Erik Hammar är Sveriges Mästerkock – detta gör han nu!
Konfettin seglade ner över Erik Hammar under det sista avsnittet av Sveriges mästerkock. Nu är det äntligen officiellt att han är vinnaren och Erik Hammar kan börja arbeta med mat.
– Det här känns fantastiskt! Nu vill jag vara fri för att kunna rida på den här vågen som mästerkockssegern ger och äntligen få jobba med mat, säger han till Svensk Damtidning.
Mamma och pappa är förstås stolta, men han tror att de är ganska förvånade också berättar Erik Hammar.
– Matstatusen på 80-90-talet var ju inte jättehög och jag har aldrig förstått varför vi fick kalvsylta exempelvis. De är ju direkt äckligt. Gjord på rätt sätt är det helt ok, men den där burken…
Jag blev helt blown away!
Som vinnare har han under vintern fått göra sin egen kokbok – Min franska matresa. En bok vi fick se honom laga mat ur under årets upplaga av Sveriges mästerkock i TV4.
– Den franska maten är väl näst intill grunden till all mat. Du hittar alltid franska grunder. Sedan har jag ju ett vinintresse också, så det var väldigt kul att göra en bok med mat och dryck.
Läs mer: Nya tecknen som tyder på att Madeleine kan komma att flytta hem till Sverige
Hemma i köket på hans 58 kvadrat vid Gullmarsplan i Stockholm ryms hans stora vinägersamling, karotter, allsköns pannor, många kastruller, fritös och en lång rad kokböcker. Det lagas mat från alla världens kök men framför allt franskt och italienskt. Och allt uppskattas av hans lika matälskande sambo Maria.
– Vi har restaurangbesök som hobby. Och jag älskar att bjuda hem folk på middag och vara värd. Tyvärr blir folk tveksamma till att bjuda hem en på middag när man lagar så mycket själv, men jag uppskattar verkligen när det händer. Jag är ingen kräsen ätare, berättar vinnaren Erik Hammar.
Han älskar att laga buljonger och såser från grunden och skulle sörja resten av livet om han plötsligt blev lökallergiker då lök är grunden till all matlagning.
Gör Eriks mat: Recept! Laga mästerkocken Erik Hammars ängssyrade röding
Eriks matintresse började som matglad unge som uppskattades av alla kompisarnas föräldrar då han var en så tacksam matgäst. Men det var i jobbet som servitör som han fick möjlighet att provsmaka riktigt fin mat.
– Jag blev helt blown away. Så gick man hem och tänkte att man kanske ska prova att göra en sån där risotto, man kunde knappt stava till det. Så märkte man att det gick ju bra. Mina bästa råd är att ta sig tid, våga misslyckas och att göra om.
Det Erik Hammar främst lärde sig av mästerkocksjuryns feedback var att vara nöjd med varje element på tallriken. Att varje del är perfekt kryddad och god var för sig.
– Markus tänk är att ha mindre bitar av allting så att det nästan är färdigt för en tugga. Man hjälper gästen så man inte behöver säga vad som är gott till vad – allt är redan förberett.
Markus har en skarp blick.
Mästerkocksvinnaren Erik erkänner att han under tävlingen var mest rädd för just Markus.
– Jahaha, han var läskig. Han har en skarp blick. Alla i juryn var otroligt professionella men på något sätt så vet man att han har nog the final say. Jag tror det i alla fall.
Recept: Erik Hammars bästa vegetariska recept: skummig svampsoppa med portvin
Just nu väntar en mat- och upplevelseresa till Sydamerika där hans flickvän kommer ifrån. Sedan en egen youtubekanal där han ska pusha för hållbarhet och mer vegetarisk mat.
– Jag vill komma ifrån det här med att servera en stor köttbit, det ska bli jättekul att få prova själv för det behövs nog recept till 50 rätter till ett sånt här projekt. Det är min utmaning nu.
Läs mer: Prins Philip till sjukhus – opereras under dagen
FAKTARUTA
Namn: Erik Hammar
Familj: mamma, pappa, bror, syster, sambo
Ålder: 31
Bor: lägenhet i Stockholm
Gör: marknadsstatistiker, segrare i Sveriges Mästerkock
Fritidsintresse: resa och laga mat
Beskriv dig själv med tre ord? Äventyrlig. Matglad. Omtänksam.
Antal kokböcker hemma? 10.
Vad ger matlagning dig för känsla? Kreativ stimulans
Nyfiken på Eriks favoritrecept ur hans kokbok “Min franska matresa”? Här kommer hans tre favoriter:
Erik Hammars bästa vegetariska recept: skummig svampsoppa med portvin
Recept! Laga mästerkocken Erik Hammars ängssyrade röding
Mästerkocken Erik Hammars favoritrecept – gratinerad kalventrecote
Foto: Bonnier Fakta