Hemma Hos Camilla Thulin: Mitt hem behöver aldrig göras om
Camilla är känd för sina kvinnliga klänningar och glamourösa scenkostymer så att hennes, och skådespelaren Johan Rabaeus, vackra sekelskiftesvåning andas elegans och kvalitet känns givet. Camilla visar oss runt och berättar att hon och Johan tycker om att bo som i en hembygdsgård.
Mitt barndomshem var väldigt fint
– Ett klassiskt hem behöver man aldrig göra om och både jag och Johan är vana vid antika möbler hemifrån. Vi har därför haft glädjen att både få och ärva fina möbler och ibland köpt på auktion. För oss är det enkelt, en antik möbel blir aldrig omodern och dessutom går den att renovera och klä om.
Camilla Thulin växte upp i Saltsjö-Duvnäs i ett hus fullt av modern konst, antikviteter och böcker. Intresset för vackra gamla kläder har hon haft sedan hon var liten.
– Mitt barndomshem var väldigt fint, med antika möbler blandade med moderna möbler och ultramodern konst, mixad med antik afrikana.
– Intresset för kläder fick jag tidigt, det började med farmors festblåsor och mammas 1950-talsklänningar. Jag inspirerades av filmstjärnor som Greta Garbo och Rita Hayworth, tyckte allt som var glamour och glittrade var makalöst vackert! säger Camilla med ett leende.
Jag går aldrig klädd i långbyxor
Camillas design är kvinnlig och själv bär hon alltid klänning, helst egen design.
– Klänning är bekvämare än byxor så är det bara! Och i min design gör jag klänningar för kvinnor som vill se traditionellt kvinnliga ut.
Johan inreder och jag städar
Våningen, som ligger i ett hyreshus från 1894 på Södermalm, har en ombonad och trevlig stil, det märks att de som bor här är noga i sina val av vad som får komma över tröskeln. Varje möbel och sak fyller en funktion gärna toppad med en historia. Rummen bjuder på träpaneler, kakelugnar och stuckaturer inredda med tunga antika möbler.
– Det är Johan, som står för inredningen i vårt hem, han har kombinerat våra gemensamma möbler i en stil vi tycker om. Vår inredning är nog ganska klassisk, vi gillar inte slit och släng, säger Camilla och jag frågar om det ändå inte är hon som har ett finger med i spelet vad gäller hemmets vackra textilier?
– Vi diskuterar givetvis, men han får bestämma, det är jättebra, så ansvarar jag över annat, svarar Camilla med ett skratt och visar oss in i sitt favoritrum, matsalen.
Här är det mer dovt än i resten av våningen, köket flödar till exempel i ljus men här i matsalen är det mer än känsla av långa middagar och tända ljus, vilket är precis det som Camilla tycker om med rummet.
– Jag tycker att det är härligt med en mörk matsal, då kan man tända många ljus och få en fin varm stämning. Jag tycker om att det är högt i tak och känns som en sal. Tapeten är Tessins Åkerö och alla snickerierna är återmålade i originaltappning av Lotta Hammar från Karla Måleri, berättar Camilla. Jag frågar om det pampiga stora träskåpet som har en hedersplats i rummet.
– Jag tycker så mycket om det här skåpet, det är ett 1700-tals skåp i vilket vi förvarar en massa porslin, Meisenfigurer och olika glas. I lådorna ligger det silverbestick och dukar, servetter och annat fint. I rummet finns även en lönngarderob där jag har lite aftonklänningar och pälsar. Det finns även en lönndörr till vänster om Sköldpaddsugnen som funkar.
Matsalen bjuder också på en fantastisk kakelugn, med ett vackert porträtt på Camilla i svart/vitt bredvid.
– Tavlan är en gåva från min kära kollega Reza och hans hustru Hanna, hennes syster som bor i Teheran har tecknat porträttet. Kakelugnen är en fungerande så kallad Sköldpaddsugn.
Och bredvid en tavla på Johan, lika ska vara lika eller?
– Precis! Den är en gåva från konstnären Leif Zetterling.
Vi pratar om vikten av att trivas i sitt hem, särskilt om man är mycket på resande fot som Camilla och Johan är. På agendan nu senast står till exempel kostymdesign till Funny Girl på Malmö Operan samt till nyskrivna musikalen Camera på Kulturhuset Spira i Jönköping.
– Jag gillar att vara hemma, eftersom jag periodvis är ute och reser extremt mycket i jobbet. Jag tycker om vanliga hushållssysslor, det är som terapi för mig något som för många andra är klassisk kvinnoförnedring, säger Camilla och skrattar.
– Johan inreder och gör fint medan jag städar, tvättar och lagar mat! Inget halvfabrikat, det ska lagas från grunden och det får gärna ta tid. På helgerna planterar jag gärna blommor i köket och lyssnar på radio.
Att det bjudits på både en och annan långmiddag med cigarr och fantastiska samtal i det här rummet kommer inte som någon överraskning! Tvärtom är det exakt den känsla rummet inger.
– Helt rätt! Det är ett rum som inbjuder till långsittningar när allt är uppdukat, ljuskronan tänd, liksom de stora ljusstakarna jag ärvt av min mormor. Här har det suttit många fantastiska människor långt in på småtimmarna.
Camilla Thulin
Ålder: 59 år
Gör: Designer, känd för sina glamourösa scenkostymer och kvinnliga klänningar.
Bor: Med maken Johan Rabaeus i en sekelskiftesvåning på söder i Stockholm.
– Jag tycker om att bo mitt i stan och ha butiker och folkliv nära.
Aktuell med: Kostymdesign till Funny Girl på Malmö Operan och nyskrivna musikalen Camera på Kulturhuset Spira i Jönköping.
– Och vi kommer att öppna butik i början av hösten med Camilla Thulin kläder, vilket känns väldigt kul!
Foto: Hessman & Liljeton