Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Gunde Svans trista besked – efter alla lyckliga år: ”Bara att acceptera”

18 sep, 2024, 04:30
Gunde Svan berättar nu själv om det jobbiga beskedet.
Annons

Gunde Svan visade tidigt i livet att han kunde ta sig fram på skidor. Han var så skicklig att folk snabbt fick upp ögonen för hans talang, bevittnade med egna ögon hur han, med sin sprudlande energi, tog sig fram i spåren och såg till att bli en av Sveriges största idrottsprofiler.

Gunde Svan i tårar efter känslosamma fråganBrand logo
Gunde Svan i tårar efter känslosamma frågan

Men för många är även Gunde ihågkommen för sin tv-persona. Han har medverkat i flera program, inte minst Fångarna på fortet, och under åren har han setts som en folkkär programledare, som alltid tycks komma med ett glatt leende till jobbet.

Annons

Gunde är en tävlingsmänniska av rang. När han inte själv tävlar, ser han hela tiden till att peppa andra och med sitt glada dalmål är han inte rädd för att snåla med sitt beröm. Det är som att Gunde vet att peppande ord kan leda till stora ting.

Gunde Svan
Gunde Svan och hustrun Marie Svan. Patrik Österberg/TT

Gunde Svans trista besked

Nu är aktuell med nya säsongen av ”Kompani Svan”. I programmet utmanas en grupp kändisar att ta fram det bästa i sig själva, pusha gränserna och ta sig utanför sin trygghetszon.

Gunde är som klippt och skuren för programledarrollen. Som en av Sveriges bästa längdskidåkare genom alla tider vet han vad som krävs för att nå sitt max – även om det för den glada dalmasens del kommer till ett visst pris med åren.

Annons

– Det är inte samma klipp i steget längre och jag är inte på samma nivå som jag har varit. Jag läser med glasögon och hör säkert också lite sämre. Men det är väl bara att acceptera.

– Jag har också ett hjärta som är lite märkt av idrottskarriären. Vi har ju oftast väldigt stora hjärtan då vi tränar så enormt mycket. Gör man det år ut och år in får man en upptränad muskel som är enormt stark. Om hjärtat sedan inte behöver göra det jobbet blir det förslappat på något sätt och det slits en hel del, säger han till Aftonbladet.

”Inte så hälsosamt”

Gunde, som beskriver sig själv som en väldigt strukturerad person, har dock hälsan under kontroll, meddelar han. Han går regelbundet till läkare och säger att han inte behöver åtgärda något för tillfället.

Annons

– Nej, men jag har varit på kontroller och läkarna har mig under uppsikt. Det känns skönt att de har koll. Att vara elitidrottare på den nivån är kanske inte så hälsosamt.

Gunde Svan
Gunde Svan. Claudio Bresciani/TT

Foto: TT

Annons