På spåret-finalisten i storbråk med SVT – kanalen har tvingats agera
Sågs i kanalen igen efter känsliga konflikten.
På spåret fortsätter att samla svenska folket hemma i tv-sofforna. Vetgirigheten tycks inte veta några gränser när det är dags att ge sig ut på spåren och få kunskap om världens alla hörn.
I årets final ställs Jonatan Unge och Cecilia Düringer mot Marie Agerhäll och Fritte Fritzson – och i sedvanlig ordning är det programledarduon Kristian Luuk och Fredrik Lindström som ställer frågorna.
– Jag tror inte att vi kommer vinna. För Düringer är en drottning av all kunskap och Unge är också en drottning av all kunskap. Jag tror att de kommer att svara väldigt snabbt, säger Marie Agerhäll till TT.
SVT-profilens konflikt med kanalen
Ja, det lär bli en lika rafflande final som alltid. Under åren har det som bekant bjudits på hög nerv när det ska koras en vinnare och avgöras vilka som sitter inne på mest allmänbildning.
Vinnarna har kommit och gått, gjort återbesök i studion för att försvara sin titel. Vem minns exempelvis inte Claes Elfsbergs och Magdalena Forsbergs stora framgångar i programmet?
Duon vann programmet 2021 och dök upp nästa säsong för att inte låta någon annan ta över stafettpinnen. För många var det kärt återbesök att få bevittna Claes Elfsberg i SVT, som tidigare haft känsliga konflikter med kanalen.
Claes Elfsberg: ”Fick sparken”
Som nyhetsankare var han en av SVT:s allra största profiler och få lyckades förmedla nyheter på ett sätt som Claes Elfsberg. Men när han fyllde 67 bestämde sig SVT för att göra sig av med honom.
– Jag fick ju sparken från Sveriges Television. De ville ju inte ha med mig att göra längre då jag blev för gammal, sa Claes Elfsberg i podcasten TV-fabriken.
”Tycker väldigt illa om det”
Att ofrivilligt gå i pension efter att ha jobbat på kanalen sedan 1970-talet var inget Claes Elfsberg tog lätt på. I en intervju med Expressen utvecklade han sitt resonemang:
– Jag är inte nöjd med hur det slutade – men nu är ju inte SVT ensamma med att ha sådana här principer. Dock så tycker jag väldigt illa om det. Jag tycker att hela det svenska systemet på arbetsmarknaden har blivit fel. Det kanske var rätt när det infördes, men i dag fungerar arbetsmarknaden på ett annat sätt, sa Claes.
– Att vi då har ett system som gör att man inte får jobba med det som man lärt sig – och i stället drabbas av nåt slags jävla yrkesförbud. Det vänder jag mig emot.
Foto: TT