Bilderna som visar vilken fantastisk stilikon Gunilla Pontén var
– Jag sminkar mig som en vråldåre varje dag och klär upp mig. Det är klart att man är lite tröttare, man kan inte vara uppe och dansa till klockan två kanske. Men sinnet förändras ju inte och jag tror att man måste tillåta sig att vara passionerad i allt.
Orden är Gunilla Ponténs. Den 14 juni i år fyllde Gunilla, en av Sveriges mest kända stilikoner 90 år. Men bara dagar senare, lördagen den 29 juni, somnade hon in för gott.
”Hon är inte med oss längre och hela världen är fattigare”, skrev dottern Beata Pontén i ett mejl till TT och Dagens Nyheter.
Och visst stämmer det. Världen är onekligen fattigare, och mindre färgstark, utan Gunilla Pontén.
– Hon var banbrytande i Sverige som designer och blev känd när hon på 50-talet bar en puffklänning som utmanade hovetiketten och den nationella dräkten. Hon inspirerade många designers. Hennes signum är chockrosa och hon var lika färgstark som person, säger modemagasinet ELLEs chefredaktör Cia Jansson fast i en kommentar.
Gunilla Pontén – Sveriges första influencer
Gunilla var, i alla år, ett känt – och välkommet – ansikte i Stockholms vimmel. När andra stannade innanför gränserna, målade innanför linjerna, stack hon ut – med sin karaktäristiska pagefrisyr, sina hattar – sina plagg och klara färger.
– Vågar man inte ha en egen åsikt så vågar man heller inte ha en egen klädstil, slog Gunilla Pontén själv fast.
Och egen, det var hon. Gunilla var något utöver det vanliga. Dottern Beata Pontén kallar modern för ”en av Sveriges absolut första influerare”.
”På 50-talet gav hon unga inspirationen att slippa se ut som små vuxna. Hon hatade att alla skulle se likadana ut och hon kände sig tvungen att göra något åt saken. Randigt, rutigt, prickigt och färgglatt – ungdomen skulle frigöras!”, skriver Beata.
I alla år arbetade hon mot detta, mot det fria. Hon ville gå sin egen väg – och hon ville att andra skulle göra det också.
Gunilla Ponténs bakgrund och karriär
Gunilla Pontén föddes 1929. Karriären inom mode och form startade tidigt. Under sina unga år arbetade hon bland annat för modeskaparen Emilio Pucci i Italien och för olika modehus i Sverige, därefter startade hon eget.
Grevinnan Marianne Bernadotte af Wisberg kände Gunilla Pontén i många år.
– Jag tyckte om henne, hon var en bra vän. Man tänker sig henne levande, för hon var väldigt levande, säger Marianne till TT och fortsätter:
– Hon var väldigt speciell och skilde sig från mängden. Hon var färgstark och hon vågade.
Gunilla Pontén fick medalj av kungen
Skapandet var centralt i Gunilla Ponténs liv. Ända fram till slutet.
– Att skapa är något medfött och finns inneboende hos mig. Jag måste skapa! Jag tänker fortsätta jobba tills jag dör. Min drivkraft är att bli bekräftad som designer, och det har jag blivit med råge, sa hon i en intervju 2014.
2003 fick Gunilla Pontén H.M. Konungens medalj 8:e storleken i högblått band för sina ”Mångåriga förtjänstfulla insatser inom mode- och teaterdesign”.
Foto: TT