Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Magdalena Anderssons panikdrag utanför Storkyrkan

10 sep, 2024, 10:50
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
Magdalena Andersson.
Foto: TT.
Påväg in till Storkyrkan tvingas Magdalena snabbt tänka om – allt fångas på bild!
Annons
5 saker du inte visste om Magdalena AnderssonBrand logo
5 saker du inte visste om Magdalena Andersson

Under tisdagen är det dags för riksmötet att öppnas. Ceremonin som börjar med en gudstjänst i Storkyrkan i Gamla stan i Stockholm samlar både kungligheter och politiker.

När socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skulle göra entré fick hon snabbt tänka om och panikdraget fångades på bild.

Panikdraget fångades på bild

Det blev ett snabbt byte av skor. På vägen in till Storkyrkan tvingas Magdalena byta gymnastikskorna mot klackskor för att anpassa sig efter riksmötets och gudstjänstens klädkod. Allt fångades på bild och en smått stressad Magdalena kunde tillslut kliva in i kyrkan.

Annons
Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson gjorde om 2022 års skomiss på vägen in till tisdagens gudstjänst i Storkyrkan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är inte första gången vi ser henne göra ett snabbt skobyte innan en officiell tillställning. Vi såg henne göra samma sak 2022 – då påväg in till slottet.

För man vill inte bryta mot klädkoden, något Martin Melin fick erfara under riksmötet 2023.

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson gick in i Storkyrkan med ett leende på läpparna efter panikombytet. Foto: Pontus Lundahl/TT

"Olämpligt"

Klädkoden kavaj innefattar en hel del regler. När Martin Melin missade detta i fjol fick han historikern och författaren Herman Lindqvist att reagera.

Annons

– Jag såg bilderna och det är klart olämpligt. Han kunde lika gärna gå och shoppa, han hade inget där att göra. Det är ju inte så himla viktigt, men det är korkat att bryta av på det sättet och inte visa respekt för institutionen och situationen, sa Lindqvist vid tidpunkten.

Martin Melin kommenterade själv händelsen på sin Instagram med texten ”Förlåt mamma!”. Till Svensk Damtidning berättade han om stressen som tillkom.

– Jag tycker att etiketter ska hållas. Framför allt i vissa situationer. Så jag tar det här på allvar. Det kan jag inte betona nog. Sen kan jag skratta åt situationen. Det är inte så att jag ställer mig i duschen och mår dåligt, säger Melin.

– Jag tar det verkligen på allvar. Och jag tycker att man ska ta det på allvar. Så nu har jag bestämt mig att nästa år... Då jäklar. Det var faktiskt min sambo som sa det: ”Nästa år ska jag klä dig. Då jäklar!” skrattar Martin.

Foto: TT.

Annons