Här spelades Vår tid är nu in – titta in i slottet Nääs!
Nääs slott strax utanför Göteborg tillhör Sveriges finaste empirmiljöer med stjärnprydda tapeter, magnifika speglar och praktfulla möbler. Med sin intressanta historia och det faktum att Nobelpristagaren Selma Lagerlöf tillbringade varje sommar i flygeln är slottet ett populärt utflyktsmål.
Nääs har också varit en av inspelningsplatserna för SVT:s stora dramasatsning “Vår tid är nu” om familjen Löwander som driver Djurgårds- källaren efter andra världskrigets slut.
En av huvudkaraktärerna, Helga Löwander, som spelas av Suzanne Reuter, bor i en våning där Nääs slotts interiörer använts som scenografi. Stora matsalen, Abrahamsons privata matsal, bibliotek och skrivrum, de två rosa gästrummen samt lite biutrymmen med bland annat den vackra spiraltrappan syns ofta i serien.
– I vinter har vi haft specialvisningar i slottet på grund av det stora intresset från allmänheten, berättar Renée Jonson, marknadsansvarig på Nääs slott, när vi hälsar på.
Hon låser upp porten, och de gamla trätiljorna knarrar en aning när vi stiger in i entrén. Atmosfären är trivsam.
– Slottet är berömt för sina unika inredningar från 1800-talets andra hälft, säger antikvarie Gunilla Hallset.
Flera rum används i Vår tid är nu
Både hon och Renée har Nääs slott som arbetsplats och hittar vant överallt. De visar runt i de 23 rummen och berättar initierat om allt som utspelats här.
Vi passerar matsalen där vi i Vår tid är nu sett familjen Löwander – syskonen Gustaf, Peter och Nina samt mamma Helga – äta middag tillsammans och lite längre bort går vi nedför den karakteristiska trappan, som i serien förbinder Östermalmsvåningen med restaurangen Djurgårdskällaren.
Slottet där serien spelades in är magnifikt
Även i verkligheten hittar man ett stort kök. Och faktiskt så överträffar verkligheten dikten (eller serien) för salongerna på övervåningen är magnifika. Inför kungens besök på Nääs slott år 1890, sattes en fantastisk tapet upp i den så kallade Röksalongen. Tapeten var skapad av den franske tapetmakaren och dåtidens skickligaste materialimitatör gällande tapeter, Paul Balin (1832–1898). Hans tapeter var alla mycket dyrbara och exklusiva. Tapeten på Nääs tillhör en av få, och kanske den enda bevarade tapeten som i sin helhet sitter kvar i ursprunglig miljö från tiden och bland annat finns omskriven i Tapetboken från 2004.
En kopia av tapeten har tagits fram. Med originalet som förlaga har mönstret ritats av och valsar beställts av tapettillverkarna Lim & Handtryck i Mölndal.
– Vi har nyligen låtit tillverka en bricka med tapetmönstret som går att köpa i vår reception i det gamla stallet, berättar Renée.
Läs mer: Glädjebeskedet! “Vår tid är nu” får en tredje säsong
Där finns också omtyckta Slottscaféet & Restaurang med god mat och dryck och en informationsutställning där man kan se och läsa hur det var här förr i tiden.
– August Abrahamson (1817–1898) var den siste privatägaren, som flyttade hit när han var 50 år gammal. Han var en svensk-judisk grosshandlare och mycket förmögen när han drog sig tillbaka och köpte jordegendomen.
Abrahamson var änkling utan barn, men hade massor av energi och blev världsberömd för det unika slöjdsemininarium han startade 1872. På ägorna finns en rad vackra gamla byggnader som användes till fortbildningskurser i träslöjd. Skolan hade vid den tiden börjat med slöjd som ämne och många ville utbilda sig till lärare. Än i dag bedrivs olika former av hantverk i de olika husen. De flesta byggnader är K-märkta. I den gamla gymnastiksalen kan man numera boka bröllopsfest. Nääs slott är också känt för Selma Lagerlöf, som kom och besökte August Abrahamsons systerdotter Sophie Elkan varje sommar. I januari 1894 möttes Sophie och Selma för första gången. Kvinnornas möte resulterade i en livslång, kärleksfull vänskap som varade i nära tre decennier. Totalt tillbringade de tjugotvå somrar tillsammans på Nääs, och de bodde alltid i Södra flygeln.
Besök gärna Nääs slotts hemsida www.naas.se för mer information.■
Läs mer: Så blev SVT:s “Vår tid är nu” en succé
Foto: Tommy Holl