Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kostexperten Ulrika Davidsson: "Bytte matvanor – och fick en helt ny karriär!"

29 jul, 2018, 19:00
author Catarina Lundgren Åström
Catarina Lundgren Åström
Kostexperten Ulrika Davidsson kände sig trött, överviktig och hade ont i kroppen. Hon bytte matvanor och en ny karriär såg dagens ljus. I dag är hon uppe i 7 000 recept och 30 kokböcker! Vi hälsade på Ulrika Davidsson i hennes sommarrestaurang på Gotland!
Annons

Gotland har en alldeles speciell plats i kostexperten Ulrika Davidssons hjärta. Det var här hon tillbringade sina barndomssomrar och när hon fick egna barn ville hon att de skulle få uppleva samma somrar som hon själv. I dag har det utökats till att Ulrika Davidsson med glädje delar med sig av sitt Gotland till många fler. Under åtta veckor öppnar hon sin restaurang Hemma hos Ulrika i Rone där hon bjuder på god och nyttig mat som inte svider i plånboken.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Ulrikas hobby blev till en helt ny karriär.
Hennes hobby blev till en helt ny karriär.

Ulrika Davidsson är för många främst känd för sina många kokböcker med recept från flera populära dieter som GI, LCHF och 5:2. Vid det här laget är hon uppe i inte mindre än 30 kokböcker. Hon jobbar också varje vecka för Allas.

– Så det blir en del recept man ska komma på under ett år, säger Ulrika när vi träffas på hennes restaurang på Gotland.

Annons

Hitta på nya recept tycks inte vara något som Ulrika har några större problem med. Hon älskar att kreera nya rätter och hemma händer det sällan att hon gör en rätt mer än en gång. Hon är numera uppe i över 7 000 recept och många undrar förstås var hon hämtar sin inspiration.

– Vissa människor kan skapa musik, de hör några strofer så sätter de ihop en låt. Jag kan se ett matlagningsprogram eller äta en middag och sedan skapar jag något eget från det.

Vi sitter vid Ronebordet berättar Ulrika. Rone är socknen där restaurangen ligger. I kalkstenshuset bor Ulrika med sin familj och den gamla ladugården har gjorts om till restaurang med vitkalkade väggar och helvit inredning. Det är svårt att föreställa sig att de faktiskt bott mjölkkor här tidigare!

Restaurangen Hemma hos Ulrika ligger i Rone socken på Gotland.
Restaurangen Hemma hos Ulrika ligger i Rone socken på Gotland.

Lokalerna rymmer 80 gäster och det finns både restaurangchef och ombonat kök i lokalen samt en bar där det serveras hembrygd öl som maken Lasse och en kompis tillverkar. Ingredienserna är närodlade och en del har Ulrika till och med själv odlat i sin trädgård. Varje försommar åker hon över och sätter igång trädgården.

Annons

På väggarna i restaurangen hänger Ulrikas egna alster, hon har alltid älskat att måla och hålla på med keramik. Man känner verkligen att man är just ”hemma hos Ulrika”. På sikt hoppas hon kunna göra om resten av ladan till ett Bed & Breakfast. På så sätt skulle hon också kunna förlänga säsongen genom att hålla konferenser och hälsoresor.

Läs mer: Superkocken Mathias Dahlgrens favoritrecept: Morot Vietnam med aioli, chili och jordnötter

Maken Lasse är engagerad i restaurangen.
Maken Lasse är engagerad i restaurangen.

Just nu anordnar hon hälsoresor till Mallorca. Restaurangens övervåning har inretts till ett fantastiskt rum där de håller yogaklasser. Lokalen används också för bröllop. Ulrika har så många järn i elden och så mycket energi. Hon älskar sitt koncept och vill att det ska växa. Hon är inte driven av att tjäna pengar. Hemma hos Ulrika går ihop, men det blir inte mycket över.

Annons

– Tack vare att vi vet exakt hur mycket som kommer att gå åt har vi inget svinn.

Hon har öppet tre kvällar i veckan och det krävs bokning i förväg. Då får man en fast meny som består av fördrink, förrätt, huvudrätt och efterrätt samt kaffe.

– Det är ungefär som att ordna tre femtioårskalas i veckan.

Till sin hjälp har hon några anställda och så har hon involverat hela familjen. Maken Lasse, dottern Ebba, 20, och sonen Jonas, 18.

