Git Skiöld efter livet som sångerska: ”Jag har blivit vaccinerad mot herrar”
Av: Ann Löfberg Foto: Per Arvidsson
Vinjett: Minns du schlagerdrottningarna? Så gick det sen för våra svenska stjärnor.
Läs mer: Kärlekskrasch för båda prinsessan Sofias systrar
Under Gits många år som artist har hon mött många spännande människor.
– En av dem var multimiljonären David Rockefeller, som var en hängiven konstsamlare. Jag skulle överlämna en av mina reliefer till honom vid ett seminarium för forskning i New York 1983. Rockefeller var värd för arrangemanget. Han var oerhört vänlig och efter lunchen visade han mig sin skulpturpark och sitt arkiv. Han tog hand om mig i fyra dagar och vi höll kontakt i flera år, berättar sångerskan och konstnären Git Skiöld.
En mindre trevlig incident, som dock för evigt är inpräglad i Gits minne, är mötet med en etiopisk kapten i Kongo. Git uppträdde som fältartist för FN-soldater och hon och hennes kollegor Britt Damberg, Leppe Sundevall och Staffan Broms var inbjudna till en fest där de också uppträdde. Kaptenen överföll Git, satte kniven mot strupen, vred om hennes händer och tvingade in henne i en jeep – vart färden skulle gå kan man bara ana. Som tur var ryckte flinka FN-soldater ut och kunde förfölja jeepen och bärga hem det skräckslagna bytet.
– Jag blev inte avskräckt utan fortsatte sedan som fältartist på andra platser i världen, bland annat Gaza, berättar Git.
På hemmaplan har Git mött och arbetat med ett stort antal berömda musiker, som Povel Ramel, Sune Mangs, Bertil Perrolf, Bengt Hallberg, Jan Johansson, Sture Åkerberg, Joe Newman, Toots Thieleman, Red Mitchell, före detta äkta männen Leppe Sundevall och Kjell Öhman och många andra. Hon har över 100 titlar på olika skivmärken och hon har gjort shower på bland annat Hamburger Börs och Mosebacke.
Läs mer: Caroline Bielke bjuder in på middag – se receptet!
Hon har sjungit på kryssningsfartyg, främst M/S Funchal, där kryssningarna gick till Nordkap, Storbritannien, Portugal, Spanien, Frankrike, Jersey, Guernsey och Orkneyöarna. Under många år hade hon ett eget radioprogram, “Landet runt” där hon åkte land och rike runt och besökte storstäder och folkparker i Sverige med husband och gäst artist. Det är inte många landsortshotell som hon inte bott på genom åren! Hon har kvar en trogen skara av sin publik, men många har också tillkommit.
Git sprider glädje omkring sig, hon älskar verkligen musik och att uppträda inför publik.
– Nu har jag fyllt 80 år men jag tänker fortsätta så länge kroppen håller och publiken vill höra mig, säger hon bestämt.
Namnet Git Skiöld förknippas huvudsakligen med jazz och den musikstilen har varit hennes signum under alla år, men hon har också sjungit schlager och dansbandsmusik. Under uppväxten medverkade hon av och till i olika band. Hon vann en rad sångtävlingar, men att bli artist på heltid kändes lite för osäkert. Eftersom Git var konstnärligt begåvad sökte hon till Konstfack och gick där i tre år och utbildade sig till keramiker.
– I det yrket har man två val, antingen startar men eget eller jobbar på industri. Jag var inte mogen för varken det ena eller andra utan när jag i stället fick erbjudande att bli vokalist i Sören Kristensens orkester som spelade på Embassy på Kungsgatan i Stockholm tackade jag ja. Jag satte sedan upp en egen orkester.
Ett genombrott för Git var förstås då hon fick vara gäst hos Lennart Hyland i “Hylands Hörna” – då började telefonen verkligen ringa.
– Sedan har jag fortsatt att varva musiken med konst och skulptur och jag har en ateljé på tomten där jag arbetar i princip varje dag, förklarar Git och visar ett av sina verk som heter “Snäckan och vågorna”.
Git överlämnade också ett av sina verk till kung Carl XVI Gustaf för ett antal år sedan och hon hade kontakt med Sigvard och Marianne Bernadotte under ett antal år.
Git heter egentligen Margareta Silfverskiöld men tog sig namnet Git Skiöld i unga år, det andra lät för högtidligt. Och hon har ett internationellt förflutet. Hon är född i Warszawa där hennes far arbetade som direktör för SKF, Svenska Kullagerfabriken. Mamman är polsk-fransk. Familjen flyttade till Nice, där Git uppfostrades av en guvernant.
Läs mer: Märtha Louise drömmer om en ny pojkvän
Git gifte sig i unga år med skulptören Leo Svedberg som är pappa till Gabriella. Ett rent resonemangsparti, säger hon i dag.
– Jag blev med barn och man måste vara gift på den tiden, mina föräldrar mer eller mindre tvingade mig. Jag stod till och med i kyrkan och funderade på om jag skulle säga ja eller nej. Vi var bara gifta ett år. Leo har alltid haft bra kontakt med sin dotter och vi var goda vänner hela tiden.
Git och hennes andra man och musikpartner Leppe Sundevall träffades i Kongo. Leppe är pappa till Catharina. Git och Leppe gick skilda vägar och senare levde Git några år med pianisten Kjell Öhman. I dag lever Git ensam och hon tycker det är skönt.
– Jag har blivit vaccinerad mot herrar. Fast man ska aldrig säga aldrig. Jag har fullt upp med min trädgård och med mina barn och barnbarn, totalt sex stycken plus ett barnbarnsbarn!
Git har flyttat runt en hel del under årens lopp. Hon har bott i Segeltorp, Sollentuna, Åkersberga och Vira bruk, där hon hade ateljé i många år och i Herrängen utanför Älvsjö innan hon för 17 år sedan bestämde sig för att köpa sitt nuvarande hus på Grepvägen i Tyresö.
– Här trivs jag och här vill jag stanna. Jag älskar att pyssla i trädgården och tycker om att vara fri och kunna göra vad jag vill. Jag har några uppdrag varje månad, mycket för olika föreningar och det räcker för mig.