Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Skådespelarens oväntade besked om prinsessan Sofia: “Extremt”

25 aug, 2024, 11:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
Hedda Stiernstedt.
Foto: TT.
Svensk Damtidning fick en pratstund med skådespelaren Hedda Stiernstedt, 36, – om allt från nya filmen Nova & Alice till vem i kungafamiljen hon helst hade velat porträttera.
Annons
Hedda Stiernstedts oväntade ord om prinsessan SofiaBrand logo
Hedda Stiernstedts oväntade ord om prinsessan Sofia

Hedda Stiernstedt, 36, är den prisbelönta skådespelaren som inte backar från en utmaning.

Till hösten ser vi henne i filmen Nova & Alice i en roll som skiljer sig från de vi tidigare fått se henne porträttera.

Svensk Damtidning fick en pratstund med skådespelaren som kunde avslöja vilken svensk kunglighet hon helst av allt skulle vilja gestalta på filmduken.

"Det var första gången jag höll i en gitarr"

Hedda Stiernstedt är skådespelaren som fick sitt stora genombrott i SVT:s succéserie Vår tid är nu. Rollen som restaurangägaren Nina Löwander gav henne ett Kristallenpris för "Årets kvinnliga roll i en tv-produktion" – sedan dess har filmprojekten avlöst varandra. När vi träffar henne på Filmhuset i Stockholm är hon på plats för att prata om hennes kommande film Nova & Alice som har biopremiär den 13 september. Ett känsloladdat musikdrama som tvingat 36-åringen att gå utanför sin komfortzon. För i filmen både sjunger hon och spelar gitarr – något hon aldrig gjort förut.

Annons

– Läskigt, jätteläskigt. Och kul såklart! Men otroligt läskigt, för jag kan inte spela gitarr. Det var första gången jag höll i en gitarr. Så det har varit en utmaning, om man säger så, säger Hedda.

Hedda.
Hedda Stiernstedt och Josefin Asplund har huvudrollerna i filmen Nova & Alice som har biopremiär den 13 september. Foto: Christina Kronér/TT

Rollen som den etablerade artisten Alice skiljer sig från de tidigare karaktärerna hon porträtterat men det var främst den stora utmaningen i att stå på en scen och sjunga som fick henne att tacka ja.

– Jag gillar en utmaning, jag tror att de flesta skådespelare gör det. Man tycker om saker som kanske gör en lite rädd. Att sjunga gjorde mig livrädd och sen var det nog en karaktär jag aldrig riktigt har spelat förr, en väldigt ”duktig flicka”.

Fick nobben av scenskolan

”Om de inte vill ha mig nu kommer de aldrig få mig”, tänkte Hedda när hon sökte in till scenskolan och fick ett nej. En inställning hon i efterhand har kunnat se tillbaka på och kunnat skratta åt.

Annons

– Det är en otroligt barnslig sak att både tänka och säga kan jag känna såhär i efterhand. Vad larvigt, jag kunde ju sökt fler gånger och det hade ju varit helt fantastiskt att få gå i skolan och ägna sig ännu mer åt det jag älskar, sa Hedda när hon gästade tv-programmet Efter Fem.

– Men det gick ju hur bra som helst ändå, svarade programledaren Axel Pileby.

Hedda.
Hedda Stiernstedt, 36, fick sitt stora genombrott i SVT:s succéserie Vår tid är nu i rollen som restaurangägaren Nina Löwander. Foto: Johan Paulin JPA

Det tog däremot några år innan Hedda Stiernstedt verkligen vågade satsa på yrket som hon drömt om det sedan hon var liten. Något hon berättade om i sitt sommarprat i P1 2020.

Det var när hon kom i kontakt med han som skulle komma att bli hennes make, Alexis Almström, 39, känd under artistnamnet Alexis Weak, som hon vågade göra sin egna dröm till verklighet efter att hon omringat sig av kreativa människor.

Annons

"Jag börjar tänka men jag då?", sa Hedda i sitt sommarprat.

Små roller i kortfilmer och musikvideos ledde så småningom till det stora genombrottet i Vår tid är nu. Sedan dess har vi kunnat se henne i filmer som ”One more time” på Netflix, "Min pappa Marianne", "Se upp för Jönssonligan" och i tv-serien om Börje Salmings liv. Ja listan kan göras lång.

Hedda avslöjar att hon inte fått frågan att vara med i "Monarki" som är namnet på den svenska serien som har ambitionen att porträttera kungens liv. Serien står fortfarande i startgroparna så än finns det möjlighet att frågan kan komma och då har Hedda ett solklart svar.

– Jag älskar Sofia. Carl Philips fru Sofia. Otrolig! Jag tycker att hennes resa är jättespännande. Jag tycker att det säger så mycket om Sverige och det finns någonting där om drömprinsen: alla små flickors dröm. Det säger någonting om feminism och kvinnlighet. Jag vet inte, jag har alltid varit extremt fascinerad av Sofia.

Hedda.
Hedda Stiernstedt är lyckligt gift med musikern och filmregissören Alexis Almström. Foto: Karin Törnblom/TT

Kärleken till maken Alexis

På Filmhuset i Stockholm befinner sig en livsglad Hedda som precis har kommit tillbaka från sin semester.

Annons

– Jag har en enorm höstpepp. Jag gick på stan med min man igår och var så här: ”Det händer så mycket grejer, jag kan bara känna det bubbla!” Det är så jag känner. Vi har varit på landet i fem veckor i ett litet torp utan dusch. Och så var det som att jag kände att jag bara kom tillbaka till stan och fick så mycket energi!

Det är tillsammans med Alexis som Hedda har njutit av semestern. Killen hon träffade på Stockholmsklubben Debaser efter att han uppträtt med sin musik. Idag arbetar de båda med film – han som regissör.

Sedan några år tillbaka är dem lyckligt gifta. Hedda får frågan vad hon tror är hemligheten bakom långvarig kärlek.

– Alltså, jag kan ge tusen tips, men jag tror att i grunden så handlar det bara om kärlek. Att vara lycklig i grunden. Är du inte det så finns det inga tips som kommer att rädda er, säger Hedda till Svensk Damtidning.

Foto: TT.

Annons