Programledaren Jessica Almenäs: "Alla borde gå i terapi!"
Idag utgör psykiska diagnoser nästan hälften av alla sjukskrivningar Sverige och andelen visar inga tecken på att minska. Behovet av terapi i olika former ökar samtidigt som skamstämpeln att gå i terapi har suddats ut.
En av alla svenskar som har fått hjälp i och med terapi är programledaren Jessica Almenäs. Hon var i tjugoårsåldern när hon först kom i kontakt med terapi, men då var situationen helt annorlunda.
– Jag hade en depression och fick gå i samtalsterapi. Egentligen ville jag bara ha antidepressiv medicin, men det fick man inte om man inte också gick i terapi. Det fungerade inte alls bra den gången och jag fick inte så bra kontakt med min terapeut, berättar hon.
Då, för drygt 20 år sedan, var terapi ingenting man pratade om. Hon berättar att det var tabu och att man inte pratade om psykisk ohälsa som vi gör idag. Det gjorde att hon hade ett väldigt motstånd mot att faktiskt gå och prata med en terapeut.
– Om man gick i terapi på den tiden var det något riktigt fel på en. De som var öppna med att de var drabbade av psykisk ohälsa tyckte man ju var lite konstiga, säger hon.
Hjälp med personlig utveckling
Sedan dess har det, som tur är, hänt mycket. Jessica Almenäs egen syn på terapi har också ändrats och idag har hon bara positivt att säga om det. Hon har vänt sig till terapeuter vid ett flertal tillfällen av olika anledningar. Dels har hon fått hjälp med ångestrelaterade problem och dels har hon använt terapin för personlig utveckling.
– Det har framför allt handlat om prestationsångest. Jag har lidit av duktig flicka-syndromet hela livet och sätter för mycket press på mig själv och till slut stressar jag sönder mig. Genom terapin förstod jag att jag överarbetar allt och gör 200 procent mer än jag behöver göra. Det har jag jobbat med. Men också med att få ordning på situationer i livet där jag bara sätter krokben för mig själv, säger hon.
Att gå i terapi betyder ju inte att man bara får en lösning och så är det klart. Det är ett långsiktigt arbete, men man kan få verktyg som man kan jobba vidare med själv och som man kan plocka fram när man känner att tankar, beteenden och dåliga mönster kommer tillbaka. Framför allt fungerar KBT så, en terapiform som Jessica Almenäs själv är mycket positiv till.
– Jag testade KBT första gången för att jag skulle jobba med min dödsångest som jag led av mycket under några år. Senare har jag också använt KBT mot utmattningssyndrom. Det är en terapiform som kräver mycket av patienten, men som har goda resultat, säger hon.
Lika naturligt som att gå till gymmet
Jessica Almenäs säger att hon genom terapin har lärt sig massor om sig själv och att den har gett henne långsiktig hjälp tack vare de verktyg hon nu har och kan plocka fram när hon behöver det.
– Alla borde gå i terapi! De flesta går i terapi när de mår dåligt men du kan lika gärna gå dit för att jobba med sig själv. Många går till gymmet flera gånger i veckan för att ta hand om sin kropp, men det borde vara lika naturligt att jobba med sin hjärna och själ.
Digitala alternativ till den klassiska terapin har vuxit fram de senaste åren och gör att terapin blir mer lättillgänglig om man av någon anledning känner motstånd till att sitta ner med en terapeut, om det är för långa väntetider eller om man inte har ekonomiska förutsättningar för att gå i privat terapi. Jessica Almenäs säger att hon tror att den sortens lösningar kan fylla ett hål, dels för unga som är vana vid digital kommunikation och för de som inte har råd eller tillgång till det vi kan kalla vanlig terapi.
Här listar vi några lättillgängliga alternativ att testa:
Landstinget
Via landstinget går det idag att få KBT-terapi via nätet. Det är en behandling som tar mellan 8 och 15 veckor. Du får material att läsa och övningar som du gör på egen hand. Du redovisar hela tiden till en behandlare. Bra om du känner att du har ett tillräckligt driv att sköta mycket av jobbet på egen hand.
Mendly
En ny prenumerationstjänst med KBT-terapi där du genom chatmeddelanden kommunicerar med din terapeut när du vill. Du har också tillgång till de verktyg du ska jobba med. Om du vill kan du också boka direktsamtal med din terapeut. Bra för dig som vill kunna skriva av dig när du vill och inte bara under bokade möten.
Ahum
Videosessioner med psykologer för samtalsterapi. Du matchas med en terapeut genom att svara på frågor. Du kan boka videosamtal eller möten på en klinik vid behov. En smidig lösning för dig som kanske bor långt bort från kliniker eller som av annan anledning hellre sköter terapin hemma.
Kry
Läkarappen Kry som jobbar med videosamtal har sedan förra året också en psykologtjänst som ska kunna ge patienterna hjälp snabbare än den traditionella där det på vissa platser är långa väntetider. Dessutom bra för de som bor i glesbygd med långa avstånd till kliniker och vårdcentraler.
Läs mer:
Ny bild från Meghan och Harry fick hela England att stanna upp
Margrethe tog upp Henrik i känslosamt tal
Kika in i Jonas Bergströms och hustrun Stephanies nya drömhem
Foto: TT/Mickan Palmqvist