Fotomodellen Marianne Schejas nya liv – det gör hon i dag!
Den trogna Svensk Damtidningsläsaren minns henne kanske som fotomodell, manusförfattare, tv-producent och skådespelerska. Men Marianne Scheja, 60, har fler strängar på sin lyra. Hon är även utbildad sjuksköterska med vidareutbildning i psykoterapi/KBT på Karolinska Institutet och har i 12 år arbetat som terapeut.
Nu debuterar Marianne även som författare.
Marianne Scheja debuterar som författare
I boken Minding - fyra steg till mental och social styrka, beskriver Marianne hur man kan bygga och träna sin inre styrka. Hon kombinerar sina utbildningar och erfarenheter som skådespelare, manusförfattare och KBT- kognitiv beteendeterapi.
– Boken är till för dig och för dig, säger Marianne och pekar på mig och på fotograf Pelle, när vi ses på hennes kontor på Östermalm i Stockholm. Hon far runt, sätter på kaffe, och ställer fram kakor, samtidigt som hon ivrigt berättar
– I boken har man sin bästa vän, sin hjärngympa och sin inre träning. Det ska vara som en pt och en trygg vän att gå till. Genom boken kan man förstå sig själv, förstå mänskliga beteenden och konsekvenser. Förstå sin historia, vem är du och varför? Och vad sker när någonting händer, vad händer i dig? Vad väcks i dig? vad tolkar du? hur känns det? och vad är det du behöver då?
LÄS MER: Marianne Scheja: Modellyrket har lärt mig respekt
Marianne pratar väldigt snabbt och engagerat. Det märks att hon brinner för den egenutvecklade Minding-metoden, som består av fyra steg, det så kallade 4L- språket: Landa – att kunna behärska stress och förstå sig själv. Lyssna – tydliggöra och förstå andra. Lyfta – bekräfta andra, förhandla och lösa konflikt, samt lämna – se till att själv bli förstådd och bekräftad.
– Du kan inte bestämma att andra ska lyssna, men om du kan lyssna och förstå andra först, är chansen större att de vill lyssna och förstå dig, säger Marianne.
Marianne Scheja om barndomen
Det var på Karolinska Institutet Marianne först fick frågan om att sätta samman KBT och teaterträning för vuxna med autism, vilket ledde till att hon tog fram Minding-metoden.
– När jag jobbade med vuxna med autism, insåg jag att de är raka och rena i sitt sätt att tänka och prata många gånger och jag lärde mig jättemycket av dem.
I boken finns konkreta övningar, där man själv kan skatta, mäta och göra sin egen livsanalys. Mycket av vårt beteende har vi med oss från barndomen. Genom att känna till vår historia, kan vi också förstå vårt beteende, förklarar Marianne.
Hon hade en trygg och bra uppväxt i Falkenberg i Halland, med systern Lise och två föräldrar som älskade henne, Gun och Sven Brinkendahl, som båda var lärare.
– Båda två lärde mig att förstå mitt värde och att se det goda i människor och livet. Det är därför jag fokuserar på lösningar och det som gör livet roligt när det är tufft. Även om jag puttas i väg och blir illa behandlad, så står jag upp för mig själv och säger ifrån. Jag hittar alltid modet och styrkan till det inom mig. Tack vare mamma och pappa vågar jag också alltid vara mig själv. Jag får vara rolig, crazy och knäpp, men också allvarlig, djupsinnig, förvirrad och ledsen ibland. Det är viktigt att få leva ut sina känslor och att få vara den man är.
Marianne Schejas sorg – förlorade elva personer i sin närhet
Mariannes föräldrar höll ihop hela livet, fram tills de båda dog 2017.
– Det var ett sorgens år, för det var elva personer som betydde väldigt mycket för mig som dog samma år. Ketchupeffekten, så är ju livet ibland. Man rider in i den här dödsresan och sedan åker man bara med i en ångvält.
Nu var Mariannes föräldrar gamla och hade levt långa och lyckliga liv. Mamma Gun blev 88 år och pappa Sven blev 93, så visst var det väntat och helt naturligt, men likväl var Marianne ledsen och förtvivlad.
– Det spelar ingen roll hur gamla eller unga folk är. Sorgen är likväl där och du ska hantera den. Samtidigt är det här naturens gång och man får en ryggsäck och en pondus. Jag känner mig starkare och rikare sedan de gick bort. För den kraften och tryggheten som de hade, bor i mig nu. Jag har kvar dem i hjärtat och i mina gener, de är med mig varje dag, i allt det jag gör, säger Marianne och ler.
Nu är Marianne 60 år, har stor livserfarenheten och kan hantera sorg och bortgång. Men hon hade önskat att hon fått sin egen bok i present när hon var 13 år, så att hon redan då kunnat förstå sig själv och sin bakgrund på ett djupare plan. Önskan är därför att hennes bok nu ska nå ut brett, så att fler människor kan jobba med sig själva och må bättre.
LÄS MER: Sanna Ekman försvann – så ser hon ut i dag!
LÄS MER: Bengt Alsterlind försvann – så lever "Hajk"-profilen i dag
LÄS MER: Jannike Björling försvann efter lyxlivet med Björn Borg