Exklusiv inblick hos Pumorna – den mäktiga damklubben!
Vi befinner oss i en vackert inredd lägenhet i Vasastan i Stockholm. Det serveras läckra snittar och iskallt bubbel och sorlet av prat är öronbedövande. Men så är det också ett av Pumornas månatliga tisdagsmöten och väninnorna i damklubben uppdaterar sig ivrigt om varandras förehavanden.
– Att ha ett sådant här gäng är en styrka och tröst men också oerhört roligt, säger Lena Adelsohn Liljeroth, journalist och tidigare kulturminister.
Mäktiga kvinnor
Pumorna är inte vilken damklubb som helst, utan här är kvinnor som alla rör sig eller har befunnit sig i maktens korridorer. Förutom Lena Adelsohn Liljeroth, är det Margaret Cugler, tolk och översättare, Caroline Fleetwood, ambassadör, Lotty Nordling, före detta generaldirektör, Anne Ramberg, generalsekreterare, Anna Dinkelspiel, före detta hotellägare, Agneta Dreber, före detta generaldirektör, Agneta Ekman, överläkare samt journalisterna Anki Partridge, Cecilia Hagen och Lena Rainer. En puma har tyvärr gått bort i cancer.
35-årig vänskap
Utan uppehåll har Pumorna träffats första tisdagen i månaden (utom juli) i snart 35 år. De äter alltid middag och har alltid en inbjuden talare och den som är värdinna håller i trådarna. Just denna tisdag är det Lena Rainer. Det ska aldrig vara elegant, utan det viktigaste är vad de pratar om.
Då, 1984 var de 12 heltidsarbetande småbarnsföräldrar i Stockholm. Nu är det ett gäng ”pensionärer”, med barnbarn, gamla föräldrar och olika styrelseuppdrag. För Lena Adelsohn Liljeroth, som var en av grundarna, betyder Pumorna stabilitet och förtroende.
– Under de här 35 åren har mycket hänt och vi kan lita på varandra till hundra procent. Det är inte bara roligt att träffa Pumorna utan när saker händer i livet; när föräldrar går bort, partnern försvinner iväg eller när barnen i perioder inte har haft det så bra, så finns Pumorna alltid där som stöd eller om man behöver prata av sig. Det har också varit kontaktskapande och vi har kunnat ge varandra tips om jobb, säger hon.
Ung änka
Lena Rainer instämmer:
– Precis när jag kom med så hade min man dött. Jag var gift med Ove Rainer (bland annat generaldirektör för Postverket, och justitieminister, reds.anm) Jag hade kanske varit med på ett möte när han dog och det kom blommor från tjejer som jag knappt visste vilka de var. På något sätt kom de att bli mitt nya liv, säger hon.
Lena Rainer var bara 45 år när hon blev änka och ensamstående med två små barn. Maken Ove var bara 61 år när han dog och hon minns det som en ”förskräcklig tid.”
– Pumorna blev som en värmande famn som var viktig för mig då. Sen har det utvecklats till en djup vänskap. Jag ser det inte som ett nätverk, för det låter så strukturerat utan som en väldigt trevlig och informell tantgrupp.
Understimulerade mammor
Hela idén med Pumorna föddes när de tre väninnorna Lena Adelsohn Liljeroth, Caroline Fleetwood och Margaret Cugler rullade barnvagn längs Stockholms gator sommaren 1984. De var föräldralediga och hade barn i samma ålder och kände sig alla understimulerade intellektuellt.
Margaret hade precis varit på ett möte där man diskuterade böcker och föreslog att de kunde göra något liknande. Så de tre väninnorna bjöd in fyra vänner var, som gillade att tänka och diskutera. Margaret, som kommer från Peru tänkte först att damklubben kunde heta lamorna, men sedan kändes det för fokuserat på henne fick det bli Pumorna, berättar hon.
– Pumor är smidiga, förnuftigt vänfasta och försvarar sig, säger Margaret och visar samtidigt upp en liten brosch med en puma.
Klubben har gästats av en mängd namnkunniga talare. Med Christina Odenberg, Sveriges första kvinnliga biskop diskuterades det ”med liv och lust” vad det innebär att vara präst idag. Mötet hölls hemma hos Lena Adelsohn Liljeroth hemma i våningen på Strandvägen. Det blev spännande diskussioner och det har aldrig gått så mycket vin. När maken Ulf Adelsohn kom hem undrade han över sjöslaget, minns Lena och skrattar.
De har haft mängder med politiker på besök, alltifrån Gudrun Schyman och Odd Engström till Carl Bildt och Ian Wachtmeister. Nu framlidna författaren Magdalena Ribbing pratade om vett och etikett och diplomaten Sverker Åström talade om Sveriges neutralitet. Det har också haft en före detta Hells Angels-medlem och en narkotikapolis som gäst; en häxa som la tarotkort och en bilmekaniker, som visade hur man sätter på startkablar.
– Jag vi brukar säga att vi har haft allt ifrån statsministerkandidater till filippinska barnflickor, säger Anna Dinkelspiel.
Djup vänskap
För Anna Dinkelspiel betyder Pumorna sann och djup vänskap.
– Vi litar på varandra till hundra procent och det som sägs här, säger man inte utanför. När du var kulturminister Lena, så kunde du ju säga vad som helst till oss och det stannade kvar, säger Anna till Lena som nickar instämmande.
Under åren har Pumorna även gjort ett antal resor tillsammans, ofta kopplade till pumornas tillfälliga utlandsjobb. De har besökt Cecilia Hagen, när hon jobbade för Expressen i London och följt efter Caroline Fleetwood i hennes diplomatspår till Sevilla, Brasilia, Havanna, Lissabon.
– Vi har naturligtvis sörjt de som flyttat ifrån oss, men också åkt och hälsat på. Jag fick dock inte åka med till Kuba, för då satt jag i regeringen och Kuba fanns med på bojkottlistan, säga Lena Adelsohn Liljeroth.
Pumorna har lärt henne att vänskap ibland kan vara viktigaste är släktrelationer, men att de heller inte heller kommer gratis.
– Vänskap är något man måste jobba för, säger Lena.
Maten står färdig. Det doftar härligt av Wallenbergare. Damerna slår sig ner vid det stora bordet och de ska snart få lyssna till författaren Christina Mattson, för detta museichef, som skrivit boken Juvelarian: historien om Christina Nilssons smaragder. Vi blir vänligt men bestämt ombedda att gå. Det är hit men inte längre. Det som sägs på ett Puma-möte – stannar på ett Puma-möte.
Foto: TT, privat