Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Lotta Engberg tillsagd av kungen – efter beteendet: ”Kunde ju inte...”

17 sep, 2024, 04:00
AvPär Jonasson
Sommaren har varit ovanligt ledig för Lotta Engberg, nu när det inte blev något ”Lotta på Liseberg”. Men i höst blir det full fart med Bingolotto, ny singel och en julturné tillsammans med bästa väninnan Elisabeth Andreassen.
– Vi har inte bara skrattat ihop under de 41 år vi känt varandra, utan hållit varandra i handen genom sorger också, säger Lotta.
Annons

I nästan 20 år var Lotta Engbergs somrar i stort sett fulltecknade eftersom hon har jobbat med det populära tv-programmet ”Lotta på Liseberg”.

Då lämnar Lotta Engberg ”Bingolotto” – har bestämt sigBrand logo
Då lämnar Lotta Engberg ”Bingolotto” – har bestämt sig

Svensk Damtidning ringde upp Lotta för att höra om hon har njutit av sin sommarledighet.

– Det har jag verkligen! Jag har upplevt det som att det har varit sol varje dag, även om det såklart inte har varit det. Jag har gjort så mycket roliga saker, min äldsta dotter Malin har gift sig, jag och Mikael har varit på tre andra bröllop, vi har spelat mycket golf, målat om sommarstugan och mycket mer.

Lotta Engberg, 61, berättar att hon stannat kvar i Sverige hela sommaren, utom en vecka då hennes Mikael behövde vara lite ostörd.

– Då gjorde jag en utlandsresa tillsammans med en kompis, eftersom Mikael skriver på sin andra bok och behövde vara ostörd. Han har lite svårt att koncentrera sig när jag är i närheten. Det gav frukt åt alla håll. Han kom långt med boken, och jag blev för första gången brunare än Mikael, ha ha.

Annons

Gjorde du och Mikael något extra romantiskt tillsammans under sommaren?

– Inget extra romantiskt, jag tycker det är romantiskt mest hela tiden. Men visst har vi haft mer tid än vanligt att bara njuta av livet tillsammans.

Lotta Engberg och Mikael Sandström
Lotta Engberg och Mikael Sandström hemma i villan i Mölnlycke. JOHANSSON THOMAS/Aftonbladet

Lotta Engbergs vändning efter Lotta på Liseberg: ”Min nya grej”

Det blev ändå allsångsjobb för en kväll när Lotta tillsammans med Elisabeth Andreassen gästade Pernilla Wahlgren och ”Allsång på Skansen” för några veckor sedan.

– Det är min nya grej, att vara med i tv-program utan att själv programleda det, ha ha. Jag ska börja bli gästartist. Men det här var såklart extra kul eftersom det var tillsammans med Bettan, vi har alltid så skoj ihop. Det är en fröjd att jobba med Bettan!

Annons

Lotta Engberg berättar att hon och Elisabeth träffades 1983 tack vare Bosse Parnevik. De blev kompisar direkt.

– Jag gick på Musikhögskolan och fick extraknäck som körflicka i Bosses revy. Bettan var showens primadonna tillsammans med Eva Rydberg. Där och då uppstod det ett ömsesidigt tycke, och sedan har det hängt i. Bettan är en fantastisk tjej, ett genommusikaliskt busfrö, en filifjonka som sprudlar av glädje!

Med åren har de båda väninnorna kommit att stå varandra allt närmre, i vått och torrt.

– Även om Bettan är några år äldre så upplever jag henne lite grann som min lillasyster. Jag har ju ingen riktig lillasyster, men jag har min Bettan. Hon är faktiskt här hemma hos mig just nu. Ikväll ska vi laga lite käk ihop och bara sitta och prata.

Lotta Engberg och Elizabeth Andreassen
Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen i Allsång på Skansen. Karin Törnblom/TT

Så blir Lotta Engbergs nya turné

Om ett par månader blir det dock mer än bara prat för Lotta och Elisabeth, som för andra året i rad ger sig ut på en gemensam julturné. På grund av alla tv-jobb la Lotta under många år sitt eget musicerande och turnerande på hyllan, men förra årets ”comeback” gav mersmak.

Annons

Du säger i pressreleasen att du i stort sett har valt bort konsert- och turnélivet, varför det?

– Det var Bettan som sa ”Ska vi inte hitta på nånting ihop”, och så blev det en julturné förra året. Det gav mig en sån musikalisk kick som jag inte har fått på hur många år som helst. Så därför bestämde vi oss för att göra om det i år, med exakt samma gäng.

Lotta Engberg berättar att det blir en intim konsert med bara henne och Elisabeth, och två andra musiker. Förutom att sjunga ska Lotta spela piano och Elisabeth gitarr. De kommer mestadels att uppträda i kyrkor.

