Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Därför har Eric Saade blivit utfryst av SVT – får inte längre något svar

05 sep, 2024, 08:00
David Lindgren och Eric Saade
Lars Höglund7TT
Eric Saade har blivit utfryst av SVT.
Annons

Eric Saade är en av Sveriges allra största, mest populära och namnkunniga artister. Det var inte många som höjde på ögonbrynen när SVT bokade honom som ett av framträdandena i Eurovision Song Contest tidigare i år.

Gunilla Persson om att vinna MelodifestivalenBrand logo
Gunilla Persson om att vinna Melodifestivalen

Men nu har Erics relation med public service krackelerat fullständigt.

Därför är Eric Saade utfryst av SVT

Anledningen är att Eric gjorde ett, i SVT:s tycke, politiskt ställningstagande under framträdandet. Som en protest mot Israels offensiv bar Eric, som har rötter i Palestina, en Palestinasjal, lindad runt ena armen.

”Vi tycker att det är tråkigt att han utnyttjar sin medverkan på det här sättet”, skrev Ebba Adielsson, exekutiv producent för Eurovision Song Contest 2024, i ett sms till Aftonbladet.

Annons

Enligt Eric har hans kontakt med SVT upphört efter händelsen. Detta trots att han sträckte ut en hand.

– Det som hände efter framträdande var att jag klev av scenen. Jag gick till min loge och packade ihop mina grejer. Sen skrev jag ett sms dagen efter när jag vaknade, säger Eric till Uppdrag granskning.

Eric Saade: "Möttes av en sjuk tystnad"

Eric hävdar att sms:et var skrivet i en väldigt försonande ton, att han bad om ursäkt om han orsakat besvär för någon på SVT.

– Det som hände efter detta var att jag möttes av en sjuk tystnad. Från SVT och folk involverade i produktionen. Jag tror inte att de menar någonting speciellt. Det kanske till och med var så att de inte fick lov att säga nånting för att det var så mycket stök, säger Eric.

I avsnittet uttalar sig Ebba Adielsson och förklarar varför hon valde att sluta svara Eric.

”Min uppfattning är att jag har varit tydlig med vilka regler som gäller när man medverkar i Eurovision”, skriver hon i ett mejl.

Annons