Gunilla Hasselgren: ”Det är dags för något nytt i mitt liv”
Efter 16 år och drygt 550 program vill Gunilla Hasselgren finna nya vägar för det som ligger närmast hennes hjärta, att lära ut hur man sköter om sin kropp och själ. Något som även gäller doktorn själv – hon har tröttnat på de långa resorna mellan hemmet i Karlstad och tv-studion i Umeå.
– Det har varit fantastiska år men nu är det dags för något nytt i mitt liv, säger hon.
En miljon tittare varje vecka
Gunilla låter mjuk och saklig i telefonen, precis som hon gör i TV. Det känns ju närapå som man känner henne, vilket också är tanken med Fråga doktorn. Frågan är hur tittarna ska klara sig utan henne.
– Åh, det kommer en ny läkare, lugnar hon och säger att det möjligen blir en storm i ett vattenglas som sedan lägger sig snabbt.
Uppåt en miljon tittare har vecka efter vecka följt henne och programledaren Suzanne Axell. Succén har vuxit sig stark under årens lopp och Gunilla Hasselgren har blivit hela svenska folkets husdoktor.
– Men jag har känt ett stort förtroende från tittarna, jag är nöjd med min insats, säger Gunilla.
Till en början sändes programmet från Karlstad, därefter Norrköping och sedan 2009 från Umeå. Så det är ganska självklart att resorna tagit ut sin rätt. Gunilla säger att hon nu vill ”bli som en vanlig människa” som tycker det är roligt att resa och bo på hotell utan att förknippa det med jobb.
Mycket har hänt i Gunillas liv privat under åren med Fråga doktorn. Hennes två söner har vuxit upp, den äldste bor i London och den yngste är också på väg ur boet. Han var bara fem år när hans mamma började synas i TV. Så snart är det bara Gunilla och maken Mikael kvar i huset. Ja, förutom golden retrievern Alba, som kom till dem som valp förra året efter det att deras älskade Leya dött, golden retriever även hon.
– Alba är vår motionsmaskin, säger Gunilla med ett leende. Hon får ut oss i skog och mark.
Gunilla mötte sin Mikael i Uppsala, där de gick i samma klass på läkarlinjen. Sedan dess har de varit ett par. Även Mikael är allmänläkare, men paret vill inte ha samma arbetsplats. Och Gunilla vill heller inte jobba som läkare på den ort hon bor. Så det passar helt perfekt med de två milen till Kil där hon arbetar.
Madickendoktorn idealet
Vi drömmer ju alla om att få komma till en doktor som är lika klok och förstående som doktor Berglund i Astrid Lindgrens Madicken. Som inte bara är lugn och rådig utan också känner hela familjen. Något som i dag verkar vara ouppnåeligt för de flesta.
– Det är just därför jag är allmänläkare i Värmland, säger Gunilla och tillägger att hon gillar uttrycket Madickenläkare för att det säger så mycket.
Gunilla vill lära känna sina patienter
Hon ser en tjusning i att verka ute i samhället, lära känna patienterna under en längre tid och hon gör till och med hembesök, främst hos äldre. Och tillägger att det är det fina i kråksången med att jobba på landsbygden.
– Att vara allmänläkare är ett krävande jobb, men helt fantastiskt. Att uppleva mänskliga möten, hjälpa, lindra och gråta tillsammans ibland – att finnas där som en medmänniska.
“Livet är ju så, vackert, skört och hemskt”
I arbetet ingår också att åka hem till människor som just avlidit och möta deras anhöriga. Gunilla berättar om en äldre man som dog på sin åker med stövlarna på medan solen var på väg upp. Det är bland det vackraste hon sett.– Livet är ju så, vackert och skört och hemskt, säger hon. De stora livsfrågorna kommer nära när man arbetar som allmänläkare.Sofia talar i radioprogrammet P4 Extra: “Min oro har minskat”Läs mer
Lite som en Madickendoktor har hon ju också varit i TV. Någon man kan vända sig till för att få råd, stöd och tröst. Gunilla Hasselgren har också utnämnts till hedersdoktor i Uppsala för sin insats i Fråga doktorn.
Kommer människor ofta fram och frågar dig på stan om sina egna krämpor?
– Nej, det händer nästan aldrig. Särskilt hemma i Karlstad är man finkänslig med sådant. Men när jag och Suzanne för många år sedan reste runt och berättade om programmet var kön till doktorn hur lång som helst, säger hon.
Doktor Gunilla njuter numera av vardagen, kaffestunderna, vardagsmotionen och den naturliga samvaron människor emellan. Och så längtar hon som sagt efter att tycka det är lyxigt att bo på hotell med maken igen.
Längtar du efter att bli farmor också?
– Javisst, säger hon men stillar sig. Det är ju mina söners liv och jag vill inte lägga någon press på dem.
Men även om Gunilla lämnar fråga doktorn finns hon kvar som ett bollplank för redaktionen och kan tänka sig att göra ett och annat inhopp.
Foto TT, SVT/Moa Frygell