelbrecht, som bor med sin familj i ett hus på gården, tog över efter sin far Jannie 1998. Han har gjort stora ansträngningar för att höja den redan höga kvaliteten genom att omplantera alla vingårdar och organisera om ansvar och arbete med vinerna med nya personer. Jean känner starkt för att fortsätta att vara en ”Estate”, vilket betyder att man äger samtliga vingårdar, inte tillåts att köpa till druvor och gör allt vin på den egna gården.
– Vi kontrollerar varje del av processen att göra vinet och kan försäkra oss om att vi får den högsta kvaliteten, säger Ronda Daniel.
Många anser att Rust en Vrede gör Sydafrikas bästa röda viner och de ska drickas till mat, anser Jean Engelbrecht. Därför finns sedan 2008 en högklassig restaurang, inrymd i en de vackra gamla byggnaderna. Den räknas som en av de främsta i Sydafrika och har placerat sig på topplistan, “San Pellegrino Top 100 Restaurants in the World”.
Restaurang i världsklass
Köket är öppet mot restaurangen så att gästerna kan se stjärnkockarna arbeta. Spisen och ugnen är en fransk dyr historia, som ägaren Jean Engelbrecht lät sig övertalas att köpa av den tidigare chefskocken David Higgs.
”När han gav mig prislappen gick jag i taket. Jag kunde köpa en mercedes för det priset”, lär Jean Engelbrecht ha sagt.
Kökschef nu är det italiensk-brasilianske före detta basketproffset Fabio Daniel. Restaurangen vill erbjuda en totalupplevelse där allt är inkluderat, även vin och bordsvatten. Restaurangen har två färdiga menypaket, så kallade ”set menus”. Den mindre menyn är en fyrarätters med tre valmöjligheter inom varje kategori. Den större menyn är en sexrätters avsmakningsmeny. Och i svenska mått är det billigt. Den senare kostar inte mer än drygt 800 kronor. Det går även att äta lunch på vingården.
Foto: Per Arvidsson.