Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineMarius Borg HöibyNorska kungahuset

Hånet i direktsändningen i ”Allsång på Skansen” – anmäld till Granskningsnämnden

20 jul, 2024, 10:00
Vendela Lönnqvist
TT
Minns du det uppmärksammade hånet i "Allsång på Skansen"?
Annons
Uno Svenningsson avslöjar sanningen om relationen med Pernilla WahlgrenBrand logo
Uno Svenningsson avslöjar sanningen om relationen med Pernilla Wahlgren

Det finns både risker och möjligheter med ett direktsänt tv-program.

Som tur är har ”Allsång på Skansen” under åren letts av skickliga och vana programledare, men ibland står till och med de maktlösa över vad som kan slinka ur munnen på gästerna.

Hånet i ”Allsång på Skansen”

Ett sådant exempel är 2008. Robert Gustafsson var på toppen av sin karriär och det gjorde honom till en självklar gäst i programmet.

Komikern är en stor favorit bland svenskarna tack vare hans komiska talang. Men under hans medverkan i ”Allsång på Skansen” var det många som höjde på ögonbrynen.

Robert Gustafssons ord om Tina Nordström

Under bästa sändningstid drog han ett skämt om kocken, programledaren och dåvarande vinnaren av ”Let’s dance”, Tina ”Mat-Tina” Nordström.

Annons

– Och så går den där hartandade fettälskaren och visar trosorna i direktsändning. Till och med jag röstade på henne, sa Robert Gustafsson.

Många ansåg att skämtet varken var roligt eller passande i ett program som lockar både unga som äldre, skriver Expressen.

Hånade äldre i direktsändning – anmäldes

Det var inte heller första gången som Robert Gustafsson fick ett drev efter sig på grund av sin medverkan i allsången. Redan 2002 anmälde en boende i Tidaholm programmet till Granskningsnämnden, rapporterar GP.

Detta efter en sketch där komikern medverkade som en dement och invalidiserad äldre man. Personen som anmälde programmet menade att en sådan sketch är ett brott mot yttrandefriheten, eftersom Robert Gustafsson tilläts kränka äldre och anhöriga på bästa sändningstid.

Annons