Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Melinda Jacobs sorg – familjen riskeras att splittras

05 sep, 2024, 10:00
Melinda Jacobs
Melinda Jacobs.Jeppe Gustafsson/Shutterstock
Melinda Jacobs kämpar för att hålla ihop familjen.
Annons

När Martin "E-Type" Eriksson gifte sig med Melinda Jacobs visste han att han slog sig samman med en kämpe.

Melindas historia är både mörk och inspirerande. Hon såg till att fallet Lilla hjärtat, familjehemsplacerade Esmeralda som tragiskt gick bort bara tre år gammal, blev en riksangelägenhet.

E-type i tårar – hyllar Melinda JacobsBrand logo
E-type i tårar – hyllar Melinda Jacobs

Melinda Jacobs sorg – familjen riskerar att splittras

Nu har hon engagerat sig i en annan familjehemsflicka: nioåriga Lisa från Järpås.

Melinda Jacobs
Fortsätt kämpa, Melinda!Jeppe Gustafsson/Shutterstock

Lisa fick i besked från Migrationsverket att hon skulle utvisas ensam till Albanien. Något som gjort Melinda rasande.

Annons

– Jag precis som många fler är bestört. Över hur man kan göra så här mot ett litet barn. Det jag kämpat för ända sedan det hemska med lilla Esmeralda hända har varit att vi ska förändra perspektivet. Nu är det lite annorlunda för det handlar om en utvisning, men det bygger ändå på samma princip. Vi måste se till vad som är bäst med barnet. Jag tycker inte att det finns ett uns barnperspektiv här, säger Melinda till Sveriges Radio.

Melinda vill se en permanent förändring av det svenska rättssystemet. Hon tycker att vi borde införa en speciell barndomstol.

– Där skulle vi ha en samlad syn på barns rättigheter där alla fall kring barn ska hanteras. Barn faller mellan stolarna nu, säger Melinda.

Melinda Jacobs seger – Migrationsverket tänker om

Melinda har i flera år i rad varit på plats i Almedalen och propagerat för barnens rättigheter.

– Jag har ju fått den här plattformen, det är ju inget jag har… strävat efter eller så. Men det är ju fantastiskt att folk vill följa vårt liv och vara en del av det, och jag är jättetacksam över det. Nu ska jag försöka förvalta det bara, har Melinda sagt i en intervju med ETC.

Migrationsverket har nu kommit med ett glatt besked till Melinda och resten. De har omprövat Lisas ärende och gett henne tillfälligt uppehållstillstånd.

Annons