Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Enorma fiaskot mitt under direktsändningen – orden Pernilla Wahlgren inte vill höra

30 jul, 2024, 12:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Det är ett ordentligt fiasko...
Annons
Då slutar Pernilla Wahlgren med ”Allsång på Skansen”Brand logo
Då slutar Pernilla Wahlgren med ”Allsång på Skansen”

Det har gått lite över ett år sedan Pernilla Wahlgren debuterade som programledare för "Allsång på Skansen". Och det blir en riktig succé med skinande tittarsiffror.

I år ser det dock annorlunda ut.

Rekordsiffrorna genom åren

"Allsång på Skansen" är ett av SVT:s absolut största tv-program och både publik och tv-tittare kan räkna med att få sjunga allsång med såväl kändisar som programledare varje sommar.

Och det finns både för-och nackdelar med ett direktsänt program. Ibland är det nämligen svårt att veta vad som flyger och inte.

Mickan Mörk/TT

Då och då har däremot produktionen lyckats träffa mitt i prick när det kommer till gäster. Under sändningen den 24 juni 2008, med bland andra Christer Sjögren, Håkan Hellström och Miss Li som artister, var det svindlande 2 290 000 svenskar som tog del av programmet från tv-sofforna.

Annons

Och 2012 slogs ytterligare rekord. Då var programmet under ledning av Måns Zelmerlöw, som gästades av Agnes, Magnus Uggla och Laleh. De sjöng för över 2,3 miljoner tv-tittare totalt, rapporterar Nyheter24.

Fiaskot för "Allsång på Skansen" – lägsta siffrorna

Men då och då har det blivit pannkaka av alltihop. När Sanna Nielsen var programledare, samtidigt som fotbolls-VM sändes, lockades endast 870 000 tittare.

Backar vi bandet ytterligare, till 1997, låg siffrorna en kväll på endast 830 000 – ett nytt bottennapp.

Nu verkar det återigen vara oroliga tider för det klassiska musikprogrammet. Sett till siffrorna kan Pernilla Wahlgren inte längre rida på vågen av succé från förra året.

Enligt siffror från MMS [Mätföretaget Mediamätning i Skandinavien AB red. anm] var det den 16 juli som drog ner snittet rejält för det folkkära programmet.

Annons

Då sjöng Herreys, Fröken Snusk, Peter Jöback och Zoe Lobos inför knappa 855 000 tv-tittare. Det gör avsnittet till det sämsta på 27 år siffermässigt.

SVT:s svar på de låga siffrorna

I en intervju med Nyheter24 poängterar programmets projektledare och exekutiva producent Matilda Bagge att siffrorna inte är oroande.

– MMS siffror baseras på antal tittare i linjär tv, men många väljer att se allsången även på SVT Play. Utöver de tusentals som upplever allsången på plats från Skansen, har i skrivande stund 1 071 353 sett fjärde programmet som sändes den 16 juli, 1 219 789 har sett det tredje programmet som sändes den 9 juli och det senaste programmet som sändes i veckan har hittills setts av 1 084 631 tittare, säger hon till sajten och fortsätter:

– Vi är glada över att SVT Play gör det möjligt att se allsången via webben både live och i efterhand.

Annons