Kändisarnas knep - allt inför helgens fest!
– Jag är uppväxt med stora fester. Min pappa Karl var ingenjör på Holmens bruk i Norrköping och han och min mamma Alva hade ofta gäster hemma. Det var stora pampiga kalas, vanligen trerättersmiddagar med goda viner till. Själv fick jag hjälpa till i köket. Jag var smörgåsnisse och lärde mig snabbt att göra en av mina favoriträtter, toast Skagen. Pappa lärde mig att servera vin utan att spilla, berättar Jan Göransson, presschef på Svenska Filminstitutet.
Jan har tagit med traditionerna hemifrån och i hans och maken Jonas Planics hem på Söder i Stockholm dukas matbordet i köket ofta upp för fester i glada vänners lag. Våningen är rymlig och vald mycket för att man ska kunna samla folk omkring sig och läget på Rosenlundsgatan i Stockholm är så centralt det kan bli. Jan, som tycker om att motionera och som också löptränar regelbundet cyklar ofta till Filminstitutet på Gärdet.
Jan tycker själv mycket om att laga mat men i dag är det en av gästerna, Simon Åkerberg, som stått vid spisen. Han är restaurangchef på Nordic Light Hotel i Stockholm där också Jonas arbetar. Till maten serveras ädla viner. Vita Kung Fu Girl till förrätten, röd bordeaux till fisken, Aimé et Fils, och ett Muscatvin, Nivale till desserten.
Recept
Krustader med svampstuvning, 4 pers
Beräkna 1–2 krustader per person
8 krustader, finns att köpa
Stuvning
1 dl färska kantareller
1 dl grädde
1 msk mjöl
smör, flingsalt och vitpeppar
1. Skär svampen i bitar och stek i smör, strö över mjölet och slå på grädde.
2. Låt småputtra så att en del av grädden tas upp av kanta- rellerna.
3. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i krustader.
Sotad kalv med löjrom, rågbröd och pocherat ägg, 4 pers
Börja med rätten dagen innan.
1⁄2 kg kalvytterfilé (be att få köttet putsat i butiken)
300 g löjrom
4 vaktelägg
danskt rågbröd, gärna ett par dagar gammalt
1 knippe rädisor
blandade färska örter efter säsong
Flingsalt
grovmalen svartpeppar
1. Bryn köttet runt om i olja
i en varm stekpanna så att det får en mörk stekyta utan att bli tillagat i mitten.
2. Vira in köttet i plast lm och frys det över natten.
3. Ta ut köttet två timmar före servering och lägg i kylen.
4. Skiva rågbrödet i tunna skivor och lägg på ett bakplåtspapper.
5. Droppa lite olivolja över och baka i 150° i cirka 20 min. Lägg gärna några värmetåliga skedar under bakplåtspapperet så att brödet får en lite vågig yta.
6. Pochera vakteläggen i vatten med salt och en skvätt vitvinsvinäger.
7. Lägg brödet på en tallrik.
8. Ta ut köttet ur kylen och skiva det mycket tunt med en vass kniv eller på skärmaskin.
9. Lägg några skivor kalv på brödet, toppa med löjrom och ett vaktelägg per person. Garnera med skivade rädisor och färska örter. Strö på flingsalt och grovmalen svartpeppar.
För fler recept eller tips på hur du arrangerar den perfekta festen, se vår Festguide!
Texten är en del av en serie som går i Svensk Damtidning.
Av: Ann Löfberg
Foto: Cecilia Liljeton, Jonas Hessman