– Det är vårat eget önskemål. Ända sedan jag var barn har jag varit mycket i kyrkor, och har bland annat jobbat som kantor. Det finns en värme och en frid som infinner sig bara man kliver in i en kyrka, plus en fantastisk akustik som är gratis.

Vad kommer ni att bjuda publiken på?

– Vi har behållit några favoriter från förra året, som ”O helga natt” som vi framför fyrstämmigt, plus piano och sax. Jag har också skrivit en svensk text till Kelly Clarksons ”My Grown Up Christmas List”, som handlar om mitt liv idag som mamma och mormor, och vad jag önskar mig i julklapp. En textrad lyder ”Tänk om alla på vår jord fick mat på sina bord tack vare dessa ord. Alla skulle ha en vän som tröstar dig, och sen finns kvar för dig igen.” Som alltså handlar om Bettan. Och precis som förra året avslutar vi konserten med avskalade versioner av våra schlagerlåtar, som ”La det swinge” och ”Vem e’ de’ du vill ha”.

Annons

Finns det någon julsång du tröttnat på och därför helst hoppar över?

– Det finns många, ha ha. Exempelvis Mariah Careys ”All I Want For Christmas Is You”, den gör mig bara stressad.

I oktober släpper Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen också en gemensam singel ”Kärleken och saknaden”, specialskriven för dem av Åsa Jinder och ”Allsång på Skansen”-kapellmästaren Stefan Brunzell.

– Den handlar om Bettan och mig. Vi har ju inte bara skrattat ihop under de 41 år vi känt varandra, utan hållit varandra i handen genom sorger också. Det är väl det som har stärkt våran vänskap. Att vi funnits där för varandra. När den ena inte har orkat hålla sitt hjärta så har den andra hjälpt till att hålla i det.

Lotta Engberg om succén med Bingolotto

Förutom alla planer tillsammans med Elisabeth kommer hösten att flyta på som vanligt för Lotta som varit programledare för Bingolotto till och från sedan 2003.

Annons

– Jag är ju ”bingotant” emellan varven också. När vi är färdiga med julturnén den 20 december, och den 23:e är det Bingolottos stora uppesittarkväll. Vilken kultgrej den har blivit! Det är TV4:s mest tittade program. och jag gör mitt tionde år som programledare.

Lotta berättar att hon välkomnar hösten.

– Jag gillar hösten, men har inget emot att sommarvärmen hållit i sig så länge i år. Det förlänger ju bara golfsäsongen, och golf tycker jag och Mikael är roligt! Det känns som om det finns mer syre i luften på hösten, och jag tar gärna en långpromenad i skogen och letar svamp med Mikael och vår hund Nova.

Hon ser också fram emot julen, som ser ut att bli en riktig familjejul hemma i Mölnlycke.

– Vi kommer att vara hemma i huset, och samtliga våra barn är varmt välkomna med alla barnbarn, vi har tio barnbarn tillsammans. Först till kvarn vinner, för all får ju inte plats att sova över. Den 23:e, efter uppesittarkvällen, kommer jag inte hem förrän klockan ett på natten och då ligger alla redan och sussar. Men Mikael är vaken och har tänt lite ljus så att jag ska känna att julen har kommit.

Lotta Engberg
Lotta Engberg i Bingolotto. ADAM IHSE / TT

Kungens invit till Lotta Engberg

Lotta Engberg har flera gånger fått frågan om det kanske är bröllop på gång mellan henne och Mikael, något hon fortsätter att dementera.

Annons

– Jag och Mikael är så nöjda med hur vi har det, och vi lever ju som gifta ändå. Vi har inga gemensamma barn, men har en gemensam liten bebis i vår hund Nova som vi skaffade strax efter att vi flyttade in i vårt gemensamma hus.

Till sist kommer vårt samtal in på kungafamiljen, och man skulle ju kunna tro att Lotta Engberg uppträtt för dem många gånger, men så är inte fallet.

– Det har bara hänt vid ett enda tillfälle, och det var när Hagaparken invigdes för ett tjugotal år sedan. Jag minns att kungen efter själva ceremonin, där jag presenterade och sjöng, ville att jag skulle följa med och gå längs en slinga i parken. Men jag stod ju i högklackat och hade inga andra skor med mig, så jag kunde ju tyvärr inte följa med. ”Skyll på skorna” sa kungen skämtsamt. Så jag får skylla mig själv att jag inte fick en promenad med kungen.

FAKTA:

Namn: Lotta Engberg.

Ålder: 61 år.

Gör: Artist och programledare.

Bor: Hus i Mölnlycke.

Familj: Sambon Mikael Sandström, 66. Vuxna barnen Malin, 37, och Amanda, 35. Sex barnbarn. Hunden Nova, en leonberger på 4 år.

Aktuell med: Julturnén ”Bettan & Lotta – en jul tillsammans – igen” med premiär i Kungälv 22 november, och deras nya singel ”Kärleken och saknaden”.

Foto: TT

Annons