Kungen om Kamprad: "Förde ut Sverige i världen"
Av: Henrik Högström
Efter beskedet om att Ingvar Kamprad gått bort har hyllningarna till hans livsgärning varit många. Även kungen har uttryckt sina kondoleanser på kungahuset officiella Facebooksida.
Utrikesminister Margot Wallström, tar fasta på entreprenören som satsade och satte Sverige på kartan.
Antikexperten”Hans företag kommer att leva för evigt”
Och det brukar ju heta att om statsminister Per Albin Hansson skapade folkhemmet så var det Ingvar Kamprad som möblerade det. Men med tanke på att det finns 237 Ikea-varuhus i 34 länder i världen så är det inte underligt att Kamprads namn blivit välkänt även utanför Sveriges gränser.
– Det är ju jättetråkigt att han inte finns längre, men hans företag kommer att leva för evigt, säger Joakim Bengtsson på Helsingborgs auktionsverk och expert i SVT:s “Antikrundan”.
Joakim Bengtsson säger att han kan känna stolthet som svensk över Ikeas framgångar i hela världen. Samtidigt är han lite kluven till hur de låga priserna på Ikeas möbler påverkat andrahandsvärdet på begagnade möbler över lag.
– Det skulle jag vilja ha diskuterat med Ingvar i en morgonsoffa, säger Joakim Bengtsson.
– Jag är inte så mycket för slit och släng och folk vill ju ha nytt hela tiden.
Samtidigt så inser han konkurrensfördelen i ett varuhus som har allt under ett tak från bokhyllor till korv och julbord.
– Det är ju oslagbart.
Känslan för hembygden
Samtidigt som Ingvar Kamprad spridit Ikeas namn över hela världen har känslan för hembygden alltid varit stark. Under årens lopp har Ikea-grundaren skänkt åtskilliga miljoner till lokala projekt, forskning och sjukvård.
Ingvar Kamprad kände starkt för att glesbygden skulle kunna leva och för att äldre skulle få “guldkant” på ålderns höst.
Det blev inte minst tydligt när den kombinerade lanthandeln och bensinmacken öppnade i Agunnaryd 2005. En lanthandel som han hjälpt till att finansiera tillsammans med övriga ortsbor.
Vid det tillfället bodde Kamprad i Schweiz men han kom hem för att klippa invigningsbandet tillsammans med hustrun Margaretha.
Frilansfotografen Rickard Nilsson var på plats.
– Man förväntade sig ju att han skulle komma i en Mercedes eller en Porsche men han kom i en rätt så anspråkslös vit Opel, minns fotografen.
Förhandlade ner bensinpriset
Väl på plats så ska Kamprad även ha förhandlat ner literpriset på bensin.
– Jag vet ju inte vad de hade kommit överens om innan men det bliv i all fall ingen diskussion, säger Rickard Nilsson.
När Kamprad fått premiärtanka gick han in i butiken och handlade. Det var ett stort pressuppbåd på plats och Ingvar Kamprad hälsade och tog i hand med alla.
Han drog sig till minnes att han och Rickard träffats vid ett tillfälle tidigare trots att det låg långt tillbaka i tiden.
– Han hade ett väldigt kom-ihåg åtminstone på ansikten. Det här var ändå en man som åkte jorden runt och träffade tusentals människor om året, säger Rickard Nilsson.
Artikeln publicerades först på Hemmets.