Jan Scherman: "Dröm som går i uppfyllelse"
– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag har varit korvälskare sedan jag lärde mig gå.
Jan Scherman visar stolt upp sin bok när Svensk Damtidning träffar honom inne i Östermalmshallen. På omslagsbilden hänger klasar med korvar av olika längd och tjocklek på tork.
Den före detta vd:n för TV4, en man som varit med om att forma det moderna tv-landskapet, har i alla år burit på en ganska så oväntad passion.
– Folk har skrattat när jag sagt att jag skriver en bok om korv. ”Men du som skriver om så mycket viktigt”. Jamen förlåt, korv är faktiskt viktigt, säger Jan.
Jan Scherman har skrivit en bok om korv
Boken heter ”Den svenska korvresan – berättelser om ett mathantverk som förenar”(Norstedts förlag). Det är ingen konventionell kokbok, utan snarare ett försök att fånga Sverige. Ett Sverige sett genom ett korvskinn.
– Korv är kultur på väldigt många olika sätt. Den är en del av vårt samhälle. Den är det äldsta på vårt julbord. Korven finns på varenda idrottsarena. Den finns i minsta by och största stad. Den skapar en social gemenskap som är helt unik. Människor som står med en varmkorv i handen har plötsligt tappat sina titlar, sina kostymer och klänningar. Vi blir lika inför korven. Joe Biden och Trump borde ha ställt sig med varsin korv i handen, då hade det blivit ett skönt samtal, säger Jan.
För boken har Jan och hustrun Margareta (som också bistått med research) rest landet runt och inmundigat olika sorters korv. Från Empes gatukök i Kiruna till Södra kompaniet i Löderup.
"Träffat underbara människor"
”Den stora korvresan” är en skildring av smakupplevelser, men också en uppsättning porträtt av olika svenskar som alla har en sak gemensamt: kärleken till korven.
– Jag har träffat så många underbara människor. Vi har Botvalde gård på Gotland. Det är en liten bondgård där kvinnan i huset, Jessica Hermansson, blev så förskrämd när hon skulle köpa korv till sina barn att hon öppnade en egen tillverkning. Utöver att göra fantastisk korv, så organiserar hon också simkurser för invandrarkvinnor, säger Jan.
– Jag har sett så många exempel på lyckad integration som kommit till på grund av korven. Korvfabriker med tvåsiffrigt antal nationaliteter i personalstyrkan. Där alla är arbetskamrater.
Hur mycket korv har du själv ätit under arbetet med boken?
– Ja, herregud… Om du kollar i kartan i boken så ser man att jag har varit på över fyrtio ställen. Och då kan du räkna med att jag har käkat korv på vartenda ställe. Jag har säkerligen överskridit Livsmedelsverkets rekommendationer.
Det är mycket högt och lågt i boken. Gatukök och delikatessbutiker. Hur bra är en vanlig svensk varmkorv?
– Den vanliga varmkorven är mycket bättre än sitt rykte. Det är klart att det fortfarande finns dålig korv, men den mönstrar ut sig själv. Jag har undersökt Ikea-korven till exempel. Den har över 60 procent kött. För fem kronor är den enastående. Det är inte som när jag växte upp och man kunde hitta rester av den blåa stämpeln på grisen på korven.
Kungen älskar korv
”Den svenska korvresan” innehåller också flera anekdoter om Svensk Damtidnings huvudsakliga bevakningsområde: kungafamiljen.
Faktum är att vår kung är en korvälskare, precis som Janne.
– När jag jobbade på TV4 satt kungen i ett morgonprogram med Bengt Magnusson. Då ville han först inte avslöja vad som var hans favoritmat, för att många skulle bli sura. Men till slut framgick det att han älskar falukorv, berättar Janne.
– Jag skulle gärna vilja bjuda kungen på mitt favoritrecept med falukorv, från Jokkmokk. Med instuckna västerbottenskivor och äppelskivor och lite tomatsås på det. Vi får se om han svarar ja.