Hur kom du då på idén?

– Det var faktiskt när vi var på Zanzibar i Afrika. Där var en fransk kvinna som öppnat upp sitt hem och serverade lite vad hon hade lust med och vad som fanns på marknaden den dagen. Jag gillade konceptet och det kändes som ett annat verktyg än mina böcker, att få inspirera andra genom att låta dem smaka min mat, säger Ulrika.

När Ulrika fick vetskap om att gården skulle säljas gjorde hon flera försök att få köpa men ägarna ville sälja till gotlänningar och att öppna restaurang tyckte de lät heltokigt. Men efter ett antal besök lyckades Ulrika övertala dem. Därefter påbörjades renoveringen.

– Det är tur att man inte vet hur mycket jobb som väntar en, säger Ulrika med ett skratt.

Hela familjen bidrar till i restaurangen.
Hela familjen bidrar till i restaurangen.

Innan de köpte huset hade familjen tillbringat 17 år på Linarve gård efter att Ulrika hittat en liten notis hemma i lokaltidningen i Sollentuna.

Annons

– Vi började med två veckor som snart blev hela sommaren.

Ulrika tillbringade sina barndomssomrar i Lokrume vid Bro, lite norr om Visby. Innan hon föddes hade föräldrarna bott där på heltid. Ulrikas mamma jobbade på förlossningen och hennes pappa var revisor. När de bestämde sig för att flytta tillbaka till fastlandet behöll de gotlandshuset som sommarhem.

Ulrika hade tänkt sig en bana som frisör. Men handallergi satte stopp för det och istället kom hon att utbilda sig inom marknadsföring och arbetade under tio år inom Kinnevikskoncernen. När hon var i 30-årsåldern kände hon sig inte bra, hon var överviktig, trött och hade ont i kroppen. Hon ändrade sina matvanor, gick ner i vikt och bestämde sig för att byta karriär. Ulrika utbildade sig till kostrådgivare och började skriva kokböcker med olika kostplaner. Hobbyn förbyttes till en ny karriär. Men Ulrika är noga med att poängtera att man inte ska vara för hård mot sig själv.

Annons

– Om du tar 65 dagar när du äter vad du vill har du ändå 300 dagar kvar när du kan vara hälsosam, säger hon.

Intresset för mat föddes när Ulrika började som au pair hos en familj i Luxemburg. Hennes mamma undrade hur hon hade tänkt sig att laga mat – hon kunde ju absolut ingenting om matlagning. Mamman bestämde sig för att lära sin dotter grunderna och lärde ut allt från hur man gör köttbullar och köttfärslimpor till bechamelsås. Snart satt hon och klippte ut intressanta recept ur mammas ”tanttidningar” och samlade dem i en pärm.

– Familjen jag kom till var mycket imponerade att jag hade med mig en hel pärm med recept och älskade maten jag lagade.

Ulrika hade först tänkt sig att bli frisör.
Ulrika älskar sitt Gotland och skulle gärna vara här mycket mer.

Det gör också hennes gäster på Hemma hos Ulrika som snart ska öppna för sjätte året. Ulrika håller också på med ny kokbok som hon ska slutföra efter sommaren, samtidigt som hon ska anordna hälsoresor till Mallorca och vara föreläsare. Som om inte allt det här skulle vara tillräckligt har hon också online coaching som hon öppnade för drygt tre år sedan. Den har växt snabbt och hon har idag flera anställda. Själv försöker hon komma in på kontoret en dag i veckan. Nu återstår bara att öppna en egen keramikverkstad på gården. Som barn drömde Ulrika om att bli konstnär och hon har lovat sig själv att innan hon fyller 50 år ska hon ha sin egen ateljé.

Annons

Skulle hon kunna tänka sig att bli gotlänning året om?

– Min dröm är att tillbringa 5-6 månader här på Gotland och vara resten av året på Mallorca, så jag får väl försöka fixa till det, säger Ulrika innan vi skiljs. Det är dags för henne att göra sig redo innan gästerna börjar strömma in. Kvällen bjuder på grillning med tilltugg och äkta gotländsk dessert i form av saffranspannkaka.

Läs mer: Superkocken Mathias Dahlgrens recept: friterad sötpotatis med riven fetaost

Foto: Catarina Lundgren Åström

Annons